Februari 2014 - Milt i Arktis och Europa

Årets februari var rekordvarm på Svalbard och mild i princip i hela Europa. Även i nordöstra Sibirien rådde ovanligt höga temperaturer. Betydligt kallare var det i mellersta Nordamerika och Centralasien. Storbritannien drabbades av flera oväder som återigen medförde mycket nederbörd i de södra delarna. I Japan slogs snödjupsrekord efter omfattande snöoväder.

Globala temperaturanomalier februari 2014
Avvikelse från normal månadsmedeltemperatur i februari 2014 (referensperiod 1961-1990). Förstora Bild

Europa

Medellufttrycket i Europa för februari påminde om det i januari med ett omfattande lågtrycksområde mellan Brittiska öarna och Island. Jämfört med föregående månad sträckte lågtrycksområdet nu ut sig mer åt nordost. Det medförde en i genomsnitt västlig till sydvästlig luftström över en stor del av Europa och temperaturer över de normala.

Några områden i norra Skandinavien och nordvästra Ryssland hade ett temperaturöverskott på 8-10 grader och flera stationer med långa mätserier slog sina rekord. I allmänhet i Norge samt norra och centrala Finland var årets februari den näst varmaste sedan 1900 (varmast hittills är 1990). Milt var det även i exempelvis i Österrike där medeltemperaturen för februari var den nionde högsta på 247 år. Det milda vädret var också märkbart vid vinter-OS i Sotji vid mitten av månaden.

Vintern (december-februari) var i flera delar av norra Europa också bland de mildaste som uppmätts. I De Bilt, Nederländerna var det (tillsammans med vintern 1989-1990) den näst varmaste sedan 1706. I Frankrike som helhet var vintern den tredje varmaste sedan 1900, i Tyskland den fjärde sedan 1881, i Storbritannien och Danmark den femte varmaste sedan 1910 respektive 1874.

Medellufttryck över Europa i februari 2014.
Medellufttryck över Europa i februari 2014. Förstora Bild

Det var återigen en nederbördsrik månad i Storbritannien. I södra England kom nästan två och en halv gång mer nederbörd än normalt. Översvämningar orsakade problem på flera håll, däribland längs delar av floden Themsen. I Skottland föll stora mängder snö i bergstrakterna, framför allt på högre höjder. Vintern i Storbritannien var den våtaste sedan de långa mätserierna började 1766.

Även södra Alperna fick mycket nederbörd under februari, vilket medförde stora snömängder på högre höjder. I södra Österrike föll på sina håll 7-9 gånger mer nederbörd än normalt och Lugano i Schweiz fick sammanlagt 277 mm, den näst högsta nederbördsmängden för februari sedan mätningarna startade 1864. I San Bernadino, Schweiz uppgick det maximala snödjupet till 250 cm, det näst högsta sedan 1968.

Den 30 januari till 3 februari föll mycket nederbörd i Slovenien och exempelvis Bovec fick under fyra dygn sammanlagt 400 mm. På en del ställen bildade fruset regn ett flera centimeter tjockt lager is på träd och kraftledningar. I Alperna kom det på sina håll mer än 1 meter nysnö.

Den 4-15 februari drabbades Storbritannien av fyra stormar. Bland annat uppmättes vindbyar på 48 m/s i Aberdaron, Gwynedd i Wales den 12 och 49 m/s vid Needles Old Battery på Isle of Wight den 14. Den 14 registrerades vindbyar över 40 m/s även vid den franska kusten.

Den 9-10 rörde sig en storm från Portugal mot södra Frankrike och medförde kraftiga vindar och regn. Vid Cape Roca i Portugal uppmättes vindbyar på 37 m/s den 9 och till havs observerades en våghöjd på 17 meter.

Den 18 nåddes Centraleuropa av en luftmassa söderifrån som innehöll stoft från sandstormar i Sahara några dagar tidigare. I samband med regn eller snöblandat regn den 19 bildades ett fint lager med stoft som i Alperna syntes tydligt på snön.

Sand från Sahara i de italienska Alperna den 19 februari 2014.
Madonna di Campiglio i italienska Alperna den 19 februari 2014. Ett oväder med snöblandat regn drog in från syd och färgade snön beige. Stoftlagret bestod sand från Sahara som dragits upp av den så kallade Sciroccovinden. Foto: Niclas Hjerdt Förstora Bild

Nordamerika

I norra USA och sydvästra Kanada medförde flera kalluftsutbrott och dominerade nordliga vindar en månad med temperaturunderskott. I Mellanvästern noterade flera stationer en av sina lägsta månadsmedeltemperaturer någonsin för februari och vintern som helhet i Mellanvästern var också en de kallaste som uppmätts. Till exempel var vintern i Ironwood i Michigan den kallaste sedan 1900 när observationerna startade där.

Vinterns ihållande kyla gjorde att flera av de Stora sjöarna nästan helt täcktes av is och i mitten av februari var 88% av dem frusna. Senaste som isutbredningen ens var i närheten var 1996, då säsongens maximala isutbredning var ungefär 82%.

Den 11-14 berördes östra USA och Kanada av oväder som gav stora mängder snö och orsakade problem, framför allt i South Carolina och Georgia.

Den 20-21 gav en kallfront upphov till kraftig åska i Mississippi, Tennessee och Alabama. Åtta virvelstormar rapporterades.

Sydvästra USA, västra Mexiko och norra Kanada hade återigen en månad med temperaturöverskott. I Phoenix, Arizona var det den näst varmaste februari sedan mätningarna började 1895. Varmast var det 1991. Tucson i samma delstat noterade också sin näst högsta medeltemperatur för februari (som var samma som den 1995) samt sin varmaste vinter. Observationerna började även där 1895.

Kalifornien fick en del nederbörd under månaden, men inte tillräckligt för att få ett slut på torkan i delstaten. Från den 27 februari till 2 mars gav oväder i sydvästra Kalifornien lokalt mer än 280 mm nederbörd.

Asien

Ett utbrett högtryck över Centralasien bidrog till att månaden där blev kall, lokalt hamnade temperaturen mer än 8 grader under den vanliga.

Desto mildare var det i nordöstra Sibirien som hade ett temperaturöverskott på upp till 10 grader och flera stationer slog sina värmerekord för februari. Exempelvis i Ochotsk nådde temperaturen 2,0° den 8, den högsta februaritemperaturen någonsin under stationens 123 åriga historia. Det tidigare rekordet var 1,9° från 1985. Nordöstra Sibirien drabbades också av flera oväder under månaden.

Lågtryck medförde kraftigt regn och snöfall över stora delar av Japan den 7-8 och 14-16, framför allt i Kanto Koshin regionen vid det senare tillfället. På östra sidan av landet var snödjupen upp till sex gånger de genomsnittliga och de största för februari sedan mätningar började 1961.

Arktis

Det var betydligt varmare än normalt i en stor del av Arktis. Med ett temperaturöverskott på hela 14,5 grader fick Longyearbyen på Svalbard en rekordvarm februari. En bidrogande orsak var att lågtrycksområdet utanför Storbritannien och högtrycksområdet över Centralasien gjorde att varmluft söderifrån kunde strömma upp mot Arktis.

Isutbredningen i Arktis var fortsatt en av de lägsta som observerats vid den här tiden på året.

Sydamerika

I nordöstra Argentina fortsatte hettan i början av månaden. Under perioden den 28 januari till den 12 februari slog flera stationer sina rekord när det gäller antalet dagar i rad med extrem värme. Till exempel i Oberá låg temperaturen mellan 24,2° och 38,5° fjorton dygn i rad, från den 30 januari till den 12 februari.

Afrika/Indiska oceanen

Två tropiska stormar och en tropisk cyklon bildades under februari i södra Indiska oceanen. Alla stannade ute på öppet vatten, men den tropiska stormen Edilson gav ändå omkring 100 mm regn på Mauritius och Madagaskar den 6.

Australien/Oceanien

Månaden var varmare än normalt i sydöstra och västligaste Australien, i övriga Australien något svalare. Den 2 registrerades 46,6° i Munkora vid Keith, South Australia. Det är nytt februarirekord för stationen och den tredje högsta någonsin under stationens 53 år långa mätningar.

I den norra tropiska delen av Australien kom mer regn än vanligt och i ett område vid västkusten på Cape York Peninsula kom rekordmycket nederbörd, till stor del på grund av kraftigt regn i början av månaden. Även flera områden i South Australia fick mer nederbörd än normalt.

Desto nederbördsfattigare var det i Low Head på Tasmanien. Sammanlagt uppmättes 0,2 mm och det var den torraste månaden någonsin sedan mätningarna började 1877.

Eftermiddagen den 9 gav en kallfront upphov till starka vindar och åska i stora delar av Tasmanien. På Mount Wellington uppmättes byvindar på 43 m/s.

Temperaturerna på Nya Zeeland var omkring de normala och månaden var i allmänhet torr, framför allt på västra och centrala Nordön.

Den tropiska stormen Edna passerade strax väster om Nya Kaledonien den 4-5 och under 12 timmar föll upp till 300 mm nederbörd på huvudön.

Den 28 var ytterligare en tropisk storm aktiv, Sixteen som befann sig strax öster om Fiji och medförde där dygnsnederbörd på som mest omkring 100 mm.

Månadens högsta och lägsta temperaturer samt största nederbörd under 24 timmar

Europa

 • 28,3° den 14 Carcaixent, Spanien
 • -40,7° den 7 Yaksha, Ryssland
 • 192 mm den 9 Grazalema, Spanien

Asien

 • 38,7° den 19 Brahmapuri, Indien och den 25 Bhira, Indien
 • -59,4° den 4 Ekyuchchyu, Ryssland
 • 253 mm den 14 Katsuura, Japan

Arktis

 • 6,7° den 6 Sisimiut, Grönland
 • -60,1° den 25 Geosummit, Grönland (3 255 möh)
 • -50,4° den 25 och 26 Eureka, Kanada (lägsta temperatur för stationer under 1 000 möh)

Nordamerika

 • 41,5° den 17 och 18 Ciudad Altamirano, Mexiko
 • -46,7° den 12 Dawson, Kanada
 • 180 mm den 28 Matilija Cyn, USA (Kalifornien)

Sydamerika

 • 42,5° den 1 Catamarca, Argentina
 • -9,9° den 9 och 19 Vilacota, Peru (4 400 möh)
 • 257 mm den 13 Torres, Brasilien

Antarktis

 • 12,5° den 17 Base Marambio
 • -61,2° den 24 Concordia (3 200 möh)

Afrika

 • 45,1° den 16 Vredendal, Sydafrika
 • -5,1° den 16 Izana, Kanarieöarna (2 371 möh)
 • 238 mm den 9 Nkhota Kota, Malawi

Australien/Oceanien

 • 46,6° den 2 Munkora, Australien
 • -2,8° den 28 Liawenee, Australien
 • 371 mm den 2 Tree House Creek, Australien
Globala extremer februari 2014
Högsta och lägsta temperaturer samt största nederbördsmängder under 24 timmar i februari 2014. Förstora Bild

Källor:

- Analyser och observationer från de nationella meteorologiska institutens webbsidor samt från det ordinarie globala observationsutbytet.
- Maximilano Herrera