Huvudinnehåll
Utforska ett ämne i kunskapsbanken
Klimat
Faktapaket: Klimatmodeller och scenarier
Vad är en regional klimatmodell?
En regional klimatmodell beskriver en del av jordklotet, en region. De används för att få med fler detaljer än vad globala klimatmodeller klarar.
För att studera en mindre del av jorden i detalj kan regionala klimatmodeller användas. I en regional modell läggs rutnätet över ett mindre område, till exempel Europa. I ett mindre område kan ett tätare rutnät användas utan att det krävs för mycket datorkraft, vilket ger högre detaljrikedom. RCM betyder Regional Climate Model.

Detaljer kräver resurser
Det som händer utanför beräkningsområdet i en regional klimatmodell styrs av resultatet från en global klimatmodell. På så sätt tas ändå hänsyn till det som sker utanför det regionala modellområdet. Ofta talas det om regional nedskalning när resultat från global modellering används i regional modellering.
Regional klimatmodeller är vanligen uppsatta med 3-dimensionela rutnät med upplösning (täthet) mellan 10x10km till 25x25km för regioner i kontinental skala. För mindre domäner, går forskningen mot allt mindre rutor (till exempel 3x3 km) det vill säga allt högre upplösning, men det är oerhört resurskrävande att göra beräkningar med dessa mer detaljerade modeller.
Intressant att kombinera regionala och globala modeller
Eftersom olika globala klimatmodeller ger olika resultat är det intressant att kombinera en regional modell med flera olika globalmodeller; och på samma sätt även en globalmodell med flera regionala modeller. En sådan uppsättning av olika modellkombinationer kallas ensemble.

Exempel på olika regionala beräkningsområden, Europa, Arktis och Afrika.
SMHIs regionala klimatmodeller
På SMHIs klimatmodelleringsenhet Rossby Centre arbetar forskare med global och regional modellering. Forskarna använder och utvecklar det regionala klimatmodelleringssystemet HARMONIE-Climate (HCLIM). Med hjälp av modellen kan forskarna skapa detaljerade klimatscenarier som kan återge hur extremväder, som exempelvis extrem nederbörd, bildas genom konvektion i atmosfären. Modellen kan också simulera framtida klimat i till exempel städer och fjällmiljö på ett bättre sätt än tidigare modeller. HCLIM är nära besläktad med SMHIs operationella väderprognosmodeller och utvecklas i nära samarbete med internationella partners.
De mer detaljerade klimatsimuleringarna bidrar till att förstå vilka effekter den globala uppvärmningen får på regional och lokal skala, vilket kan hjälpa samhällsplanerare och beslutsfattare att anpassa samhället till det nya klimatläget.
Mer i detta faktapaket
- Klimat
Klimatmodeller och scenarier
En klimatmodell används för att beräkna hur klimatet förändras utifrån olika antaganden om växthusgasutsläpp. Klimatscenarier baseras på dessa mode...
- Klimatmodeller och scenarier
Hur fungerar en klimatmodell?
När man studerar klimatet i framtiden är man helt hänvisad till beräkningar. För ett klimat som förändras räcker det inte med statistik över det so...
- Klimatmodeller och scenarier
Hur tas klimatscenarier fram?
För att ta fram ett klimatscenario krävs en lång kedja av antaganden och beräkningar. Det innefattar klimatmodeller och antaganden om atmosfären.
- Klimatmodeller och scenarier
Klimatscenarier används för hydrologiska effektstudier
Allteftersom klimatet förändras påverkas årstidernas karaktär, speciellt avseende temperatur och nederbörd. Det innebär att dynamiken och förekomst...
- Klimatmodeller och scenarier
Klimatscenarier och väderprognoser
De resultat som presenteras från beräkningar med klimatmodeller brukar betecknas klimatscenarier. Klimatscenarier är inte väderprognoser.
- Klimatmodeller och scenarier
Markmodeller i klimatberäkningar
För att bättre förstå klimatets nuvarande och framtida variationer behövs modeller som hanterar processer både inom och mellan t.ex. atmosfär, mark...
- Klimatmodeller och scenarier
RCP scenarier
FN:s klimatpanels (IPCC:s) utvärderingsrapport AR5 2013-2014 använder fyra scenarier för att beräkna framtida klimatförändringar, så kallade RCP:er...
- Klimatmodeller och scenarier
SSP-scenarier
SSP, ”Shared Socioeconomic Pathways”, är ett antal scenarier som beskriver olika socioekonomiska utvecklingar och som används i klimatmodeller.
Faktapaket klimat
Alla faktapaket inom klimat
Vi har satt ihop artiklar utifrån kategorier. Allt för att du ska få ett samlat innehåll.