Juni 2012 - Gott om varmluft på norra halvklotet, men inte över Skandinavien

Skandinavien var missgynnat i fråga om värme under juni. Annars var det ingen brist på varmluft över norra halvklotet. Nordafrika, södra Europa och stora delar av Centralasien upplevde en ovanligt varm junimånad. Stark hetta dominerade vädret i östra USA i slutet av månaden. För första gången i USAs historia uppmättes temperaturer på 45° i områden öster om bergskedjan Appalacherna.

Global temperaturanomali i juni 2012.
Avvikelse från normal månadsmedeltemperatur i juni 2012. Förstora Bild

Europa

Skandinavien och Brittiska öarna dominerades av lågtrycksbetonat väder under juni. Det innebar molnigt och ostadigt väder och på flera håll den kyligaste junimånaden sedan 1991. I England var det dessutom den regnigaste junimånaden sedan 1860.

Södra Europa dominerades däremot av högtryck och värme. I Spanien och på Balkan var det på sina håll drygt fyra grader varmare än under en normal junimånad. Värmen kulminerade den 26 med nya värmerekord för juni vid ett flertal spanska stationer. En del platser hade upp till 44° varmt.

Medellufttryck i juni 2012.
Medellufttryck i juni 2012. Förstora Bild

Nordamerika

I en zon från centrala USA till östra Kanada var juni i genomsnitt drygt två grader varmare än normalt. I norra delen av de kanadensiska provinserna Quebec och Newfoundland var det till och med lokalt drygt fem grader varmare än normalt.

I slutet av månaden berördes även USAs ostkust av hettan. Två stationer i delstaten South Carolina, Columbia University och Johnston, hade 45° varmt den 29 respektive 30 juni. Det är första gången i USAs historia som så höga temperaturer har uppmätts i områden öster om bergskedjan Appalacherna.

Men i varmluften bildades även åskväder. Ett band med våldsamma sådana drog fram över östra USA den 29 juni. Drygt tio dödsoffer krävdes och omfattande trädfällning och strömavbrott följde i ovädrets spår. I USA används beteckningen "derecho" om ett sådant sammhängande band med kraftig åska och stormbyar som rör sig över en sträcka av minst 400 km.

På Atlanten bildades två tropiska cykloner, vilket innebar att man redan i slutet av juni var uppe i fyra namngivna tropiska cykloner denna säsong. Den tropiska cyklonen Debby, som passerade över Florida i slutet av månaden, gav där upphov till regnmängder över 300 mm på ett dygn.

Lika stora regnmängder rapporterades från Mexiko i samband med att den tropiska cyklonen Carlotta rörde sig in över Mexikos västkust i mitten av månaden.

Arktis

Efter en tillfälligt ganska normal isutbredning under våren, så medförde vindförhållandena och höga temperaturer att det i mitten av juni var den hittills minsta isutbredning i Polarhavet som noterats. Den tidigare minsta isutbredningen vid den tiden på året inträffade år 2010.

Graf över isutbredningen i Polarhavet juni 2012
Kurvorna visar ytan av i istäcket i Polarhavet hittills i år (blå linje) jämfört med medelvärdet för perioden 1979-2000 (grå linje) och året 2007 som hade rekordlåg isutbredning i slutet av sommarsäsongen (streckad grön linje). Källa: National Snow and Ice Data Center (www.nsidc.org) Förstora Bild

Asien

Juni var en mycket varm månad i framför allt de västra delarna av Sibirien. De största temperaturöverskotten återfanns i ett område mellan floderna Ob och Jenisej, där det var hela 7-10 grader varmare än under en normal junimånad.

Fyra tropiska cykloner bildades på västra Stilla havet under juni. Kraftigst var Guchol, som nådde vindhastigheter på omkring 65 m/s som högst, innan den svängde upp mot Japan i mitten av månaden.

Sydamerika

Juni var mycket varm i stora delar av Brasilien. Stationen Oeiras i den nordöstra delen av landet noterade nytt brasilianskt värmrekord för juni månad med 38,7° den 21.

Månaden var varmare än normalt även längs Sydamerikas västkust. Någon El Niño har dock ännu inte utvecklats i sydöstra Stilla havet.

Australien/Oceanien

I Australien var det på de flesta håll lite kyligare än normalt under månaden. Det gäller framför allt minimitemperaturerna, som i Northern Territory var de näst lägsta på över femtio år.

Även från Nya Zeeland rapporterades ovanligt låga minimitemperaturer på flera håll.

Månadens högsta och lägsta temperaturer samt största nederbörd under 24 timmar

Europa

 • 44,4° den 26 Montoro och Andújar, Spanien
 • -10,1° den 1 Juvasshöe, Norge (1 900 möh)
 • 148 mm den 24 Curtea de Arges, Rumänien

Asien

 • 51,4° den 2 Mekka, Saudiarabien
 • -7,1° den 5 Uega, Sibirien
 • 592 mm den 10 Shangdewen, Taiwan

Arktis

 • 25,5° den 21 Herschel Island, Kanada
 • -29,9° den 13 Geosummit, Grönland

Nordamerika

 • 49,4° den 18 Death Valley, USA (Kalifornien)
 • -9,4° den 10 Charleston, USA (Nevada)
 • 350 mm den 16 Tuxtepec, Mexiko

Sydamerika

 • 40,2° den 22 Natagaima, Colombia
 • -17,1° den 17 Balmaceda, Chile
 • 231 mm den 19 Londrina, Brasilien

Antarktis

 • 3,5° den 2 Base Esperanza
 • -81,4° den 11 Vostok (3 500 möh)

Afrika

 • 48,2° den 3 Dongola, Sudan och den 15 Adrar, Algeriet
 • -11,2° den 11 Buffelsfontein, Sydafrika
 • 163 mm den 19 Tabou, Elfenbenskusten och den 27 Douala, Kamerun

Australien/Oceanien

 • 36,0° den 15 Timber Creek, Australien
 • -11,8° den 7 Darfield, Nya Zeeland
 • 203 mm den 4 Reeves Knob, Australien
Globala extremer av temperatur och nederbörd i juni 2012.
Högsta och lägsta temperaturer samt största nederbördsmängder under 24 timmar i juni 2012. Förstora Bild

Källor:

Analyser och observationer från de nationella meteorologiska institutens webbsidor samt från det ordinarie globala observationsutbytet.
Maximiliano Herrera (personlig kontakt)