November 2013 - Orkankatastrof i Filippinerna

Milt väder dominerade runtom i världen, speciellt i Sibirien. Månadens största väderhändelse var den exceptionellt kraftfulla tropiska orkanen Haiyan som drog in över Filippinerna den 7-8 november med enorm förödelse. Även i norra Europa blåste det upp rejält den 16-17 då stormen Hilde drog in över Sverige, Finland och Norge. I samband med detta blev det ett nytt vindrekord i Sverige. Dessa vindar var dock bara en västanfläkt jämfört med Haiyans.

Global temperaturanomali november 2013
Avvikelse från normal månadsmedeltemperatur i november 2013. Förstora Bild

Europa

I västra Europa blev det en normal eller mild månad medan det i Osteuropa var mycket milt med temperaturöverskott på 4-6 grader. Den 2 tangerade Lista fyr i Norge sitt värmerekord för november. Där har mätningar pågått sedan 1867. Lågtrycksaktiviteten var hög under i stort sett hela månaden. Den 4 och 16 uppmätte några norska stationer sina största dygnsnederbördsmängder på minst 118 år.

Den 16-17 passerade ett mycket intensivt lågtryck, av norska vädertjänsten namngivet Hilde, norra Skandinavien med storm- eller orkanvindar. Allra mest blåste det då i Stekenjokk i södra Lappland där medelvinden kom upp i 47 m/s vilket innebar ett nytt vindrekord oavsett månad i Sverige. I Norge var den högsta uppmätta medelvinden 39 m/s vid Nordøyan fyr. Ovädret följdes av problem med strömförsörjningen och nedblåsta träd.

Ett litet men intensivt lågtryck över Medelhavet gav den 18 mycket stora mängder regn i de östra delarna av den italienska ön Sardinien. Flera stationer fick då ta emot över 300 mm på 24 timmar vilket är ungefär hälften av vad många stationer i östra Svealand och östra Götaland får på ett helt år. Skyfallen orsakade dödliga översvämningar och närmare ett tjog människor omkom.

I samband med kraftiga västvindar uppstod en mäktig föhneffekt över östra Norge den 27 vilket gjorde att temperaturen på Gardermoens flygplats i Oslo ökade med 10 grader under loppet av 15 minuter. Senaste gången det var så varmt i Oslo så sent på året var 1899.

Medellufttryck över Europa i november 2013.
Medellufttryck över Europa i november 2013. Förstora Bild

Nordamerika

Temperaturöverskott dominerade i Alaska och nordvästra Kanada med överskott på  som mest 4-6 grader. Den 14 rapporterades 7,2° i Fairbanks vilket var 19 grader över normalvärdet för det dygnet. I samband med en varmfrontspassage föll underkylt regn där samtidigt som temperaturen uppmättes till -12°.

Även om milt väder dominerade skedde ett rejält kalluftsutbrott med början från den 19. Rabbit Kettle i Kanada rapporterade då nästan -49° den 21 vilket även blev månadens lägsta temperatur i Nordamerika. Kylan under månadens andra halva gjorde att november temperaturmässigt blev något under det normala i delar av centrala och nordöstra Kanada liksom lokalt i södra USA.

I slutet av månaden lagom till den amerikanska familjehögtiden Thanksgiving rörde sig ett mycket intensivt lågtryck, inofficiellt namngivet Boreas, österut över USA med problem för resenärer och strömförsörjningen. Boreas uppges ha krävt drygt ett dussin människors liv.

I USA registrerades två tornadoer den 18 som nådde kategori 4 på den så kallade ”Enhanced Fujita”-skalan vilket är ovanligt kraftigt för att vara så här sent på året. Tornadoutbrottet skedde dessutom ovanligt långt norrut. Värt att notera är att tornadoutbrottet var det preliminärt största registrerade för 2013. Normalt sett är det under våren och sommaren som de flesta tornadoerna uppkommer i USA.

Orkansäsongen 2013 avslutades officiellt sett den 30 november både på Atlanten och i östra Stilla havet men innan dess hann den tropiska stormen Melissa bildas på Atlanten. Över östra Stilla havet bildades den tropiska stormen Sonia som den 4 drog in över Mexiko.

Asien

Orkanaktiviteten fortsatte att vara hög i början av november med två tropiska cykloner. Orkanen Haiyan nådde den 6 Saffir – Simpsonskalans högsta nivå, kategori 5. Haiyan fortsatte därefter att intensifieras den 7 och drog senare på kvällen in över centrala Filippinerna som en exceptionellt kraftfull kategori 5 – orkan. Det USA-baserade Joint Typhoon Warning Center uppskattade Haiyans medelvind under 1 minut till som mest 87 m/s och byvindarna till 106 m/s vilket gjorde Haiyan till den starkaste tropiska orkan som bildats i världen i år. Haiyan efterföljdes av enorm förödelse i Filippinerna med tusentals döda.Orkanen Haiyans framfart över Filippinerna den 7-8 november. Källa: CIMSS Satellite Blog.

Haiyan mattades därefter betydligt i intensitet och drog den 10-11 in över Vietnam och Kina. Beihai i södra Kina fick då 343 mm på 24 timmar. I Vietnam uppstod omfattande översvämningar till följd av att tre tropiska cykloner på kort tid berört landet och fört med sig ymnigt regn. Den 16 föll totalt 458 mm på 24 timmar i Hué i samband med den sista av de tre tropiska cyklonerna. Uppskattningsvis ska översvämningarna ha krävt drygt 40 människors liv.

Avkylningen av Sibirien gick långsamt och temperaturöverskotten i delar av västra Sibirien uppgick lokalt till omkring 8 grader.

Över Bengaliska viken bildades tre tropiska cykloner som alla berörde Indien. Den 22 drog den tropiska stormen Helen in över delstaten Andhra Pradesh. I samband med detta föll lokalt stora regnmängder.

I slutet av månaden drabbades södra Thailand av kraftiga regn vilket gav upphov till dödliga översvämningar. Sawi fick den 23 totalt 305 mm på 24 timmar.

Orkanen Haiyan den 7 november 2013.
Satellitbilden visar orkanen Haiyan på kvällen den 7 november sydost om staden Tacloban. Källa: NOAA. Förstora Bild

Arktis

I stora delar av ryska Arktis var månaden mild eller mycket mild med överskott på i allmänhet 3-6 grader. De allra största överskotten registrerades vid Frans Josefs land (Ryssland) och Svalbard (Norge) med 8-9 grader över det normala.

Enligt National Snow and Ice Data Center (NSIDC) var den genomsnittliga havsisutbredningen i november 10,24 miljoner km² vilket är det sjätte lägsta snittutbredningen i november.

Afrika

I skymundan av orkanen Haiyans framfart i västra Stilla havet drog en tropisk storm in över Somalia den 10-11 vilket kostade ett par hundra människor livet. Det är relativt ovanligt att tropiska cykloner går in över Afrikas horn. Bara fyra tidigare fall, senast 2012, har observerats sedan 1970.

I delar av Västafrika liksom i sydöstra Afrika blev det överskott på 2-3 grader. Hahaya flygplats på Comorerna (nordväst om Madagaskar) tangerade den 19 det nationella värmerekordet på 35,6° från nyårsafton 1960.
 

Australien/Oceanien

November 2013 blev den 16:e månaden i rad med temperaturöverskott i Australien. Delar av västra Australien hade överskott på 2-3 grader medan det var omkring 0-1 grad kyligare än normalt i landets sydöstra delar.

Den 5 rapporterade Roeburne 46,4° vilket märkligt nog var exakt samma maxtemperatur som uppmättes i landet i november 2012 fast då först den 18. Värdet är drygt 2½ grad från det australienska värmerekordet för november från 1990.

I slutet av månaden drog den tropiska stormen Alessia in över de norra delarna med kraftigt regn.

Månadens högsta och lägsta temperaturer samt största nederbörd under 24 timmar

Europa

 • 32,6° den 6 Carcaixent, Spanien
 • -30,7° den 27 Capanna Margherita (4 000 möh), Italien
 • -28,6° den 30 Mounio, Finland (lägsta temperatur för stationer under 1000 m höjd)
 • 467 mm den 18 Orgasolo, Sardinien (Italien)

Asien

 • 39,6° den 6 Mekka, Saudiarabien
 • -46,4° den 6 Segen-Kyuel', Sibirien
 • 458 mm den 16 Hué, Vietnam

Arktis

 • 13,2° den 24 Nuuk (Godthåb), Grönland
 • -56,8° den 14 Summit, Grönland (3 200 möh)
 • -40,9° den 24 Eureka, Kanada (lägsta temperatur för stationer under 1 000 möh)

Nordamerika

 • 37,7° den 2 Choix, Mexiko
 • -48,6° den 20 Rabbit Kettle, Kanada
 • 391 mm den 11 Los Tuxtlas, Mexiko

Sydamerika

 • 44,5° den 15 Bermejo, Bolivia
 • -8,4° Vilacota, Peru (4 400 möh)
 • 201 mm den 26 Vitoria, Brasilien

Antarktis

 • 8,7° den 12 Palmer station
 • -65,0° den 1 Dome Fuji (3 800 möh)

Afrika

 • 45,0° den 24 Vioolsdrif, Sydafrika
 • -4,8° den 8 Buffelsfontein, Sydafrika
 • 154 mm den 9 Libreville, Gabon

Australien/Oceanien

 • 46,4° den 5 Roeburne, Australien
 • -6,3° den 4 Thredbo, Australien
 • 258 mm den 13 Gray, Australien
Globala extremer november 2013
Högsta och lägsta temperaturer samt största nederbördsmängder under 24 timmar i november 2013. Förstora Bild

Källor:

- Analyser och observationer från de nationella meteorologiska institutens webbsidor samt från det ordinarie globala observationsutbytet.
- Maximilano Herrera