Mars 2016 - Den hittills varmaste marsmånaden

Mars var den hittills varmaste marsmånad som registrerats globalt, men kanske inte fullt så extrem som februari. Den El Niño som dominerat det globala klimatet det senaste året började långsamt att klinga av. Havsisens utbredning på norra halvklotet kulminerade på sin lägsta nivå hittills. Däremot återhämtade sig isutbredningen kring Antarktis.

Global temperaturanomali i mars 2016
Avvikelse från normal månadsmedeltemperatur (referensperiod 1961-1990) i mars 2016. Förstora Bild

Europa - Förhållandevis varmast i öster

Till skillnad från i februari så var det i mars ett ganska flackt tryckfält över Europa med ett i genomsnitt högtrycksbetonat väder över kontinenten.

Medellufttryck i Europa i mars 2016
Medellufttryck i Europa i mars 2016. Förstora Bild


Temperaturmässigt var det förhållandevis varmast i de norra och östra delarna av Europa. I norra Finland såväl som i områden norr om Svarta havet var det temperaturöverskott på cirka 4 grader. I de västra delarna av Europa var det däremot en normal eller aningen kyligare marsmånad än normalt.

Så pass tidigt i månaden som den 3 mars var det upp till 28,3° i Vladikavkaz i sydligaste Ryssland. Ännu lite högre temperaturer noterades i Medelhavsområdet under andra halvan av månaden. Vid Granada Aeropuerto i Spanien var det 29,7° den 30 och på Sicilien lite drygt 30° vid några tillfällen. Till exempel 32,1° i Caronia Buzzi den 22.

Minimitemperaturerna var mestadels beskedliga, men rejält kall luft nådde nordligaste Ryssland i mitten av månaden. Den 19 rapporterade Hoseda-Hard -43,0° som lägst.

Den 5 mars föll stora mängder snö i Schweiz på sydsidan av Alperna. San Bernardino rapporterade 61 cm nysnö, vilket tangerade stationens marsrekord från 1979. Ett dygn senare rapporterade Vogel i Slovenien en snödjupsökning på 65 cm från 265 till 330 cm. Samma dygn fick Podgorica i Montenegro på 24 timmar 134 mm i form av regn.

I slutet av påskhelgen passerade ovädret Katie över Brittiska öarna med mycket kraftiga vindbyar i framför allt södra England. Needles, på ön Isle of Wight, registrerade som mest vindbyar på 47 m/s den 28.

Nordamerika - Senkommen köldknäpp i Alaska

Största delen av Nordamerika hade en marsmånad som var minst 2 grader varmare än normalt. I ett brett band från Mellanvästern upp till Alaska var det minst 4 grader över normal temperatur. Labrador i östra Kanada hade däremot 2-3 grader kallare än normalt och var därmed ett av de få områden i världen som hade lite mer betydande temperaturunderskott.

Under andra halvan av månaden var det vid flera tillfällen drygt 40° på en del platser i Mexiko, i Constitución de Apatzingán upp till 43,0° den 31.

Den 1 mars sjönk temperaturen till -40,4° i Key Lake i den kanadensiska delstaten Saskatchewan. Den 6 var det -42,7° i Shepherd Bay som ligger uppe vid Ishavskusten.

I Alaska, där det varit en extremt mild vinter, slog kylan till ordentligt i slutet av månaden i den nordligaste delen av delstaten. Den 30 uppmättes -39° i Deadhorse och samtidigt i närliggande Prudhoe Bay -41,1°. Kontrasterna var dock stora. Den 31 mars var det 21,7° varmt i Klawock i den sydostligaste delen av Alaska, vilket är marsrekord för delstaten.

Dramatiskt och skiftande väder kring den 10 mars

Den 9-10 mars föll mycket stora regnmängder i framför allt delstaten Louisiana. Där fick Red River Research Station 334 mm under ett dygn och stationerna Minden och Oak Ridge 309 mm. För den sistnämnda stationen var det en ordentlig putsning av det tidigare dygnsrekordet i en stationsserie som är drygt 120 år.

Samtidigt strömmade för årstiden mycket varm luft upp över USAs ostkust. Där hade exempelvis New York City 26,1° den 10.

I södra Kalifornien lindrades inte den svåra torkan så mycket som man förväntat sig under den rådande El Niño säsongen. Den mesta nederbörden föll längre upp längs USAs västkust.

Lite längre österut i delstaterna Arizona och New Mexico var mars en mycket torr månad. Till exempel rapporterades ingen mätbar nederbörd från Phoenix och Yuma i Arizona.

Asien – Pakistan drabbades av långvariga regn

Över stora delar av Centralasien var mars i medeltal cirka 5 grader varmare än normalt. De största överskotten hade man i de centrala delarna av Kazachstan med en månadsmedeltemperatur nästan 10 grader över värdet för referensperioden 1961-1990.

I Sibirien var det endast under de första dygnen som temperaturer under -50° noterades. Delyankir hade -51,1° den 1.

Höga temperaturer noterades i slutet av månaden i bland annat Indien, där Akola hade 43,1° den 27.

Stationen Padang på den indonesiska ön Sumatra fick 370 mm regn på 24 timmar den 21, vilket resulterade i översvämningar och hundratals hemlösa.

I norra Pakistan krävde långvariga och kraftiga regn över 100 dödsoffer. Även bland annat Arabiska halvön berördes av för den regionen ovanligt kraftiga regn.

Arktis – Havsisen kulminerade på rekordlåg nivå

Temperaturen fortsatte att ligga mycket över den normala i större delen av Arktis. På den ryska ögruppen Frans Josefs land var månadens medeltemperatur 12-13 grader över värdet för referensperioden 1961-1990.

Omkring den 24 mars kulminerade havsisens utbredning på norra halvklotet och var då den lägsta som hittills registrerats. Den tidigare bottennoteringen för den maximala isutbredningen var från i fjol.

Daglig isutbredning i Arktis de fem senaste säsongerna
Daglig isutbredning i Arktis 2012-2016. De två senaste säsongerna har isutbredningen kulminerat på en lägre nivå än tidigare. Källa: National Snow and Ice Data Center Förstora Bild


Som kallast var det -53,1° vid stationen Geosummit mitt inne på den grönländska inlandsisen. Bland stationer på lägre höjdnivåer var Eureka i Kanada kallast med -42,9° den 10.

Varmast var det i Nuuk på Grönland med 13,8° den 18.

Sydamerika

I norra Argentina, Paraguay och Uruguay var det lite kallare än normalt under mars. Där förekom även en del kraftiga regn och översvämningar, som bland annat gjorde omkring 400 familjer hemlösa i den argentinska provinsen Santiago del Estero i mitten av månaden.

I den sydligaste delen av Sydamerika, stora delar av Brasilien samt Venezuela och Colombia var det däremot varmare än normalt. Valledupar i Colombia nådde 41,8° den 26. I Colombia förekom även flera fall med stora regnmängder, till exempel 171 mm i La Chorrera den 18.

Afrika/Indiska oceanen

Områden med temperaturöverskott dominerade. I bland annat delar av Sydafrika, Egypten, Niger, Nigeria och Tchad var det drygt 2 grader varmare än normalt. Redan den 1 mars nådde temperaturen 45,0° i Bokoro i Tchad.

Nästan lika höga temperaturer förekom i Sydafrika i början av månaden med 44,8° i Vioolsdrif och Patensie den 5.

I den nordvästra delen av den afrikanska kontinenten var det däremot lite kallare än normalt under mars. Sétif i Algeriet (1 033 möh) hade 10 cm snödjup den 11 mars. Den 13 sjönk temperaturen till -4,2° i Naama i Marocko (1 166 möh). Observatoriet Izaña på Kanarieöarna (2 371 möh) hade -4,9° den 21 och 22.

Tropisk cyklon

I mitten av månaden rörde sig den tropiska cyklonen Emereaude i en cirkelformad rörelse mitt ute på Indiska oceanen och var den 17 mars uppe i kategori 4 på Saffir-Simpsonskalan.

Tropiska cyklonen Emeraude i mars 2016
Satellitbild från den 17 mars 2016 med den tropiska cyklonen Emeraude i centrum. Copyright 2016 EUMETSAT Förstora Bild

Australien/Oceanien – Rekordvarm marsmånad i Australien

I Australien var det för landet som helhet den hittills varmaste marsmånaden. Det tidigare rekordet var från mars 1986. Värmen kulminerade i början av månaden och den 2 mars var den varmaste marsdagen som registrerats i Australien. Det var i synnerhet minimitemperaturerna som var rekordhöga, maximitemperaturerna var inte fullt lika extrema.

Den allra högsta temperaturen rapporterades från Mardie i västra Australien med 47,0° den 3 mars. Samma dag hade Walunguru i Northern Territory 44,4°, vilket är nytt värmerekord för Northern Territory för mars månad.

Kallast var det i Liawenee på Tasmanien med -4,3° den 29.

Även på Nya Zeeland var det en mycket varm marsmånad med flera nya rekord. Ett kraftigt oväder berörde Sydön den 23 mars med en regnmängd på 304 mm rapporterad från stationen Takaka. Undantagstillstånd utfärdades för Sydöns västkust.

Antarktis – Havsisen återhämtade sig något

Temperaturen varierade omkring den normala på Antarktis med en övervikt åt det kallare hållet på det inre av kontinenten.

Vid Pole of Inaccessibility (den punkt på kontinenten som ligger längst från havet) var det -72,8° den 27 mars, medan Base Esperanza på den Antarktiska halvön kortvarigt rapporterade 12,0° den 3.

Utbredningen av havsisen kring Antarktis återhämtade sig efter att tidigare under säsongen legat under långtidsmedelvärdet.

Isutbredning kring Antarktis januari-mars 2016
Isutbredning kring Antarktis januari-mars 2016. Källa: National Snow and Ice Data Center. Förstora Bild

Källor:

- Analyser och observationer från de nationella meteorologiska institutens webbsidor samt från det ordinarie globala observationsutbytet.