Huvudinnehåll
Utforska ett ämne i kunskapsbanken
Meteorologi
Faktapaket: Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Jetströmmarna som cykelhjul
Jetströmmarna på 7-12 km höjd utgörs av cirka 400 km breda och 2000-3000 km långa vindstråk med dynamiska egenskaper, som bland annat kan förstås genom att göra liknelser med ett rullande cykelhjul.
Den här artikeln är en del av en artikelserie skriven av Anders Persson som var meteorolog på SMHI. Artikeln publicerades i Månadens Väder och Vatten 7/2006.
I artikeln Det svänger om luften visas hur luft som accelereras i ett konstant tryckfält oscillerar mellan lågt och högt lufttryck i cykloidformade banor samtidigt som hastigheten varierar mellan dubbla den geostrofiska vinden och stiltje.
Detta är inte någon artificiell tankekonstruktion utan den fysikaliska mekanismen bakom de småskaliga nattliga jetströmmarna på några hundra meters höjd. Från detta kan vi gå vidare och få en fördjupad insikt i hur storskaliga jetströmmar bildas på 7-12 km höjd.
Den kraftigaste jetströmmen i atmosfären är den subtropiska, som bildas av luft som värmts upp i tropikerna och sedan på hög höjd accelererats mot polerna (se Den subtropiska Midgårdsormen). Corioliseffekten medverkar till att styra den österut kring 30º latitud.
Det är inte förvånande att det är norr om områden med den kraftigaste uppvärmningen, över Karibiska havet, Nordafrika och Himalaya, som vi finner tre distinkta jetvindmaxima. På södra halvklotet finner vi av samma skäl jetvindmaxima över södra Sydamerika, Sydafrika och Australien.
Jetströmmarnas cykloidiska form
En viktig pusselbit för att förstå jetströmmarnas dynamik är deras cykloidiska form. En cykloid är den bana en fast punkt på ett rullande (cykel)hjul beskriver. I fallet med luften som accelererar i ett konstant tryckfält utgörs ”hjulet” av en tröghetscirkel, dvs. den cirkel som corioliskraften söker driva in all rörelse i.
Hjulets framåtskridande hastighet bestäms av den geostrofiska vinden (Vg). Eftersom vi känner perioden för en tröghetssvängning (τ), kan vi därför räkna ut hur långt ”hjulet” rullar under en period (τVg) och hur många svängningar den skulle hinna med längs en viss latitudcirkel (Fig1).

Fig1. Ett luftpakets oscillation i ett konstant tryckfält kommer att följa cykloidbanor där hastigheten varierar mellan dubbla geostrofiska vinden och stiltje.
Vid 30º latitud borde för Vg=50 m/s sex sådana svängningar få plats och på mellanbredderna tio. Men i verkligheten finns det bara halva antalet för när vinden och lufttrycksfördelningen tillåts anpassa sig till varandra dämpas svängningarna när de möts ”halvvägs”.
Vi kan införliva detta i vår cykloidbild genom att flytta punkten halvvägs mellan däcket och navet. Cykloidens amplitud halveras men blir i gengäld utdragen till dubbla längden eftersom τ fördubblas (Fig2). Detta leder till bara hälften så många svängningar, vilket bättre motsvarar verkligheten (Fig3).

Fig2. Med ömsesidig påverkan mellan vind och lufttrycksfördelning dämpas svängningen men blir samtidigt mer utdragen. Detta ger det typiska mjuka cykloidformade utseendet för nybildade jetströmmar.

Fig3. Vindhastigheter över 30 m/s på ca 10 km höjd den 24 november 2000. Blå färg anger vindhastigheter över 60 m/s. Vindriktningen är i huvudsak västlig. Den subtropiska jetströmmen med tre maxima kring 30° latitud växelverkar med de cirka fem jetströmmarna på högre latituder och bildar tillsammans en kedja av cykloidliknande vågor.
Mer i detta faktapaket
- Meteorologi
Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
I en artikelserie i SMHIs månatliga tidskrift Väder och Vatten beskrevs luftens och vattnets rörelser från sjöbris till monsun, från tidvatten till...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Norra polcirkeln soligast i världen
Solen är källan till all energi och allt liv och rörelse på jorden. Om någonstans så märks det i Lappland under somrarna när växtligheten fullständ...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Kall snö strålar värme
Latituden och årstiden bestämmer hur koncentrerat solljuset blir. Står solen 45° över horisonten fördelas den inkommande solstrålningen på en yta s...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Solen värmer jorden - jorden värmer atmosfären
Att det är den upphettade jordytan och inte solens strålar som värmer upp atmosfären visar sig bland annat under klara morgnar, då temperaturen kan...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Från sjöbris till monsun
Genom omblandning fördelas värme mellan de upphettade tropikerna och de avkylda polarregionerna över större områden i atmosfären. Men omblandningen...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Den förunderliga corioliseffekten
När temperaturskillnader jämnas ut genom att varm luft förs mot kallare nejder, och kall luft mot varmare, sker det inte utan motstånd. Jordrotatio...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Jordrotationens yllemösse-effekt
Effekten av jordens rotation, den så kallade corioliseffekten, är att varje rörelse böjs av i rät vinkel åt höger på norra halvklotet och åt vänste...
- Artikelserie från Väder och Vatten om atmosfärens allmänna cirkulation
Den subtropiska Midgårdsormen
Som en Midgårdsorm slingrar sig den subtropiska jetströmmen runt jorden på cirka 30° latitud. Det är det kraftigaste och mest omfattande vindsystem...
Faktapaket meteorologi
Alla faktapaket inom meteorologi
Vi har satt ihop artiklar utifrån kategorier. Allt för att du ska få ett samlat innehåll.