Havsvågor 2014

De högsta vågorna 2014 uppmätes i slutet av året och de allra högsta observerades vid Väderöarna på västkusten i december.

Vinter

Vinterns högsta vågor observerades vid 2 tillfällen. Den 13 februari gav ett lågtryck över norska havet en sydostlig kuling längs västkusten och den signifikanta våghöjden* vid Väderöarna steg till 3.9 meter.

Natten mot den 15 mars passerade ett lågtryck mellersta Sverige. Längst västkusten var vinden sydvästlig, men vred sedan mot nordväst med en medelvind på ca 20 m/s. Vid Väderöarna steg den signifikanta våghöjden till 3.9 meter. På morgonen den 16 mars var det en nordvästlig vind på 22 m/s mellan Öland och Gotland. Då observerades en signifikant våghöjd till 4.0 meter vid Knolls grund.

Diagram över våghöjden Knolls grund 2014
Den signifikanta våghöjden uppmätt av bojen vid Knolls grund 2014. Förstora Bild

Vår och sommar

Under vår och sommar observerades signifikanta våghöjder över 2.5 meter vid tre tillfällen. Den 27-28 maj passerade ett lågtryck söder om Sverige. Bojen vid Knolls grund registrerade då en signifikant våghöjd på 3.5 meter.

Den 14 juni var det en nordlig vind på ca 13 m/s över Östersjön och den signifikanta våghöjden vid Knolls grund steg till 2.9 meter.

Den 12 augusti blåste en sydvästlig kuling längst västkusten och den signifikanta våghöjden vid Väderöarna steg då till 3.9 meter

Lågtryck under hösten

Flera lågtryck passerade under hösten och gav upphov till vågor över 4 meter vid ett flertal tillfällen.

Den 22 september gav ett lågtryck över Östersjön starka vindar. Över Bottenhavet nådde de nordostliga vindarna nästan stormstyrka. Den signifikanta våghöjden steg till 4.5 meter både vid Finngrundet och vid Knolls grund.

Den 24 november rörde sig ett lågtryck in över Sydnorge. Över Östersjön var det en sydlig vind på 20 m/s och den signifikanta våghöjden vid Knolls grund steg till 4.7 meter.

Årets högsta vågor

Den 10 december gav ett lågtryck över norska havet en sydvästlig vind på 24 m/s längst västkusten och den signifikanta våghöjden vid Väderöarna steg till 5.5 m vilket var årets  högsta observation. I samband med ovädret slet sig Väderöbojen och drev med strömmarna till norska Kristiansand, där togs den upp av norska kystvakten.

Över Östersjön var det en sydvästlig vind på ca 20 m/s och vid Knolls grund steg den signifikanta våghöjden till 4.3 m. Finngrundet hade en våghöjd på 3.0 m.

Diagram våghöjd Väderöarna 2014
Den signifikanta våghöjden uppmätt av bojen vid Väderöarna 2014. Mätningarna var inte igång under april-juni. Förstora Bild

* Den signifikanta våghöjden bestäms från höjden av alla vågor under en 30 minuters period. Vågorna sorteras efter våghöjd och medelhöjden för den högsta tredjedelen av dessa vågor kallas signifikant våghöjd. Detta motsvarar också vad en betraktare uppskattar våghöjden till. De högsta vågorna är 1,6 till 2,0 gånger högre än den signifikanta våghöjden.