Juni 2009 - Temperatur och nederbörd

De första tio dygnen av juni var på några håll de kallaste på mer än 50 år. Stora delar av Sverige fick mer nederbörd än normalt. Lokalt i Norduppland fick man drygt tre gånger så mycket regn som normalt,

Kall inledning

De första tio dygnen av juni var på några håll de kallaste på mer än 50 år. Värmeböljan i slutet av månaden kunde inte kompensera den kyliga inledningen och medeltemperaturen blev därför under den normala i nästan hela landet.

I sydöstra Sverige var årets juni den kallaste sedan 1998 eller lokalt sedan 1991. I västligaste Sverige fanns några områden med över normal temperatur.

Lokalt vid västkusten har därmed samtliga månader sedan augusti 2007 varit varmare än normalt.

Karta över medeltemperaturen i juni 2009.
Medeltemperaturen i juni 2009 Förstora Bild
Medeltemperaturens avvikelse från det normala i juni 2009
Medeltemperaturens avvikelse från det normala i juni 2009. Förstora Bild

Mycket regn men inga rekord

Stora delar av Sverige fick mer nederbörd än normalt. På många håll var det den mycket regnrika perioden mellan den 10 och 15 juni som svarade för stora delar av månadsnederbörden.

Lokalt i Norduppland fick man drygt tre gånger så mycket regn som normalt, men i juni 2002 föll ungefär lika stora mängder där.

Haparandatrakten var det enda området i Sverige med betydligt mindre regn än normalt. Men så sent som i juni 2006 var det lika torrt där.
 

Karta över nederbörd i procent av det normala under juni 2009
Nederbörden i procent av det normala under juni 2009. Förstora Bild
Karta över nederbörd i juni 2009
Nederbörd under juni 2009 Förstora Bild