Januari 2015 - Torka i Brasilien, översvämningar i Malawi

Medan det rådde rejält vinterväder i östra Nordamerika med kraftiga snöoväder. så var det en övervägande mild januari på många andra håll på norra halvklotet. Ovanligt varmt var det även i Brasilien tillsammans med svår torka. I Östafrika drabbades Malawi och Mocambique av svåra översvämningar.

Januari 2015 - Globala temperaturanomalier
Avvikelse från normal månadsmedeltemperatur (referensperiod 1961-1990) i januari 2015. Förstora Bild

Europa

Ett omfattande lågtrycksområde över Norska havet ombesörjde en genomsnittlig sydvästlig eller sydlig luftström över stora delar av Nordeuropa. På många håll var månaden 2-6 grader varmare än normalt.

I anslutning till stormen Egon (som i Tyskland kallades Felix) steg temperaturen i Alpområdet genom föhnvindar till rekordhöga värden. I Tyskland noterades nytt värmerekord för januari med 20,5° i Piding i Bayern den 10. Samma dag noterades även nytt österrikiskt januarirekord med 21,7° i Graz-Strassgang och Obervellach.

De rådande vindarna bidrog till mycket stora nederbördsmängder i södra Norge. På många håll växte även snötäcket till ansenliga djup. Upp mot 2 ½ meter rapporterades och en del hushåll blev fullständigt isolerade på grund av den myckna snön.
 

Medellufttryck i Europa i januari 2015.
Medellufttryck i Europa i januari 2015. Förstora Bild


 

I de södra delarna av Europa var det däremot ovanligt kallt, i synnerhet under första halvan av månaden som både på Iberiska halvön och på Balkan var 2-3 grader kallare än normalt.

Även i norra Ryssland var det ordentligt kallt under januari. I Hoseda-Hard nära Uralbergen sjönk temperaturen tillfälligt så lågt som -51,5° den 11.

Nordamerika

I de västra delarna av Nordamerika var det en mycket mild januari. I västra Kanada handlade det på några platser om temperaturöverskott på 8-10 grader. Bistert kallt väder i Alaska i slutet av månaden drog dock ner temperaturöverskotten där.

I de västra delstaterna i USA noterades en rad nya värmerekord för januari. I till exempel Great Falls i Montana (med drygt 120-årig mätserie) var det 20,0° den 26, vilket med drygt en grad överträffade det tidigare rekordet från januari 1953. I Hays i Kansas var det hela 30,0° den 28, vilket var en rejäl putsning av det tidigare januarirekordet på 26,1°. Även den stationen har en drygt 120-årig mätserie.

I Kalifornien kombinerades det varma vädret med torka. Till exempel rapporterade San Francisco ingen mätbar nederbörd under månaden.

I de östra delarna av kontinenten var det däremot betydligt mer vinterlikt väder. I nordöstra Kanada var januari 2-5 grader kallare än normalt.

I kylan förekom flera snöoväder. Mest omtalat var "Juno" som omkring den 27 gav upp mot en meter nysnö i New England. Dock drabbades inte New York City i den utsträckning som förutspåtts.

Asien

Stora delar av Centralasien hade mildare eller mycket mildare januariväder än normalt. Temperaturöverskotten var som mest nästan 10 grader norr om Bajkalsjön.

I Mekka i Saudiarabien steg temperaturen till 39,0° den 2 januari. Detta är enligt klimatologen Maximiliano Herrera sannolikt den högsta temperatur som överhuvudtaget noterats i Asien under en januarimånad.

I Indien var det däremot i allmänhet kallare än normalt i januari med ett par graders temperaturunderskott i den norra delen.

En tropisk cyklon (Mekkhala) var aktiv på västra Stilla havet. Omkring den 17 bidrog den till stora regnmängder på Filippinerna. Mekkhala nådde som mest kategori 1 på den femgradiga Saffir-Simpsonskalan. På västra Stilla havet är detta den första gången sedan 1992 som en tropisk cyklon som bildats i januari når upp till orkanstyrka.

Arktis

Isutbredningen i Arktis låg på en låg eller mycket låg nivå. Förhållandevis varmast i Arktis var det på Svalbard och nordöstra Grönland med 6-8 grader över normal januaritemperatur.

Sydamerika

I östra Brasilien var det på en del håll upp mot 5 grader varmare än normalt i januari. Samtidigt rådde där mycket svår torka som i framför allt São Paulo påverkade vattenförsörjningen.

Afrika

I början av januari strömmade ovanligt kall luft långt ner över de norra delarna av Afrika. Så långt söderut som i Tamanrasset i sydligaste Algeriet sjönk temperaturen till -3,4° den 5 januari. I ett band från Algeriet ner till Guineabukten var den första halvan av januari 2-3 grader kallare än normalt. Ett antal stationer noterade nya köldrekord.

Malawi och Mocambique drabbades av kraftiga regn med mycket svåra översvämningar. Ännu större regnmängder rapporterades dock från den franska ön Réunion öster om Madagaskar. I utkanten av den tropiska cyklonen Bansi föll där mellan den 11 och 15 januari lokalt över 1 000 mm regn. På 24 timmar fick stationen Hauts de Ste-Rose 506 mm.

Längre österut på Indiska oceanen bildades i slutet av januari årets första tropiska orkan av kategori 5 (Eunice). Den höll sig dock helt och hållet över öppet hav.

Australien/Oceanien

I Australien var det på det hela taget en rätt normal månad temperaturmässigt. En del områden hade varmare än normalt och andra områden kallare än normalt. Det var dock inte fråga om rekordvärden i någon större utsträckning.

I samband med ett tropiskt lågtryck föll stora regnmängder över nordvästra Australien i början av januari. Stationen Cape Leveque hann registrera 400 mm den 8 innan regnmätaren svämmade över.

I Nya Zeeland gav högtrycksbetonat väder en januarimånad som i allmänhet var varmare, torrare och soligare än normalt.

Antarktis

Isen kring Antarktis hade i slutet av januari en utbredning över långtidsmedelvärdet. De rekordnivåer som rådde vid årsskiftet ersattes dock av nivåer som låg i paritet med fjolårets värden.

Månadens högsta och lägsta temperaturer samt största nederbörd under 24 timmar

Europa

 • 26,7° den 10 Xàtiva, Spanien
 • -51,5° den 11 Hoseda-Hard, Ryssland
 • 171 mm den 30 Rascafría, Spanien

Asien

 • 39,0° den 2 Mekka, Saudiarabien
 • -55,0° den 5 Shelagontsy, Sibirien
 • 269 mm den 17 Catarman, Filippinerna

Arktis

 • 5,9° den 18 Narsarsuaq, Grönland
 • -50,9° den 31 Summit, Grönland (3 200 möh)
 • -45,1° den 27 Longstaff Bluff, Kanada (lägsta temperatur för stationer under 1000 möh)

Nordamerika

 • 39,0° den 15 La Hachadura, El Salvador
 • -48,2° den 28 Old Crow, Kanada
 • 345 mm den 4 Peñitas, Mexiko

Sydamerika

 • 42,8° den 10 La Rioja, Argentina
 • -11,4° den 14 Vilacota, Peru (4 440 möh)
 • 210 mm den 16 Yondó, Colombia

Antarktis

 • 13,0° den 29 Base Esperanza
 • -48,2° den 31 Concordia (3 200 möh)

Afrika

 • 46,1° den 23 Augrabies Falls, Sydafrika
 • -6,7° den 2 Sétif, Algeriet (1 033 möh)
 • 506 mm den 15 Hauts de Ste-Rose, Réunion

Australien/Oceanien

 • 49,0° den 23 Marble Bar, Australien
 • -2,5° den 27 Liawenee, Australien
 • 400 mm den 8 Cape Leveque, Australien
Januari 2015 - Globala extremer
Högsta och lägsta temperaturer samt största nederbördsmängder under 24 timmar i januari 2015. Förstora Bild

Källor:

- Analyser och observationer från de nationella meteorologiska institutens webbsidor samt från det ordinarie globala observationsutbytet.
- Maximilano Herrera