Juli 2010 - Temperatur och nederbörd

Månaden började med värme, som steg fram till mitten av månaden. Varmast var det i södra Götaland och östra Svealand. Det var en torr början på månaden, speciellt i södra Götaland och östra Svealand.

Varmt i söder och öster

Månaden började med värme, som steg fram till mitten av månaden. Varmast var det i södra Götaland och östra Svealand. Kulmen på värmeperioden inträffade den 11 då flera rekord noterades.
 
Under andra halvan av månaden sjönk temperaturerna något, främst i norra delen av landet. Men som helhet var juli varmare än normalt för hela landet, helt i klass med åren 2006 och 1994. På en del håll i Sverige var det den varmaste juli på nästan hundra år. För Gotska Sandön får man gå tillbaka ända till 1914 för att hitta en varmare julimånad.

Karta över medeltemperaturen i juli 2010.
Medeltemperaturen i juli 2010 Förstora Bild
Medeltemperaturens avvikelse från det normala i juli 2010
Medeltemperaturens avvikelse från det normala i juli 2010 Förstora Bild

Mycket regn, men torrt i Skåne

Det var en torr början på månaden, speciellt i södra Götaland och östra Svealand. Fram emot mitten av månaden föll det mycket nederbörd, mest i nordvästra Götaland samt över Öland och Gotland.

Sammanlagt fick juli månad mer nederbörd än normalt med vissa undantag. Dock var det inte så mycket i jämförelse med den regnrika julimånaden i fjol. I Skåne var det minst nederbörd, på vissa håll endast en tredjedel av normalt, följt av kusten från Roslagen och norrut.

Karta över nederbörd i juli 2010
Nederbörden under juli 2010 Förstora Bild
Karta över nederbörd i procent av det normala under juli 2010
Nederbörden i procent av det normala under juli 2010 Förstora Bild