November 2021 - La Niña bidrog till översvämningar i sydvästra Kanada

Det regelbundet återkommande väderfenomenet La Niña fortsatte att utvecklas under månaden och bidrog till ymniga regn i sydvästra Kanada med efterföljande översvämningar. La Niña var även en anledning till att Australien noterade en rekordblöt novembermånad medan Nya Zeeland fick en rekordvarm november. I norra Europa avslutades månaden med bistert vinterväder. I västra Alaska var månaden mycket kall vilket bidrog till snabb isläggning av Berings sund.

Global temperaturanomali (vänster bild) i november 2021 samt för Europa (höger bild).
Global temperaturanomali (vänster bild) i november 2021 samt för Europa (höger bild). Avvikelserna avser normalperioden 1991-2020. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Enligt Copernicus Climate Change Service var november 2021 globalt sett den femte varmaste novembermånaden. Jämfört med normalperioden 1991-2020 var den globala medeltemperaturen i november i år 0,35° högre. 

Andra beräkningsinstitut kan komma att ha en något annorlunda rangordning av månaden.

Månadsvis temperaturavvikelse globalt och i Europa från januari 1979 till november 2021 jämfört med medelvärdet för 1991-2020.
Månadsvis temperaturavvikelse globalt och i Europa från januari 1979 till november 2021 jämfört med medelvärdet för 1991-2020. De svarta staplarna visar avvikelsen för respektive novembermånad. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

La Niña fortsatte att utvecklas under månaden

Även under november fortsatte det regelbundet återkommande väderfenomenet La Niña att utvecklas. Australiens vädertjänst BoM deklarerade under månaden att La Niña hade utvecklats. Tidigare i höst hade USAs vädertjänst NOAA proklamerat La Niña. 

Effekten av ENSO (El Niño och La Niña) märks framför allt i Stilla havet. För Sydamerikas del innebär det under den här tiden på året bland annat att kustområdena får kyligare väder och mer nederbörd i nordöstra Sydamerika. I Australien brukar man då få blötare och kyligare väder. I nordvästra delen av USAs västkust och sydvästra Kanada kan mer nederbörd då falla. 

Europa - Mycket varm början, mycket kallt slut

Större delen av Europa erfor en mild novembermånad. De största temperaturöverskotten hittades i Osteuropa och då främst den europeiska delen av Ryssland. Det var även där månadens högsta temperatur uppmättes. 

I samband med att varm luft fördes upp över Balkan och i kombination med föhn kom temperaturen den 5 upp i 32,4° i Veliko Tarnovo i Bulgarien. Värdet, som var månadens högsta i Europa under november, är även nytt nationellt novemberrekord för Bulgarien. Det tidigare rekordet på 32,1° i Gorna Orahovitsa var från 1926.

Även annorstädes i delar av Osteuropa förekom mycket höga temperaturer i början av månaden. På allhelgonadagen den 1 noterades nytt novemberrekord på 14,1° i Tallinn (startår 1936) i Estland vilket överträffade de 13,7° som uppmättes där 2015. 

Mycket kallt slut i Nordeuropa

I slutet av månaden kopplade vinterkylan greppet över Nordeuropa med mycket låga temperaturer. Den 28 uppmätte Nikkaluokta i Sverige månadens lägsta temperatur i Europa på -37,4° vilket är den lägsta novembertemperaturen i Sverige sedan 1980. Samma morgon uppmätte Utsjoki Kevo Kevojärvi i Finland -34,0°. För Finlands vidkommande var detta den lägsta temperaturen som uppmätts i november sedan 2010 då det var -34,0° vid samma station. I Norge var den lägsta temperaturen -36,7° i Kautokeino. För att finna en lägre temperatur i november i Norge får man gå tillbaka till 2002 då Cuovddatmohkki hade -37,5°. 

Några nederbördsrika dygn i Norge, Spanien och Italien

I Norge föll ovanligt stora mängder nederbörd den 20 och den 24 i Trøndelag fylke. Tre stationer, Østås i Hegra (startår 1895), Trondheim - Voll (startår 1923) och Værnes (startår 1940), noterade alla en rekordblöt novemberdag den 20. 

Månadens största dygnsmängd blev 232 mm och uppmättes den 14 i Penta di Casinca på den franska ön Korsika. Några andra stora regnmängder i Sydeuropa som kan nämnas är exempelvis 200 mm i Sciacca i Italien den 10. Tortosa i Spanien fick 195 mm regn den 23 vilket renderade översvämningar där. 

Medellufttryck i Europa i november 2021.
Medellufttryck i Europa i november 2021. Illustration SMHI Förstora Bild

Nordamerika - Översvämningar i sydvästra Kanada och rekordkyla i sydvästra Alaska

Större delen av Nordamerika fick en mild novembermånad. De största temperaturöverskotten återfanns över västra USA, nordvästra Mexiko samt i trakten kring Hudson Bay i Kanada. För USAs del (exklusive Alaska och Hawaii) var månaden den sjunde varmaste som observerats för perioden 1895-2021. Sex av de sju varmaste novembermånaderna i USA har inträffat efter 1998. I främst delstaterna Kalifornien, Arizona, Nevada och Utah var månaden på sina håll den varmaste som observerats. Exempelvis i Las Vegas där den tidigare rekordvarma november var från 2017. Tucson i Arizona hade sin näst varmaste november efter 2017. I delstaten Wyoming hade flera stationer sin andra, tredje eller fjärde mildaste novembermånad. I Denver i Colorado föll för första gången ingen mätbar snö under november som i år var den tredje varmaste som observerats där. Först den 10 december föll den första snön där. För Denvers del fick man därmed en 232 dygn lång period utan snö vilket ihop med 1887 är den allra längsta snöfria period som observerats där. 

Det milda vädret i Kanada bidrog till att några stationer som exempelvis Rankin Inlet, Churchill och Wabush alla hade en rekordmild höst. Detta gäller även för delar av sydvästra USA. Månadens högsta temperatur på 43,0° uppmättes den 14 i Cazanate i nordvästra Mexiko. 

I sydöstra USA blev det en lite kyligare månad än normalt (avser 1991-2020). I västra Alaska var det däremot fråga om en mycket kall  eller extremt kall novembermånad. För delstaten som helhet var detta den åttonde kallaste novembermånaden som observerats. I Cold Bay (okänt startår) och King Salmon (startår 1918) var månaden den kallaste som observerats. Den 28 tangerade King Salmon i Alaska sitt novemberrekord från 1988 på -33,3°. Bethel (startår 1923) hade sin näst kallaste novembermånad. Endast november 1939 var kallare där. I Nome (startår 1907) får man gå tillbaka till 1956 för att finna en kallare upplaga än årets. Där var även novembermånaderna 1917-1918 samt 1948 kallare. Alaska stod också för månadens lägsta temperatur då Atigun River uppmätte -45,6° den 27. Enligt National Weather Service Alaska påverkar La Niña vädret i Alaska och ger en högre sannolikhet för kallt och torrt väder i Alaska.

Temperaturklassificering av november 2021 för Alaska.
Temperaturklassificering av november 2021 för Alaska. I den sydvästra delen var månaden i allmänhet rekordkall. Källa: NOAA. Förstora Bild

November var i större delen av USA torrare än normalt. I Los Angeles i Kalifornien föll ingen mätbar nederbörd under månaden. Senaste gången detta inträffade i november var 1992. Två större områden i USA avvek från detta nederbördsmönster. I södra Florida och nordvästra delen av delstaten Washington föll mer nederbörd än normalt.

"Atmospheric River" gav extrema mängder regn i sydvästra Kanada

I samband med en så kallad "atmospheric river" eller atmosfärisk flod då varm och fuktig luft från tropikerna strömmar upp och sedan hävs över Klippiga bergen faller ofta stora mängder nederbörd på lovartsidan av bergen. Detta var precis vad som skedde i sydvästra Kanada i mitten av månaden. Flera stationer uppmätte på ett dygn över 200 mm vilket gav upphov till omfattande översvämningar. Allra mest, 288 mm föll den 14 i N Vancouver Wharves (startår 1962) vilket även är dygnsrekord för stationen oavsett månad. Det tidigare dygnsrekordet på 210 mm var från november 2017. I Spuzzum Creek uppmättes 276 mm under en 24-timmarsperiod. I Shawnigan Lake där nederbördsmätningar pågått sedan 1911 noterades en rekordstor dygnsmängd på 114 mm för november. Det tidigare dygnsrekordet där i november var från 1973 då det föll 82 mm. Denna atmosfäriska flod bidrog även till att delstaten Washington fick en nederbördsrik novembermånad vilket nämnts ovan. Flera atmosfäriska floder under hösten (september-november) låg bakom att Seattle i delstaten Washington fick en rekordblöt höst. 

Stora dygnsmängder även i östra Mexiko

Stora mängder nederbörd förekom även i Mexiko och då främst i delstaten Veracruz i östra Mexiko. Den 18 rapporterades 212 mm från Tomata och 209 mm den 22 från Tenochitlán. Ett värde på 400 mm från Misantla i Veracruz den 22 finns inrapporterat men avviker såpass mycket att det får ses som osäkert.

Oväntat lugn avslutning av orkansäsongen på Atlanten

Orkansäsongen 2021 avslutades oväntat lugnt. Vid månadens inledning fanns den subtropiska stormen Wanda som efterhand omvandlades till den tropiska stormen Wanda. Inledningsvis befann sig Wanda utanför USAs ostkust där den först var en så kallad "nor'easter" men efterhand kom att omvandlas till en tropisk storm över det varma havsvattnet. Det här bildningssättet är mycket ovanligt för tropiska stormar. 

Två tropiska stormar i östra Stilla havet

Även i östra Stilla havet avslutades den officiella orkansäsongen. Dock hann två tropiska stormar, namngivna Sandra och Terry, bildas under månaden. Båda stormarna höll sig ute till havs. Även om både Sandra och Terry var svaga och kortlivade är det relativt ovanligt att två tropiska stormar bildas i november. Detta har sedan 1971 inträffat 2006, 2015, 2016 och 2020.

Asien - Få tropiska oväder i november

I början av månaden förekom mycket höga temperaturer på Arabiska halvön liksom i Iran. Allra varmast var det då i Sweihan i Förenade Arabemiraten med 39,9° den 1. I Iran kom temperaturen samma dag upp i 39,5° i Minab. Enligt klimatologen Maximiliano Herrera är den enda högre temperatur som uppmätts i Iran i november de 39,6° som uppmättes i Bahukalat 1984.

Som vanligt den här tiden på året var det som kallast i Sibirien. Den 26 sjönk temperaturen till -49,2° i Delyankir. På månadens sista dag, den 30, var det lika kallt i Ojmjakon.

Ett par stora regnmängder uppmättes i den östra halvan av södra Asien under månaden. Nochchiyagama på nordvästra Sri Lanka uppmätte hela 300 mm regn den 8. Dagen därpå, den 9, föll det 310 mm i Nagapattinam i Indien. Nästföljande dag, den 11, uppmättes hela 372 mm i Sathing Phra Songkhla i Thailand. Enligt sajten Floodlist skall än större mängder ha fallit i Vietnam i slutet av månaden. Enligt Floodlist skall Song Tranh ha fått 432 mm den 28 och Ea Bar 429 mm den 29 november. Oaktat värdet renderade ymniga regn översvämningar i landet.

Endast en tropisk storm, namngiven Nyatoh, bildades under november och det först på kvällen den 28. Nyatoh kom i början av december kortvarigt att intensifieras till en "super typhoon" av kategori 4.

Arktis - Lägsta novembertemperaturen sedan 2004 i Eureka

Större delen av kanadensiska Arktis hade en mild månad. I större delen av ryska Arktis samt kring Svalbard blev månaden kall. I västra Alaska, Tjuktjerhavet samt allra ostligaste Sibirien blev det en kall, lokalt mycket kall, novembermånad. På Grönland var temperaturprofilen tudelad i en lite mildare halva i söder och en lite kallare i den norra. 

Månadens högsta temperatur uppmättes i Frederikshaab på Grönland där temperaturen den 28 nådde upp i 11,0°. Kallast var det uppe på Summit där temperaturen sjönk till -56,3° den 12. På lägre höjder rapporterades -43,1° vid Eureka C på Ellesmere Island i Kanada den 28. Detta är den lägsta temperatur som uppmätts där i november sedan 2004 då det var -43,3°. Köldrekordet för november på -48,2° är från 1989.

Havsisen växte till sig som väntat men i Hudson Bay var utbredningen i slutet av november ovanligt låg för årstiden. Bara en gång tidigare, 2010, har havsisens utbredning i Hudson Bay i slutet av november varit lägre än i år. Annat var det i Tjuktjerhavet där den genomsnittliga havsisutbredningen under månaden var den största som observerats sedan 2001.

Genomsnittlig daglig havsisutbredning i Tjuktjerhavet i november.
Genomsnittlig daglig havsisutbredning i Tjuktjerhavet i november. Årets värde var det största sedan 2001. Källa: Rick Thoman/Alaska Center for Climate Assessment & Policy, University of Alaska Fairbanks, funded by the NOAA Climate Program Office. Förstora Bild

Bjørnøya (startår 1910) på Svalbard noterade den 18 en rekordstor dygnsmängd för november. Totalt föll det då 35,1 mm vilket kan jämföras med det tidigare novemberrekordet på 24,2 mm från 2019. 

Temperaturavvikelse i november 2021 för Arktis (vänster bild) och Antarktis (höger bild) relativt normalperioden 1991-2020.
Temperaturavvikelse i november 2021 för Arktis (vänster bild) och Antarktis (höger bild) relativt normalperioden 1991-2020. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Antarktis - Mindre havsis än normalt

Havsisen kring Antarktis smälte snabbt under november. På månadens sista dag var utbredningen av havsis den tredje lägsta som observerats efter 2016 och 1986. 

I främst de kustnära områdena på Östantarktis var månaden kall och Casey hade sin kallaste novembermånad sedan 1989 medan det för Davis räcker att gå tillbaka till 1999 för att finna en kallare upplaga. I Davis var den genomsnittliga minimitemperaturen den lägsta sedan 1977. Även inom ett mindre område av Ross Shelfis var månaden kall. Månaden inleddes kallt med som lägst -60,8° uppmätt i Dome Fuji (3810 möh) den 2 november.

Västantarktiska halvön med omgivande farvatten hade en mild månad vilket avspeglades i mindre havsis än normalt. Länge såg Base Esperanzas maximitemperatur på 8,8° den 2 ut att bli månadens högsta värde men den 26 uppmättes 8,9° vid Base Marambio.

Sydamerika - La Niña gav kyligt väder längs kusten

Månaden var kylig längs med västkusten från norra Chile upp till Ecuador. Detta till följd av utvecklingen av La Niña där kallt havsvatten vällde upp från djupet. I resten av Sydamerika var temperaturbilden blandad. 

Månadens högsta nederbördsmängd blev 257 mm och uppmättes vid två tillfällen. Först under en 24-timmarsperiod den 11 i Malinowsky i Peru och senare den 14 i Cnel Valois Rivarola i Paraguay. Värdet från Paraguay avviker dock kraftigt mot grannstationerna. En annan regnmängd värd att nämna är de 203 mm som föll i San Sebastián De Mariquita i Colombia den 3 november. Månaden var även nederbördsrik i en stor del av norra Brasilien.

Månadens högsta temperatur på 42,1° uppmättes redan den 4 i Pozo Hondo i Paraguay. Nästan lika varmt, 41,9°, var det där den 22.

Uppe på höjden i Anderna sjönk temperaturen lokalt ner till -15°. Allra kallast var det den 19 i Lago Chungará i Chile med -15,6°. Nästan lika kallt var det i Patahuasi i Peru där man samma morgon uppmätte -15,2°. 

Afrika - Varm månad i Västafrika men kylig i Nordvästafrika och Sydafrika

På många håll i Västafrika, inre Madagaskar och östra delen av Nordafrika blev det en varm månad. Kyligt var det däremot i Sydafrika, Marocko samt nordvästra Algeriet. Även på Kanariöarna var det temperaturunderskott, dock var dessa små. Månadens lägsta temperatur uppmättes på Kanarieöarna. Den 26 noterades -2,1° i Izaña (2371 möh) men den 28 sjönk temperaturen till -2,3° i La Orotava (2150 möh). I Marocko var månadens lägsta värde -1,0° i Midelt den 7. En lika låg temperatur registrerades den 11 i Naama i Algeriet. Mest respektingivande får nog ändå de -0,7° som uppmättes den 8 i Chefchaouen i Marocko vara. Stationen ligger nämligen bara 287 meter över havsytans nivå.

Månaden var även varm på Azorerna där månadens största dygnsmängd noterades. Cabeço do Teicho uppmätte först 182 mm den 5 innan månadens största mängd på 194 mm registrerades den 7. 

Månadens högsta temperatur stod Tete i Mozambique för där man den 9 nådde 45,5°. Detta var även den högsta temperatur som uppmättes globalt i november.

Australien/Nya Zeeland - La Niña påverkade vädret

Månaden var ovanligt nederbördsrik i Australien där man på landsbasis hade en rekordblöt novembermånad. Det tidigare rekordet var från 1973. På nationell nivå finns statistik över nederbörden för de senaste 122 åren. På delstatsnivå var månaden rekordblöt i South Australia och New South Wales. Månaden var dessutom kylig och man får på landsbasis gå tillbaka till 1999 för att finna en kallare novembermånad.

När det gäller extremvärden hade Rabbit Flat i Northern Territory månadens högsta temperatur på 44,2° den 21. Som kallast var det som vanligt i landets bergsområden i sydost med -6,5° som lägst i Thredbo i New South Wales den 16.

Mest regn fick man i Samuel Hill i Queensland den 10 då det föll 341 mm där. Då månaden i allmänhet var mycket blöt slogs även en del novemberrekord för största dygnsnederbörd och/eller månadsnederbörd för stationer med nederbördsmätningar från slutet av 1800-talet. Bland annat i Port Wakefield (startår 1874) i South Australia där man den 12 fick 54,0 mm vilket slog det tidigare novemberrekordet på 47,8 mm från 1916. Där var månaden som helhet dessutom rekordblöt med totalt 83,8 mm. Det tidigare månadsrekordet för november på 81,0 mm var från krigsåret 1939.

En tropisk storm, namngiven Paddy, bildades den 22 november nordväst om Australien. Paddy förde en anonym tillvaro ute över öppet vatten och var därtill förhållandevis kortlivad.

Rekordvarm novembermånad på Nya Zeeland

Månaden blev rekordvarm på Nya Zeeland. Den tidigare rekordmånaden var november 2019. Statistik finns från 1909 och framåt. Särskilt varmt var det på Nordön. Detta i kontrast mot Australien som hade en kylig månad. Väderfenomenet La Niñas inflytande var påtagligt. Detta då varm subtropisk luft i högre grad än vanligt fördes in över landet i nordostvinden. Kombinerat med ovanligt varmt havsvatten runt landet blev november den varmaste novembermånaden som observerats.

I samband med ett långsamtgående subtropiskt lågtryck den 3-5 föll stora mängder regn i den nordöstra delen av Nordön där månaden som helhet blev mycket eller extremt regnig. Gisborne (startår 1937) noterade en rekordblöt november. Övriga delen av Nordön fick en torr månad. På Sydön var nederbördsbilden mer varierad med torra och blöta områden. 

Extremvärden:

- De extremvärden som angetts för olika världsdelar är preliminära och har i allmänhet inte hunnit slutgranskas av de nationella vädertjänsterna.

Källor:

- Analyser och observationer från nationella meteorologiska instituts och forskningsinstitutioners webbsidor och sociala medier samt från det ordinarie globala observationsutbytet.