April 2005 - Soligt, torrt och många frostnätter

Våren som hade avancerat tämligen långt norrut redan i mars etablerade sig med höga temperaturer i början av april. De få snöfläckar som fanns kvar i söder smälte snabbt och den 4 april kulminerade värmen med över 20° i nordöstra Götaland och mer än 15° långt uppe i södra Norrland. I mitten av månaden bromsades vårens framfart. Slutet av april blev högtrycksbetonat med mycket sol och stora skillnader mellan dag- och nattemperaturen. Några av fjolårets solrekord slogs bl a i Visby som hade mest med 317 timmar. Sydöstra Götaland fick rekordlåg nederbörd med endast 0.2 mm i Karlshamn.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, markvatten och grundvatten

Mild och solig inledning

Det milda vädret i slutet av mars fortsatte en bra bit in i april. Varm luft strömmade upp över landet med sydvästvindar.

Vårvärmen avancerade snabbt norrut och snötäcket sjönk samman. Värmen kulminerade den 4 med maximitemperaturer på 12º i Lycksele, 18º i Hudiksvall, 19º i Floda Södermanland och 21° i Oskarshamn.

Detta blev också månadens högsta temperatur vilket är ovanligt tidigt. Samma dygn var de lägsta temperaturerna i det inre av Götaland, Svealand och Norrland cirka -5º.

Nästan alla dagar i april har det för övrigt varit nattfrost i större delen av landet.

Små nederbördsmängder

Ett antal svaga fronter från väster passerade landet den 4, 5 och 6 men gav på de flesta håll endast några millimeter nederbörd. Den 7-9 blev vädret lite ostadigare.

Den första rejäla åskan uppträdde den 7 i Götaland och Svealand med närmare 300 registrerade urladdningar. Även dagen därpå noterades åska i Götaland.

Lokalt föll ganska stora mängder till exempel 21 mm i Ställdalen i Bergslagen, 24 mm i Hede och 19 mm i Haparanda framförallt under natten till den 8.

Ett mindre lågtryck utanför norska kusten gav snö i främst Jämtland och Lappland den 10 och 11, varvid snödjupet ökade med 9 cm i Gäddede. Ett lågtryck över Norska havet gav den 12 västliga till sydvästliga vindar över landet och snöfall i stora delar av Norrland.

Det kom som mest 10-15 mm i smält form och snötäcket växte med 5 till 15 cm. Samma dygn noterades månadens lägsta temperatur med -21º i Naimakka.

Den 14 till 15 passerade ett mindre lågtryck södra Sverige, varvid tillhörande nederbördsområde gav 23 mm i Flahult i Småland.

Medelmolninghet under april 2005
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under april 2005 Förstora Bild
Karta med soltimmar under april 2005
Antal soltimmar i april 2005 Förstora Bild

Högtrycksväder

Från mitten av månaden blev vädret alltmer högtrycksbetonat. Enstaka skurar och svaga fronter gav endast små mängder nederbörd.

Stora delar av landet fick soliga dagar, svaga vindar och kalla nätter. Den 17-20 drog en kallfront ner från nordost över Sverige, vilket natten mot den 20 gav snöfall över stora delar av Götaland.

Fägerhult i Västergötland fick därvid ett snötäcke på 3 cm. Dygnsmedeltemperaturen den 19 blev månadens lägsta i större delen av Norrland från -7º i Pajala till nära 0º i Gävle.

Men vintern tappade sakteliga sitt grepp och den 22 gled ett högtryck in med klart och soligt väder.

Stoftvirvlar

Under den långa högtrycksperioden har ett antal stoftvirvlar observerats av privatpersoner. En observation gjordes på eftermiddagen den 26 söder om Skinnskatteberg, där en virvel flyttade en rutschkana och lyfte iväg ett par åror.

Under pågående förberedelser inför Godegårdsmarken lyftes fem marknadstält iväg på eftermiddagen den 28. Tre av tälten förstördes rapporterar SMHIs observatör Sigvard Arnoldsson i Godegård, Östergötland.

Samma eftermiddag drabbades en bilförare som färdades på E4 i närheten av Gränna. En stor virvel kom ut på vägen varvid bilen lyftes och flyttades från höger till vänster körfält.

Småstenar, som fanns i virveln, orsakade skador på lack och fönster. Det är viktigt att skilja dessa stoftvirvlar (eller småtromber) från tromber, som uppstår i samband med Cumulonimbusmoln.

Stoftvirveln bildas vid soligt, torrt väder och under i övrigt lugna förhållanden. Den bildas vid markytan till skillnad från stortromben som uppstår i bymoln.

Väderomslag

Det långlivade högtrycket försvagades och den 29 nådde ett svagt nederbördsområde västkusten.

Mest regn kom i Svealand med exempelvis 14 mm i Öje i Dalarna. Regnet fortsatte norrut under valborgsmässoafton, men gav då endast små mängder.

Sol och värme under april hade reducerat snötäcket betydligt, men Katterjåkk kunde dock fortfarande ståta med hela 100 cm på månadens sista dag.

Sol

April förra året var solig och ett antal maximirekord i solskenstid slogs. Årets april blev på vissa orter ännu soligare varvid nya rekord kunde noteras i Östersund, Borlänge, Visby och Norrköping.
 
Mest sol fick Visby (start 1952) med 317 timmar, vilket är hela 7 timmar mer än förra årets rekord. Det fanns inte en dag i april utan sol i Visby. Lägsta antalet hade man där den 14 med 3 timmar.

Snödjupskarta för 15 april 2005
Snödjupskarta för 15 april 2005 Förstora Bild
Snödjupskarta för 30 april 2005
Snödjupskarta för 30 april 2005 Förstora Bild