Juni 2010 - Temperatur och nederbörd

Medeltemperaturen för juni som helhet blev under den normala trots värmen i slutet av månaden. Under första halvan av juni föll mindre nederbörd än normalt i Norrland, medan Svealand och Götaland fick mer än normalt.

Kyligt framför allt i norr

Medeltemperaturen för juni som helhet blev under den normala trots värmen i slutet av månaden. De enda nämnvärda undantagen var delar av Svealand och nordöstra Götaland där det var ett litet temperaturöverskott. I kontrast till den varma maj i norra Norrland blev nu juni kall där. På många platser i fjälltrakterna har det inte varit så kallt i juni sedan 1990-talet. I Luleå där det var 25º redan i mitten av maj, blev det under juni inte varmare än knappt 21º. Det är den blygsammaste maximitemperaturen för juni sedan 1991.

Medeltemperaturens avvikelse från det normala i juni 2010
Medeltemperaturens avvikelse från det normala i juni 2010 Förstora Bild
Karta över medeltemperaturen i juni 2010.
Medeltemperaturen i juni 2010. Förstora Bild

Kraftigt regn på många håll

Under första halvan av juni föll mindre nederbörd än normalt i Norrland, medan Svealand och Götaland fick mer än normalt. Sedan tilltog nederbörden även i Norrland och det ledde till att nederbörden för månaden som helhet blev större än normalt. Delar av Götaland och Svealand fick dock mindre nederbörd än normalt för juni. För Hudiksvall, med 152 mm, var det den nederbördsrikaste junimånaden där sedan mätningarna startade 1934. Därmed slogs det tidigare rekordet på 142 mm från 1981.

Karta över nederbörd i procent av det normala under juni 2010
Nederbörden i procent av det normala under juni 2010 Förstora Bild
Karta över nederbörd i juni 2010
Nederbörd under juni 2010 Förstora Bild