November 2022 - Rekordmilt på Island och kyligt i Australien

November 2022 gav fortsatt högre temperaturer än normalt på Grönland, i Europa och Mellanöstern samt kyligare väder i Australien. Jämfört med oktober var det kallare än normalt för månaden i delar av västra Nordamerika, Sibirien, kanadensiska och sibiriska Arktis samt på Antarktis, men varmare i östra Asien och på Nya Zeeland. Kraftigt regn förekom bland annat i Italien, Jeddah i Saudiarabien, nordöstra Sydamerika och östra Australien. Månaden bjöd även på ovanligheter för årstiden som tre orkaner på Atlanten och snö i södra Brasilien.

Global temperatur

Bilden visar en världskarta med medeltemperaturens avvikelse från det normala i november 2022.
Global temperaturanomali (vänster bild) i november 2022 samt för Europa (höger bild). Avvikelserna avser normalperioden 1991-2020. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Enligt Copernicus Climate Change Service var november 2022 globalt sett den nionde varmaste novembermånaden. November 2012 och 2015-2021 hade högre medeltemperatur. Årets november var 0,16° varmare än referensvärdet för normalperioden 1991-2020 och nästan 0,4° kallare än den rekordvarma november 2020.

Bilden visar diagram med temperaturens avvikelse från det normala från 1979 fram till november 2022.
Månadsvis temperaturavvikelse globalt och i Europa från januari 1979 till november 2022 jämfört med medelvärdet för 1991-2020. De svarta staplarna visar avvikelsen för respektive novembermånad. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Europa - Varmt i nästan hela Europa

För Europa som helhet var årets november den femte varmaste enligt Copernicus Climate Change Service. Den var 0,4° svalare än den för Europa rekordvarma november 2015. Även november 2020, 2009 och 2000 var varmare än 2022.

På Island var det den varmaste novembermånaden sedan mätserien började 1871, med en medeltemperatur ungefär 3° över den normala (referensperiod 1991-2020). I Storbritannien blev det den tredje varmaste sedan 1884 och i Danmark den delat fjärde mildaste sedan 1874. Vid den spanska ostkusten hade Valencia den varmaste november sedan mätseriens början 1950 och Murcia hade sin varmaste november på minst 62 år.

I början av månaden och den 11-13 november var det ovanligt varmt på flera håll i Europa. Den 1 noterade Slovenien nytt nationellt värmerekord för månaden när 26,2°C uppmättes i Dobliče. Ytterligare fyra stationer slog det tidigare rekordet på 25,6° i Metlika den 9 november 2015.

De högsta temperaturerna observerades i Spanien. Den 4 hade Torremolinos i provinsen Málaga 31,0°.

I delar av europeiska Ryssland var november däremot något kallare än normalt. Ust'-Sugor stod för månadens lägsta temperatur med -34,8° den 23.

Kartan över medellufttrycket för november visar att ett markant lågtrycksområde dominerade sydväst om Island medan det var högtryck över Ryssland. Det bidrog till att varm luft strömmade upp över Europa. Det var även lågtrycksbetonat väder vid centrala delarna av Medelhavet.

Bilden visar en karta med medellufttrycket i Europa i november 2022.
Medellufttryck i Europa i november 2022. Illustration SMHI Förstora Bild

I östra England och Skottland föll mycket regn vid mitten av månaden, vilket gav översvämningar i kommunen Aberdeenshire i Skottland. Regionen Valencia i Spanien drabbades av skyfall den 11-12. La Pobla de Benifassà fick 275 mm på 24 timmar den 12.

Under andra halvan av november passerade en serie lågtryck från Medelhavet vidare över Balkanhalvön. Lokalt föll det 100-240 mm på ett dygn bland annat i Montenegro, Albanien, Kroatien, Grekland, Italien och på Korsika. Ön Ischia i södra Italien drabbades av omfattande jordskred och översvämningar den 26. Enligt FloodList uppgav lokala medier att det på delar av ön föll 155 mm på 6 timmar. Ischia drabbades svårt av översvämningar även i november 2009.

Nordamerika - Kallt i väster, milt i öster och i Alaska

För delstaten Alaska i USA blev månaden den tredje mildaste november i en mätserie på 98 år. Årets november rankades som den femte varmaste i Maine och sjunde varmaste i Florida sedan 1895, då mätserien för kontinentala USA började. För delstaten Idaho var det däremot den fjärde kallaste november, i Washington den sjätte och i Oregon den sjunde kallaste.

Flera stationer i provinsen British Colombia i Kanada uppmätte en av sina tio kallaste novembermånader. Det var exempelvis den femte kallaste vid Vancouvers internationella flygplats (start 1896).

Allra kallaste hade Key Lake i provinsen Saskatchewan i Kanada där temperaturen den 30 sjönk till -43,9°.

Betydligt högre temperaturer var det i Mexiko. Den 16 rapporterades 40,0° från Atoyac i delstaten Guerrero och Infiernillo i delstaten Michoacán.

Bilden visar ranking av medeltemperatur i november 2022 delstatsvis i USA
Ranking av medeltemperaturen i USA i november 2022 delstatsvis. 124 innebär att november 2022 var den femte varmaste i en serie sedan 1895. Källa: NOAA (NCEI). Förstora Bild

Mexiko stod även för största uppmätta dygnsnederbörden. I samband med åska den 22 november föll 439,9 mm i Chapultenango i delstaten Chiapas.

De stora sjöarna på gränsen mellan USA och Kanada gav den 16-20 november upphov till kraftiga snöbyar som berörde västra och norra delen av delstaten New York och medförde mer än 200 cm nysnö. Snöökningen är inte samma som snödjupet, utan den mäts på en renborstad yta cirka fyra gånger per dygn och sedan läggs mängderna ihop. Snödjupet brukar inte bli lika stort eftersom snön packas ihop av sin egen tyngd.

Tre orkaner på Atlanten

På östra Stilla havet var det första gången sedan november 2017 som ingen namngiven storm bildades under orkansäsongens sista månad. Sammanlagt under orkansäsongen förekom två namngivna stormar och två orkaner fler än medelvärdet för referensperioden 1991-2020.

På Atlanten utvecklades tre orkaner under början av månaden och de nådde upp i kategori 1 på Saffir-Simpsonskalan. Det är en tangering av 2001 för flest antal bildade orkaner på Atlanten under en novembermånad.

Den tropiska cyklonen Lisa utvecklades till orkan den 2 november och gick samma dygn in över land i Belize, den första novemberorkanen som gjort det sedan 1942. Lisa medförde att den mexikanske stationen Planta de Bombeo 2 de La Cangrejera i delstaten Veracruz fick 267,0 mm nederbörd den 3.

Martin utvecklades till orkan samma dygn som Lisa men höll till ute över öppet vatten.

Nicole blev den 9 november den första orkanen som gått in över Bahamas i november sedan 2001. Den 10 november nådde Nicole USA söder om Vero Beach i delstaten Florida och blev den första novemberorkanen som gick in över USA sedan 1985. Enligt orkanexperten Philip Klotzbach är Nicole den orkan som näst senast på året gått in över USA. Orkanen Kate gick in över land i Florida den 21 november 1985. De största nederbördsmängderna från Nicole föll där orkanen Ian även gav störst mängder nederbörd i slutet av september.

Sammanlagt under orkansäsongen på Atlanten förekom en orkan mer men en "major hurricane" (kategori 3 eller högre på Saffir-Simpsonskala) mindre än medelvärdet för referensperioden 1991-2020.

Asien - Varmt i Mellanöstern och östra Asien

Årets november blev den varmaste som uppmätts i Bahrain sedan 1902 och den tredje varmaste i Hong Kong sedan 1884. I Japan slog flera stationer med långa mätserier sitt novemberrekord för högsta månadsmedeltemperatur. Däribland Hiroshima (start 1879), Nagoya (start 1890) och Yokohama (start 1896).

De högsta dagstemperaturerna observerades i Mellanöstern, Pakistan och Indien i början av månaden. Det var 39,8° den 1 i Nuwasib i Kuwait, 40,5° den 2 i Mithi i Pakistan och 39,6° den 4 i Kandla i Indien.

I slutet av månaden var det ovanligt varmt för årstiden i östra Asien samtidigt som det var kallt i norra Asien på grund av högtrycksdominerat väder, vilket gav stora temperaturkontraster. För flera stationer i Japan har det aldrig varit så varmt så sent på året tidigare. Bland annat hade Hamada (start 1893) 26,6° den 29. Enligt klimatologen Maximiliano Herrera var det omkring 35° vid en del stationer i Kina. Den 28 sjönk temperaturen i Ojmjakon i Sibirien till -50,9°.

I östra och nordöstra Indien var nederbörden den lägsta för november sedan 1901. Ett par tillfällen med kraftigt regn observerades främst i sydöstra delen av landet. I samband med ett lågtryck fick Sirkali i delstaten Tamil Nadu 436 mm den 11 november.

Den 24 november föll det 179 mm regn på 6 timmar i Jeddah i västra Saudiarabien, vilket skapade svåra översvämningar. Enligt FloodList får staden i medeltal 23 mm nederbörd en vanlig novembermånad och 55,6 mm på ett år. Samma dygn kom det 553 mm i Vinh i Vietnam.

Av de tre tropiska cykloner som var aktiva på västra Stilla havet i november var det bara Nalgae som gick in över land. Nalgae bildades i slutet av oktober, vilket det står om i månadskrönikan för oktober. Fuktig luft från den tropiska orkanen medförde stora mängder nederbörd i prefekturen Okinawa i Japan vid månadsskiftet och ett par stationer slog sina novemberrekord. Bland annat fick Kabira på ön Ishigaki 321,5 mm under 24 timmar fram till klockan 12:50 den 1 november.

Nalgae passerade söder om Hong Kong den 2-3, försvagades sedan till ett lågtryck och gick in över land över Zhuhai i sydligaste Kina. Nalgae bidrog till att Hong Kong fick mer än tre gånger den normala novembernederbörden.

Bilden visar den tropiska cyklonen Nalgae den 1 november 2022.
Den tropiska cyklonen Nalgae söder om Kina och Hong Kong den 1 november 2022. Källa: Joint Typhoon Warning Center (JTWC) Förstora Bild

Arktis - Mycket milt på Grönland och Svalbard

Det markanta lågtrycksområdet söder om Island var huvudorsaken till de ovanligt milda förhållandena på Grönland och i norra Nordatlanten samt kallare förhållanden i Baffin Bay och delar av kanadensiska Arktis i november.

Jan Mayen (start 1921) och Ny-Ålesund (start 1974) på Svalbard noterade sin mildaste november sedan mätningarna började, medan Bjørnøya (start 1910) tangerade sitt rekord från november 2009.

Grönland observerade både novembers högsta temperatur med 10,9° vid flygplatsen i Narsarsuaq på Grönland den 14 och lägsta med -46,6° vid Geosummit (cirka 3200 möh) den 3. På lägre höjder var det kallast i Eureka på Ellesmere Island i nordostligaste Kanada som hade -45,9° den 30.

Havsisens tillväxt under november var nära medelvärdet medan havsisens utbredning var den åttonde lägsta sedan satellitmätningarna började 1978. I området runt Svalbard var havsisens utbredning bland de sex lägsta. Framförallt östra Svalbard hade mindre havsis än normalt

Bilden visar en karta med temperaturavvikelserna i november 2022 för Arktis och Antarktis.
Temperaturavvikelse i november 2022 för Arktis (vänster bild) och Antarktis (höger bild) relativt normalperioden 1991-2020. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Antarktis - Kallt vid Sydpolen

Det var kallare än normalt på en stor del av Antarktis. Enligt klimatologen Stefano Di Battista var årets november vid Sydpolen och Vostok den kallaste sedan 1987. Lägsta uppmätta temperaturen blev -60,2° den 4 vid stationen JASE2007 och den 11 vid Concordia.

Antarktiska halvön och nordostligaste Antarktis fick en mildare november än normalt. Base Esperanza på Antarktiska halvön hade högsta temperatur med 10,2° den 6.

Havsisens utbredning var i medeltal den femte lägsta för november sedan satellitmätningarna började 1978. Den var särskilt låg i Bellingshausenhavet, där det intill den Antarktiska halvön var till största delen isfritt i november. Samtidigt sträckte sig havsisens utbredning i Amundsenhavet, väster om Bellingshausenhavet, längre norrut än vanligt. Det var den enda delen av Antarktis där utbredningen var större än normalt. Det hängde ihop med ett kraftigt lågtryck över Amundsenhavet och Rosshavet.

Sydamerika - Mycket varmt i Chile, snö i södra Brasilien

November 2022 var den varmaste november på 58 år i Chile. Framförallt hade centrala och södra Chile temperaturöverskott.

Ett mäktigt högtryck över nordöstra Argentina i början av månaden medförde kall polarluft som gav mycket låga temperaturer där och i angränsande länder. Den 1 november slog flera stationer i Argentina sitt köldrekord för november. I södra Brasilien föll det samma dygn snö på högre höjder, vilket är extremt ovanligt så sent på året. Enligt MetSul Meteorologia finns det inga noteringar om att det snöat i Brasilien i november de åtminstone senaste 100 åren.

Chuapalca (4177 möh) i regionen Tacna i Peru uppmätte lägst temperatur med -17,2° den 3.

Senare under månaden blev det desto varmare i delar av centrala och norra Argentina. Den 23-29 noterade flera stationer nya värmerekord för november.

Paraguay rapporterade de högsta dagstemperaturerna i november. Campo'I i departementet Boquerón hade 44,5° den 19.

Årets november var en av de torraste som uppmätts på 58 år i de peruanska Anderna. Det ihållande nederbördsunderskottet i Peru orsakas av väderfenomenet La Niña i Stilla havet.

I Brasilien regnade det kraftigt i nordost den 6-7 och i sydost i slutet av månaden. Områden i nordöstra Brasilien fick då mer än en månads nederbörd. Stationen Bom Jardim da Serra-Morro da Igreja i delstaten Santa Catarina i sydöstra Brasilien registrerade 241,2 mm under 24 timmar den 26-27.

Även norra Venezuela och delar av Colombia inklusive området runt huvudstaden Bogotá drabbades av kraftigt regn, översvämningar och jordskred under november.

Bilden visar en världskarta med nederbördens avvikelse från det normala i november 2022.
Preliminär global nederbördsanomali i november 2022. Källa: DWD (GPCC). Förstora Bild

Afrika - Regnperiod började

Både månadens högsta och lägsta temperatur uppmättes den 30 november. I El-Bayadh i Algeriet sjönk den till -2,7° och i Somerset East i Sydafrika steg den till 45,2°.

Sydafrika uppmätte även en av månadens största nederbördsmängder. Den 27 föll det 194 mm i Tshivhasie Tea Venda.

I samband med åska den 4 november rapporterade Bata i Ekvatorialguinea 206,0 mm.

Områden som drabbades av kraftigt regn, översvämningar och jordskred var exempelvis östra delarna av Demokratiska Republiken Kongo, grannlandet Rwanda och dess huvudstad Kigali samt Kamerun inklusive huvudstaden Yaoundé. Kameruns nordligaste region har haft problem med översvämningar sedan augusti 2022 enligt FloodList.

Australien/Nya Zeeland - Kyligt i Australien, rekordvarmt på Nya Zeeland

Medeltemperaturen för november var den trettonde lägsta för Australien som helhet sedan mätseriens början 1910. För delstaten New South Wales var det den sjätte lägsta och Western Australia den åttonde lägsta.

Medelvärdet av maximitemperaturen för november blev den åttonde lägsta för Australien. I New South Wales var maximitemperaturen den tangerat näst lägsta tillsammans med november 1999 och i Victoria den femte lägsta.

Högst temperatur uppmättes i Fitzroy Crossing i Western Australia som hade 43,8° den 4.

Efter en kallfrontspassage sjönk temperaturen i Mount Hotham (1849 möh) den 16 november till -7,0°, vilket var nytt rekord för lägsta novembertemperatur i delstaten Victoria. Det tidigare rekordet var -6,8° på samma plats den 16 november 2006.

Australien fick sin tionde nederbördsrikaste november sedan mätserien började år 1900. I delstaten Western Australia hamnade årets novembermängd på en fjärde plats och i Victoria samt Northern Territory på femte plats. I Victoria var det den högsta novembernederbörden sedan 1954.

Efter de stora översvämningarna tidigare på våren i östra Australien, drabbades stora delar av området återigen. I Whyanbeel Valley (start 1939) på Queenslands nordostkust föll det 240,0 mm den 4. Novemberrekord för stationen var 236,2 mm uppmätt den 23 november 1989. Vid mitten av månaden noterade delstaten New South Wales efter ett åskoväder sin preliminärt nederbördsrikaste novemberdag sedan 1900.

Öster om Australien fanns för årstiden varm luft. Ytvattentemperaturerna i Korallhavet och vid Stora barriärrevet var de högsta som uppmätts för november. Kustvattnen runt Aotearoa Nya Zeeland värmdes upp till 1,1-1,7 grader över medelvärdet under november och många områden upplevde marin värmebölja.

Aotearoa Nya Zeeland

Lägre lufttryck än normalt över Nya Zeeland eller Aotearoa som det också heter på maori, bidrog till en nordlig luftströmning som förde med sig varm och fuktig luft, vilket hänger ihop med La Niña. Medeltemperaturen för landet blev den högsta för november sedan mätserien började 1909. De tre varmaste novembermånaderna hittills har varit 2022, 2021 på andra plats och 2019 på tredje. Större delen av landet fick även mer nederbörd än normalt under november.

Högsta uppmätta temperaturen på Nya Zeeland var 30,2° i Hanmer Forest den 15 november och lägsta -1,8°C i Waipara North den 11 november. Största dygnsnederbörden fick Mt Cook Airport med 146 mm den 2 november.

Extremvärden:

- De extremvärden som angetts för olika världsdelar är preliminära och har i allmänhet inte hunnit slutgranskas av de nationella vädertjänsterna.

Källor:

- Analyser och observationer från nationella meteorologiska instituts och forskningsinstitutioners webbsidor och sociala medier samt från det ordinarie globala observationsutbytet.