Oktober 2005 - Temperatur i havet

Övervägande milda sydvästliga vindar i månadens första hälft medförde att avkylningen av ytvattnet gick långsamt och temperaturöverskott noterades från samtliga stationer. I slutet av månaden gav ett högtryck tillfälligt klart och kallt väder i norra Norrland, vilket ledde till låga vattentemperaturer i Bottenviken.

Fortsatt varmare än normalt

Det milda höstvädret med övervägande sydvästliga vindar, speciellt i månadens första hälft, medförde att avkylningen av ytvattnet gick långsamt. Temperaturöverskott noterades från så gott som samtliga stationer.

Vid västkusten och i större delen av Östersjön låg överskottet på cirka 2 grader, längre norrut något mindre. I Bottenhavet medförde sydvästvindarna att kallt djupvatten vällde upp längs svenska sidan medan det var betydligt varmare på den finska sidan.
 
I slutet av månaden gav ett högtryck tillfälligt klart och kallt väder i norra Norrland, vilket ledde till låga vattentemperaturer i Bottenviken. I Furuögrund uppmättes t ex 1.2º den 26. Nattgammal is förekom då i skyddade vikar.

Karta över ytvattentemperatur i havet 17 oktober 2005
Ytvattentemperatur i havet 17 oktober 2005 Förstora Bild
Karta över ytvattentemperatur i havet 31 oktober 2005
Ytvattentemperatur i havet 31 oktober 2005 Förstora Bild