November 2006 - Temperatur och nederbörd

Större delen av Sverige fick mer nederbörd än normalt. Trots en kall inledning i hela landet blev det till slut allmänt flera graders temperaturöverskott.

Värmerekord vid västkusten

Trots en kall inledning i hela Sverige, blev det till slut allmänt flera graders temperaturöverskott. Vid Måseskär noterades +8.8° i medeltemperatur, vilket tangerar det svenska novemberrekordet satt i Falsterbo 1938.

De rekordhöga medeltemperaturerna var dock ett fenomen begränsat till stationer längs västkusten. I övrigt i landet kunde månaden inte mäta sig med november 2000, den månad som på de flesta håll innehar rekordet.

Medeltemperaturens avvikelse från det normala i november 2006
Medeltemperaturens avvikelse från det normala i november 2006 Förstora Bild
Karta över medeltemperaturen i november 2006
Medeltemperaturen i november 2006 Förstora Bild

Nederbördsrikt men lite snö

Större delen av Sverige fick mer nederbörd än normalt, och förutom i norr till största delen som regn. I nordvästra Götaland samt på sina håll i Norrland slogs rekord vid några stationer, exempelvis i Säve, Luleå och Kvikkjokk.

I allmänhet överlevde dock rekorden, som på många håll sattes så sent som år 2000. Kring de stora sjöarna, i ett stråk över mellersta Sverige samt i Riksgränsenfjällen var det lite torrare än normalt.

Karta över nederbörd i november 2006
Nederbörd under november 2006 Förstora Bild
Karta över nederbörd i procent av det normala under november 2006
Nederbörden i procent av det normala undernovember 2006 Förstora Bild