Oktober 2020 - Milt i Arktis och regnigt i Vietnam

Oktober blev rekordvarm i Europa och mycket mild även i Arktis. Havsisens utbredning i Arktis var rekordlåg för årstiden. Kalla områden fanns i Antarktis, centrala USA, södra Kanada samt i en halvbåge norr om Tibet. Orkansäsongen på Atlanten var fortsatt mer aktiv än normalt. I Vietnam bidrog tropiska cykloner till extremt mycket regn.

 

Oktober 2020 - Global temperaturanomali
Global temperaturanomali (vänster bild) i oktober 2020 samt för Europa (höger bild). Avvikelserna avser normalperioden 1981-2010. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Enligt Copernicus Climate Change Service blev oktober 2020 globalt sett den tredje varmaste oktober efter 2015 och 2019. Skillnaden mellan årets oktober och de två andra var mindre än 0,1°. Marginalerna till oktober 2016, 2017 och 2018 på fjärde till sjätte plats var väldigt små (0,03° eller mindre).

Oktober 2020 - Månadsvis globaltemperaturanomali
Månadsvis temperaturavvikelse globalt och i Europa från januari 1979 till oktober 2020 jämfört med medelvärdet för 1981-2010. De svarta staplarna visar avvikelsen för respektive oktobermånad. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Europa - Rekordvarm oktober

Oktober 2020 blev den varmaste oktober som uppmätts i Europa enligt Copernicus Climate Change Service. Oktober 2001 var näst varmast och 2006 tredje varmast. Skillnaden jämfört med oktober i år är 0,1° respektive 0,2°.

Kartan över månadens medellufttryck över Europa visar lågtrycksinflytande över nordvästra Europa och Alperna samt högtrycksinflytande över ostligaste Europa. Det medförde att månaden blev varmare än normalt i centrala, norra och östra Europa, medan den var kyligare i sydvästra Europa, Storbritannien och på Irland.

Oktober 2020 - Medellufttryck i Europa
Medellufttryck i Europa i oktober 2020. Illustration SMHI Förstora Bild

I Osteuropa låg temperaturöverskottet på 3-5,5 grader. Både Moldavien och europeiska Ryssland uppmätte sin varmaste oktober hittills.

I början av oktober var det mycket varmt vid Medelhavet. Den 3 hade Lascari på Sicilien 38,1° och den 5 hade Chania på Kreta i Grekland 38,3°.

Iberiska halvön hade i allmänhet ett temperaturunderskott på 0-1,5 grader för månaden, medan det i delar av Alperna var 2-2,5 grader. För Frankrike och Schweiz var det första gången sedan maj 2019 som medeltemperaturen hamnade under den normala. I Spanien var det första gången sedan 2010 som oktober var kyligare än vanligt. Portugal hade sin näst kallaste oktober på 20 år. Oktober 2003 var kallare.

Månadens lägsta temperatur stod Sverige för med -24,0° i Naimakka den 31.

Stormar gav mycket regn

Nederbördsmängderna för oktober blev omkring eller något över de normala på många håll i Europa. Storbritannien uppmätte sin femte nederbördsrikaste oktober sedan 1862. I Londons storstadsregion var årets oktober den fjärde regnigaste oktober och åttonde nederbördsrikaste kalendermånaden.

Stormen Alex nådde natten till den 2 norra Frankrike västerifrån. Ovädret påverkade luftströmningen och medförde att varm och fuktig luft från Medelhavet transporterades nordost mot Alperna. Extrema nederbördsmängder föll över södra Alperna och sydöstra Frankrike den 2-3. Sambughetto i regionen Piemonte i nordvästra Italien fick 634,8 mm på 24 timmar fram till förmiddagen den 3. Enligt FloodList var de sammanlagda regnmängderna för Piemonte de högsta för regionen sedan 1958. I Frankrike fick Saint-Martin-Vésubie 500 mm på ett dygn. På nordsidan av Alperna nådde byvindarna orkanstyrka.

Alex berörde även Storbritannien som i genomsnitt fick 31,7 mm nederbörd den 3 oktober. Det gjorde det till det nationellt nederbördsrikaste dygnet sedan mätserien började 1891. Det tidigare rekordet var 29,9 mm den 25 augusti 1986.

Stormen Barbara passerade över Portugal och Spanien den 19-21. Den gav historiskt mycket regn i delar av de Kastilianska skiljebergen och orkanbyar i bergstrakterna i norr. Puerto El Pico i Spanien fick 312 mm den 20, vilket var oktoberrekord för stationen. Efter att stormen Barbara passerat strömmade varm luft upp över Frankrike den 21. I sydöstra Frankrike förstärktes det av föhneffekt. Grenoble uppmätte 28,0°, vilket var 11 grader över det normala. 

I östra Alperna kom däremot lokalt en halvmeter nysnö mot slutet av månaden.

Nordamerika - Både varmt och kallt

Temperaturerna låg över de normala i Mexiko, norra Kanada, västra USA och vid Nordamerikas ostkust. I nordvästra och norra Alaska var temperaturöverskottet 3-5 grader. Kalifornien noterade sin varmaste oktober sedan mätserien för delstaterna började 1895. För Florida och Arizona var det den tredje varmaste.

De högsta temperaturerna uppmättes i Mexiko. Den 16 rapporterade den hydrologiska stationen Huites i Sinaloa i nordvästra Mexiko 47,0°. Álvaro Obregón och Urique hade samma dygn 46,0°.

Södra Kanada hade däremot ett temperaturunderskott på 2-4 grader på många håll. USAs delstater North Dakota, South Dakota, Minnesota, Iowa, Wisconsin och Oklahoma upplevde en av sina tio kallaste oktobermånader sedan mätstarten 1895.

Den 25 oktober sjönk temperaturen till -34,0° (-29,2°F) i Potomac, Montana i samband med att arktisk kalluft dök söderut från Kanada ner mot New Mexico och Texas. Det var den lägsta temperaturen som någonsin uppmätts så tidigt på säsongen i kontinentala USA. Än kallare var det i Alaska med -37,2° (-35°F) i Denali Foot Camp (ca 4300 möh) den 31 oktober.

Bilden visar rankingen av hur varm respektive kall oktober var i USA. Kallast=1 och varmast=126.
Bilden visar rankingen av hur varm respektive kall oktober 2020 var i USA för perioden 1895-2020. Kallast=1 och varmast=126. Källa: NCEI NOAA. Förstora Bild

Det föll mindre nederbörd än normalt i en stor del av västra USA. Kalifornien noterade sin näst torraste oktober sedan 1895. För Nevada och Utah var det den sjätte torraste. I början av november hade ungefär 45% av kontinentala USA torka, vilket var någon procent mer än i slutet av september. Även Hawaii och Puerto Rico var drabbade.

Under sista veckan av oktober föll rekordmycket snö över delar av amerikanska västern och slätterna. Det blev den snöigaste oktober som uppmätts för flera stationer inklusive Spokane i Washington, Great Falls i Montana, Minneapolis-St. Paul och St. Cloud i Minnesota, Albuquerque i New Mexico, Amarillo i Texas och Wichita i Kansas. 

Störst dygnsnederbörd uppmättes vid Observatorio de Villahermosa i Tabasco, Mexiko där det i samband med en kallfront föll 450,2 mm den 29.

Sju tropiska cykloner

I Stilla havet väster om Mexiko var två tropiska cykloner aktiva i början av månaden. Orkanen Marie som bildades i slutet av september nådde kategori 4 på Saffir-Simpsonskalan den 2 oktober, medan Norbert utvecklades till en tropisk storm. Båda stannade ute till havs.

Den tropiska cyklonaktiveten var fortsatt över den normala i Atlanten med sammanlagt fem tropiska cykloner under oktober.

Den tropiska orkanen Gamma gick in över land vid Tulum i Mexiko den 3 och passerade över norra Yucatánhalvön. Tizimín i Yucatán fick 289,8 mm nederbörd samma dygn.

Delta blev en kategori 4-orkan den 6, men hade försvagats till kategori 2 när den drabbade Puerto Morelos på Yucatánhalvön. Den 9 nådde Delta sydvästra Louisiana i närheten av Creole som kategori 2-orkan. Det var sex veckor efter och ungefär 2 mil öster om där kategori 4-orkanen Laura gick in över land. En station i Calcasieu county uppmätte sammanlagt 446 mm nederbörd under två dygn från morgonen den 8 till den 10.

Den tropiska cyklonen Epsilon nådde orkanstyrka omkring den 21 och var som högst kategori 3-orkan. Epsilon rörde sig i närheten av Bermuda men var aldrig inne över land.

Zeta gick först iland norr om Tulum på Yucatánhalvön natten till den 27 och sedan nära Cocodrie i Lousiana sydsydväst om New Orleans den 28 som en kategori 3-orkan.

Tillsammans med den tropiska cyklonen Eta som bildades vid månadsskiftet oktober/november, hade det den 1 november bildats 28 namngivna tropiska stormar under 2020. Det är en tangering av rekordet från 2005 för antalet stormar under en säsong. Tio av de namngivna tropiska cyklonerna nådde USA, vilket slår det tidigare rekordet på nio stycken år 1916. Fem av dem gick in över land i Louisiana. Det var nytt rekord både för Louisiana och alla andra delstater i USA. Louisianas tidigare rekord var fyra stycken 2002 enligt orkanspecialisten Phil Klotzbach.

Asien - Mycket milt i Ryssland och varmt öster om Medelhavet

Norra Asien och länderna runt östra Medelhavet fick en mycket varmare oktober än normalt. I gränstrakterna mot Arktis låg temperaturen på 3-10 grader över den normala, i nordöstra Sibirien 4-7 grader över och i centrala Turkiet 4-8 grader.

För Ryssland som helhet var det den tredje varmaste oktober som uppmätts, nästan en grad under rekordvarma oktober 2018. I Turkiet var det den varmaste oktober på 50 år. Den var även en av de varmaste i Israel. I Jerusalem (start 1867) var årets oktober sett till medelvärdet av maximitemperaturen den varmaste sedan 1936 och den femte varmaste sedan mätstarten.

Allra varmast var det i Ras Musherib i Saudiarabien som hade 45,7° den 1.

Den 7 steg temperaturen till 40,4° i Athalassa på Cypern. Enligt den franske klimatologen Etienne Kapikian var det nytt nationellt värmerekord för oktober. Enligt Kapikian slog även Jordanien nationellt värmerekord för oktober då 44,6°uppmättes i Aqaba den 9. Det tidigare rekordet var 43° uppmätt vid samma station den 1 oktober 2002.

Områden med lägre temperaturer än vanligt fanns bland annat i delar av Kina, Mongoliet, nordöstra Thailand och Afghanistan. I sydöstra Iran var det 1-3 grader kallare än normalt.

De lägsta temperaturerna uppmättes i Sibirien i slutet av månaden. Den 31 hade Sebyan-Kyuel' -37,7°.

Oktober var extremt torr i Israel med bara två observationer av nederbörd. Endast tre tidigare oktobermånader har varit torrare i Israel: 1948, 1964 och 1992.

Turkiet fick 58% mindre nederbörd än normalt. I östra och sydöstra Anatolien var det den torraste oktober på 40 år.

Desto mer nederbörd föll det i Sydostasien. Särskilt Vietnam som fick stora mängder regn från och med den 5 oktober. Enligt Géoclimat kom 842,0 mm i Hướng Linh under 24 timmar från kvällen den 16 till den 17, varav 667,8 mm på 12 timmar.

Nio tropiska cykloner i västra Stilla havet

Sju namngivna tropiska stormar, ett namngivet tropiskt lågtryck och ett icke-namngivet tropiskt lågtryck bildades på västra Stilla havet under oktober.

Den tropiska kategori 1-orkanen Chan-hom strax sydost om Japan medförde att det föll 429,5 mm regn i Miyake-tsubota söder om Tokyo den 10.

Den 11 nådde den tropiska stormen Linfa centrala Vietnam. Enligt Géoclimate fick Bạch Mã 799,6 mm under 24 timmar den 9-10. A Lưới fick den 6-14 oktober sammanlagt 2289 mm. Den 1-20 kom där 2999 mm, mer än 4 gånger den normala nederbörden. 

Den tropiska stormen Nangka (Nika) gick först in över land vid Qionghai på Hainan, Kina den 13 och nådde sedan norra Vietnam den 14.

Det tropiska lågtrycket Ofel medförde översvämningar i delar av Filippinerna i mitten av månaden.

Den tropiska kategori 1-orkanen Saudel (Pepito) korsade den 20-21 Luzon i Filipinerna och försvagades innan den nådde Vietnam.

Den tropiska orkanen Molave (Quinta) passerade över mellersta Filipinerna den 25-26. Vietnam drabbades återigen då Molave gick in över land söder om Da Nang den 28 som en av de starkaste tropiska orkanerna i regionen på flera decennier. Molave var som mest en kategori 3-orkan enligt Joint Typhoon Warning Center (JTWC).

Goni (Rolly) bildades i slutet av oktober och ökade snabbt i styrka till en kategori 5-orkan. Vid månadsskiftet var den på väg västerut rakt mot Filippinerna. Den tropiska stormen Atsani (Siony) bildades någon dag senare längre söderut än Goni. Fortsättning följer i novemberartikeln.

Den 11 utvecklades ett djupt tropiskt lågtryck i Bengaliska viken. Det medförde flera dagar med kraftigt regn i västra och södra Indien. I Ghatkesar i utkanten av Hyderabad föll 322 mm från kvällen den 13 fram till morgonen den 14. Enligt University of Reading har India Meteorological Office (IMD) berättat att senast det regnade så kraftigt i området i oktober var 1891.

Arktis - Rekordlåg utbredning av havsis för årstiden

Oktober var mild i hela Arktis. Allra störst temperaturavvikelse hade ryska Arktis med 8-10 grader över den normala. Lokalt var oktober rekordmild i ryska Arktis. Exempelvis var den det på Ostrov Glomjannyj (start 1930), Ostrov Kotel’nyj (start 1933) och vid Kap Tjeljuskin (start 1932). Utqiaġvik (Barrow) i norra Alaska hade sin fjärde varmaste oktober sedan mätstarten 1920. 

Månadens högsta temperatur blev 14,9° i Nuuk på sydvästra Grönland den 19. Kallast var det på den grönländska inlandsisen där Geosummit (3208 möh) hade -42,9° den 24. På lägre höjder uppmätte Mould Bay i Kanada -34,4° den 30.

Från den 13 oktober och resten av månaden var havsisens utbredning i Arktis den lägsta som uppmätts för årstiden enligt National Snow & Ice data Center. Det bidrog till att månadsmedelvärdet blev det lägsta som noterats för oktober sedan satellitmätningarna började 1978. Havsisens utbredning var långt under det normala på hela den eurasiatiska sidan och i Baffinbukten. Sett till alla månader har oktober 2020 den hittills största avvikelsen från referensperioden 1981-2010. Skillnaden mellan den dagliga utbredningen och normalperioden var rekordstor den 24 oktober 2020.

Oktober 2020 - Havsisens utbredning i Arktis
Utbredning av havsis i Arktis under juli till oktober 2020 jämfört med de fyra föregående åren. Källa: National Snow and Ice Data Center (NSIDC). Förstora Bild

Antarktis - Kallt vid Weddellhavet

På västra Antarktis dominerade områden med lägre temperaturer än normalt medan det var mildare i öster. Vid Weddellhavet öster om Antarktiska halvön var temperaturunderskottet omkring 3 grader jämfört med referensperioden 1961-1990.

Som vanligt var skillnaden mellan högsta och lägsta temperatur stor. Den 8 oktober sjönk temperaturen till -73,0° vid Dome Fuji. Den 23 steg den till 8,2° vid Base Esperanza.

Efter att havsisens utbredning i Antarktis hade nått sitt säsongshögsta den 28 september, minskade utbredningen i långsammare takt än normalt under oktober. Utbredningen var större än den normala i östra Weddellhavet samt längs ett stort område av Rosshavet och Wilkes Land kusten. Samtidigt var den något under den normala i Amundsenhavet och Bellingshausenhavet.

Under oktober meddelade NASA att ozonhålet över Antarktis hade nått sin största utbredning för 2020. Det blev det tolfte största ozonhålet i den 40-åriga satellitmätserien. 

Oktober 2020 - Temperaturanomali i polarområden
Temperaturavvikelse i oktober 2020 för Arktis (vänster bild) och Antarktis (höger bild) relativt perioden 1981-2010. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Sydamerika - Höga temperaturer

Värmeböljan i Paraguay, Argentina och Brasilien fortsatte i början av oktober. Den 1 noterade några stationer i Paraguay nya värmerekord. Högst temperatur rapporterade Filadelfia med 44,8°.

Den 7 uppmätte delstaterna Mato Grosso do Sul och São Paulo i Brasilien historiskt höga temperaturer. Lins i São Paulo kom upp i 43,5° och slog delstatsrekordet på 43,0° i Iguape från den 3 februari 1933. Delstaten Mato Grosso do Sul slog sitt rekord två gånger och tangerade det en gång. Först steg temperaturen till 44,4° i Água Clara den 1 oktober. Det var strax över delstatens absolutrekord på 44,1° i Coxim dygnet innan, den 30 september. Den 5 oktober nådde Água Clara upp i 44,6°, vilket Paranaíba tangerade den 7. Innan denna varma period 2020 var delstatsrekordet 43,8° i Corumbá den 15 november 1962.

Enligt klimatologen Maximilano Herrera slog nio av Brasiliens delstater sina absolutrekord. Flera stationer i Bolivia noterade också nya värmerekord under månaden. Enligt Herrera ska Peru ha slagit nationellt värmerekord för oktober då 40,3° uppmättes i Requena den 25. 

I Uruguay blev månadens högsta temperatur 37,0° i Salto den 19. Nationsrekordet för oktober är 37,8° i Salto den 30 oktober 1981.

Månadens lägsta uppmätta temperatur blev -15,6° den 29 i Patahuasi, Peru.

Störst dygnsnederbörd uppmätte Bahia Solano i Colombia med 170,5 mm den 6.

Den subtropiska stormen Mani gav mycket regn i sydöstra Brasilien den 24-25. Under två dygn föll 169,8 mm i staden Marilândia. Under hela oktober kommer där normalt 96,7 mm.

Afrika - Varm oktober

Värmen dominerade i Afrika under oktober. I Egypten hamnade temperaturen 2-4 grader över den normala. För Réunion blev det den sjätte varmaste oktober sedan mätningarna började 1968.

Högst temperatur uppmätte Médenine i Tunisien med 44,3° den 3. Enligt den franske klimatologen Etienne Kapikian var det nationellt värmerekord för oktober. Det tidigare rekordet var 41,6° den 2 oktober 2003.

I västra Afrika fanns områden där oktober var 0-1,5 grader kallare än vanligt. Bland annat längs Algeriets och norra Marockos kust. Lägst temperatur uppmätte Buffelsfontein i Sydafrika med -4,9° den 12.

Dar-es-Salaam i Tanzania drabbades av översvämningar efter störtregn den 13 enligt FloodList. Vid flygplatsen kom 108 mm på ett dygn, varav 98 mm under 6 timmar på förmiddagen. Samma dygn fick Cap Skirring i Senegal 246 mm.

I samband med stormen Barbara föll 118,7 mm i Pico do Areeiro på Madeira den 18.

Australien/Oceanien - Åskoväder i sydöstra Australien

Oktober var ungefär 1 grad varmare än normalt i Australien. I delstaten Victoria var medelvärdet av minimitemperaturen den tredje högsta för oktober sedan mätningarna började 1910.

Högsta temperaturen 43,6° uppmättes i Roebourne, Western Australia den 14. Lägsta hade Kunanyi (Mount Wellington Pinnacle) (1261 möh) på Tasmanien med -5,5° den 25.

Det kom 35% mer nederbörd än normalt i Australien som helhet. South Australia noterade sin nionde nederbördsrikaste oktober sedan 1900. I sydvästra Western Australia var det dock mycket torrt.

I slutet av månaden förekom åska och kraftigt regn i sydöstra Australien. Ett stort antal stationer i New South Wales registrerade under sista veckan sin nederbördsrikaste oktoberdag sedan mätstarten och en del även sin nederbördsrikaste oktober. Den 26 föll 209,8 mm vid Smiths Lake i New South Wales. Det var mer än dubbelt så mycket som stationens dygnsrekord för oktober. I sydöstra Queensland föll hagel på upp till 14 cm i diameter den 31.

Nya Zeeland

Det blev den femte varmaste oktober för Nya Zeeland sedan mätserien började 1909. Tauranga uppmätte sin näst varmaste oktober sedan 1913. Det är 45 månader sedan Nya Zeelands månadsmedeltemperatur var under den normala.

Högtrycksbetonat väder medförde en torr oktober på Nordön och övre Sydön. Auckland noterade sin torraste oktober sedan mätningarna började 1948. Västra och södra delen av Sydön berördes av fronter västerifrån och fick mer nederbörd än vanligt för månaden.

Extremvärden:

- De extremvärden som angetts för olika världsdelar är preliminära och har i allmänhet inte hunnit slutgranskas av de nationella vädertjänsterna.

Källor:

- Analyser och observationer från nationella meteorologiska instituts och forskningsinstitutioners webbsidor och sociala medier samt från det ordinarie globala observationsutbytet.