Augusti 2011 - Säsongens första orkan på Atlanten, utbrett snöfall på Nya Zeeland

Säsongens första orkan på Atlanten, Irene, svepte upp längs USAs östkust. Den tropiska orkanen Muifa gav stora regnmängder på Okinawa och i Korea. Månaden var varm på flera håll i Syd- och Centraleuropa. Polarluft medförde ett ovanligt utbrett snöfall på Nya Zeeland.

Global temperaturanomali i augusti 2011
Avvikelse från normal månadsmedeltemperatur i augusti 2011. Förstora Bild

Europa

Augusti var varmare än normalt på många håll i Europa med som mest 2-4 grader i delar av Syd- och Centraleuropa. I Schweiz var det en av de tio varmaste augustimånaderna sedan mätningarna började 1864.

På Irland och i Storbritannien låg temperaturen däremot på många håll 0-1 grader under den normala. Flera vädersystem som gav nederbörd passerade under månaden. Kraftiga regn den 6-8 medförde lokala översvämningar i Skottland och ytterligare intensivt regn den 10-11 förvärrade förhållandena i främst södra och centrala Skottland.

Hagel och kraftiga vindar i samband med ett åskoväder i den belgiska staden Pukkelpop den 19 medförde att två scenbyggen på en musikfestival kollapsade. Fyra personer omkom och 11 skadades allvarligt.

Även på flera håll i Skandinavien och norra Tyskland kom en hel del regn under augusti och sommaren som helhet. I Norge var det den näst våtaste sommaren sedan mätningarna började 1900 och 56 nederbördsstationer slog nytt sommarrekord. I Danmark var sommaren den näst regnigaste sedan mätningarna började 1874, endast 2 mm från rekordåret 1980. I förbundsländerna Brandenburg och Mecklenburg-Vorpommern i Tyskland slogs flera sommarrekord gällande nederbörd.

Medellufttryck i augusti 2011
Medellufttryck i augusti 2011 Förstora Bild

Nordamerika

Värmen som berörde stora delar av USA i juli fortsatte i framför allt den södra delen under augusti och flera temperaturrekord slogs. I Texas, där det har varit mycket torrare än normalt under det senaste året, låg temperaturen på 2-5 grader över den normala.

I Alaska och delar av sydvästra Kanada var temperaturen däremot 0-3 grader under den normala.

Kraftiga vindar i samband med åskoväder i delstaten Indiana den 13 gjorde att ett scentak på Indiana State Fair kollapsade. Sju personer omkom och ett 40-tal skadades.

Staden Goderich i Ontario, Kanada drabbades den 21 av den kraftigaste tornadon i provinsen på mer än ett årtionde och en person omkom.

I östra Stilla havet bildades en tropisk storm och en orkan, Greg, under månaden. På Atlanten bildades fem tropiska stormar och två orkaner, Irene och Katia.

Två av de tropiska stormarna berörde bebodda områden. Den ena var Emily som den 4 gav 158 mm regn i Santo Domingo, Dominikanska republiken innan stormen försvagades över Haiti. Den andra var Harvey som nådde Belize den 20 och vars rester gav 198 mm regn i Santo Domingo, Mexiko den 21.

Irene var säsongens första tropiska orkan i Atlanten och var som kraftigast en kategori 3-orkan.

Irene bildades den 20 och passerade den 22 Peurto Rico samt Dominikanska Republiken, där San Rafael Del Yuma fick 286 mm. Orkanen fortsatte förbi Bahamas och norrut över North Carolinas kust den 27. Irene nådde den 28 New York som en försvagad kategori 1-orkan och fortsatte in över land mot Kanada. Sammanlagt omkom minst 40 personer.

Nederbördsrekord slogs på flertalet platser i de av orkanen Irene berörda områdena i USA. T ex fick Central Park i New York 481 mm under augusti och slog därmed sitt gamla månadsrekord på 428 mm från 1882. Mätningarna i Central Park startade 1869. Några noterade sammanlagda nederbördsmängder under ovädret var bl a 518 mm i Virginia Beach, Virginia och 335 mm i East Durham, New York.

Orkanen Katia var i slutet av månaden på väg nordväst mot de Karibiska öarna (mer om detta i septembervädret).

Orkanen Irene den 27 augusti
Orkanen Irene vid USAs östkust den 27 augusti. Källa: NOAA (www.noaa.gov) Förstora Bild

Asien

Flera delar av Asien fick ett temperaturöverskott i augusti, som mest 2-4 grader i mellersta Sibirien och Mongoliet. I västra och nordostligaste Sibirien var temperaturen däremot 0-3 grader under den normala.

I Pakistan medförde monsunen under månaden lokalt kraftig åska och stora regnmängder med översvämningar som följd. I Mithi noterades 291 mm den 10.

Fyra tropiska cykloner var aktiva i västra Stilla havet under månaden.

Muifa var den kraftigaste av de tropiska cyklonerna och bildades öster om Filipinerna i slutet av juli. Den passerade Okinawa och gav där som mest 725 mm regn på 72 timmar i Jimu den 5-6. Under en timme uppmättes 64 mm i Kume. Muifa fortsatte norrut och gick senare med sitt centrum in över land i västra Nordkorea. Under 32 timmar från eftermiddagen den 6 till natten mot den 8 föll 634 mm i Witseohreum på ön Jeju i sydligaste Korea och den 8 kom 356 mm i Jeongeup, Sydkorea. Mer än 10 personer omkom.

Den 22 bildades den tropiska cyklonen Nanmadol som utvecklades till en kategori 4 på Saffir-Simpsonskalan. Nanmadol passerade strax norr om Filipinerna, där Laoag fick 365 mm den 27, och över södra Taiwan, där Majia fick 552 mm den 29, innan den försvagad gick in över Kinas östkust. Minst 20 personer omkom på Filipinerna.

I slutet av månaden var den tropiska cyklonen Talas på väg mot södra Japan (mer om detta i septembervädret).

Arktis

Den kanadensiska delen av Arktis hade ett temperaturöverskott på 3-4 grader, medan temperaturen på nordöstra Grönland var omkring den normala.

I slutet av månaden var isutbredningen i Polarhavet mycket nära de låga nivåerna vid motsvarande tidpunkt rekordåret 2007. Både Nordväst- och Nordostpassagen var öppna.

Polarisen augusti 2011
Bilden visar isutbredningen i Polarhavet den 31 augusti 2011. Linjen med orange färg är medelvärdet av isens utbredning perioden 1979-2000 för samma dag på året. Källa: National Snow And Ice Data Center (www.nsidc.org) Förstora Bild

Afrika

På Afrikas horn i östra Afrika fortsatte den svåra torkan, som klassas som den värsta på 60 år i området.

Längre västerut förekom dock kraftigt regn. I östra Uganda omkom minst 30 personer i jordskred efter stora regnmängder den senaste månaden. I sydvästra Nigeria omkom minst 100 personer i slutet av månaden efter att regnoväder orsakade översvämningar och bidrog till att en damm rasade.

Australien/Oceanien

Södra Australien hade ett temperaturöverskott på som mest 2-4 grader, i norr var det i allmänhet något svalare än normalt.

Tasmanien hade sin varmaste augustimånad sedan mätningarna började där, delstaten Victoria hade sin tredje varmaste och Western Australia sin fjärde.

I mitten av månaden skedde ett kalluftsutbrott från Antarktis in över Nya Zeeland och stora delar av landet fick snöfall den 14-16. Den antarktiska luftmassans och snöfallets utbredning och livslängd var den mest omfattande i Nya Zeeland sedan 1939.

Snö föll på flera platser som inte hade fått någon på många år. I Wellington var snöfallet det kraftigaste och mest utspridda i staden på åtminstone 50 år. Det sammanlagda snödjupet vid tillfället varierade stort i landet från ingenting till över 65 cm. Natten mellan den 15 och 16 noterade Waiouru en lägsta temperatur på -7,7° som är nytt augustirekord för stationen. 

Antarktis

Det var 2-7 varmare än normalt i den inre delen av östra Antarktis. Vid Antarktiska halvön var temperaturen däremot 1-6 grader under den normala.

Månadens högsta och lägsta temperaturer samt största nederbörd under 24 timmar

Europa

 • 44,3° den 20 Montoro, Spanien
 • -8,6° den 10 Jungfraujoch, Schweiz (3 600 möh)
 • 121 mm den 7 Locarno-Monti, Schweiz

Asien

 • 53,3° den 3 Mitribah, Kuwait
 • -8,7° den 23 Ilirnej, Sibirien
 • 610 mm den 5 Jimu, Japan (Okinawa)

Arktis

 • 25,7° den 6 Pelly Island, Kanada
 • -32,6° den 25 Summit, Grönland (3 200 möh)

Nordamerika

 • 49,4° den 30 Death Valley, USA (Kalifornien)
 • -3,9° den 30 Charleston, USA (Nevada)
 • 356 mm den 27 Bunyan, USA (North Carolina)

Sydamerika

 • 42,0° den 11 Villamontes, Bolivia
 • -15,6° den 1 Malargue, Argentina
 • 178 mm den 28 San Luis de Gaceno, Colombia

Antarktis

 • 6,9° den 23 Base San Martin
 • -76,2° den 22 Vostok (3 500 möh)

Afrika

 • 48,5° den 8 El-Oued, Algeriet
 • -9,1° den 1 Buffelsfontein, Sydafrika
 • 209 mm den 8 Ziguinchor, Senegal

Australien/Oceanien

 • 37,5° den 30 Noonamah, Australien
 • -11,0° den 10 Charlotte Pass, Australien
 • 215 mm den 22 Ouloup, Nya Kaledonien
Globala extremer i augusti 2011
Högsta och lägsta temperaturer samt största nederbördsmängder under 24 timmar i augusti 2011. Förstora Bild

Källor:

Analyser och observationer från de nationella meteorologiska institutens webbsidor samt från det ordinarie globala observationsutbytet.