Januari 2025 - Inte någon gång under 13 grader globalt
På den globala skalan rivstartade det nya året med att bli den varmaste januarimånad som observerats. För första gången sjönk den globala lufttemperaturen inte under något dygn i januari under 13°. Detta trots en pågående La Niña. Normalt når den genomsnittliga lufttemperaturen sitt globala minimum kring mitten av januari. I Arktis isbelades Hudson Bay ovanligt sent. Kring den 20 januari skedde ett rejält kalluftsutbrott som följdes av snö ända ner över USA:s sydligaste delstater. På södra halvklotet utvecklades orkanen Dikeledi till en ”major hurricane” ovanligt långt söderut. I Europa orsakade stormen Éowyn stora problem över Brittiska öarna och med vindrekord på Irland.

Global temperaturanomali (vänster bild) i januari 2025 samt för Europa (höger bild). Avvikelserna avser normalperioden 1991-2020. Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.
Enligt Copernicus Climate Change Service sjönk den globala medeltemperaturen för första gången inte under något dygn i januari under 13°. Normalt når den genomsnittliga lufttemperaturen sitt globala minimum kring mitten av januari. De globala dygnsmedelvärdena i januari påminde istället mer om det som är normalt för första halvan av mars.
För januari som helhet blev månaden den varmaste som uppmätts och ännu en månad där den globala månadsmedeltemperaturen låg mer än 1,5° över förindustriell tid 1850-1900. Den tidigare varmaste januarimånaden var från 2024 då även en kraftig El Niño rådde. Jämfört med 2024 var årets januari 0,09° varmare.
Övervägande mild januarimånad i Europa
Under januari dominerade milda vindar från Atlanten över Europa då lågtryck dominerade över Nordeuropa medan högtryck styrde över Sydosteuropa. Årets första månad bjöd i större delen av Europa således på milt väder, särskilt i öster. Estland hade sin fjärde mildaste januarimånad sedan 1922. Litauen hade sin näst mildaste januari efter 2020. För Europa som helhet var detta den näst mildaste januarimånaden som observerats efter 2020 enligt Copernicus.

Medelluftryck i Europa i januari 2025.
Mycket milt i Ukraina den 9-10 januari
Ett par mycket rejäla framstötar av mildluft gjorde sig gällande under månaden. Den 9-10 förekom mycket varmt väder i Ukraina där Kerch (startår 1936) uppmätte 16,1° respektive 17,2° vilket slog det förra januarirekordet på 15,6° från 2007. Även i angränsande områden av Ryssland noterades lokalt nya januarirekord, exempelvis i Trubcevsk (startår 1955).
Mycket milt väder i Nordeuropa
Kring mitten av månaden var det mycket eller extremt milt väder i Nordeuropa. Den högt belägna stationen Juvvasshøe (1894 möh, startår 1999) i södra Norge hade sex dygn i rad, den 15-20 januari, en dygnsmedeltemperatur över fryspunkten. Enligt den norska vädertjänsten har inget liknande observerats tidigare för norska fjällstationer där de äldsta mätningarna från högfjället går tillbaka till 1933. I Sverige uppmättes lokala januarirekord den 16-17:e i Medelpad och Ångermanland. Den 17:e hade Sunndalsøra III i Norge hela 18,1° vilket är den sjunde högsta januaritemperatur som uppmätts i landet. I Finland hade Majakka samma dag 9,5° vilket är landets femte högsta januaritemperatur genom tiderna.
Rekordvarm januaridag i Geneve i Schweiz
I slutet av månaden var det återigen dags för mycket milt väder på många håll runtom i Europa. Den 25 januari uppmätte Geneve (startår 1864) i Schweiz med hjälp av milda föhnvindar hela 18,1° vilket innebar nytt januarirekord för deras del. Det gamla rekordet på 16,8° hade då stått sig sedan 1920. Ytterligare några schweiziska stationer noterade under denna milda period nya januarirekord.
Januarirekord noterades även lokalt i Österrike denna dag där Bregenz med mätningar från 1936 och framåt uppmätte 17,8°. Feldkirch hade denna januarimånad hela tre dygn med en maximitemperatur på minst 18°, som högst 18,8° den 25:e. Under hela mätperioden 1936-2024 har detta bara förekommit fyra gånger.
Månadens högsta temperatur i Europa på Förintelsens minnesdag
På Förintelsens minnesdag den 27 januari nåddes ovanligt höga januaritemperaturer i sydöstra Spanien. Murcia uppmätte då 28,1° vilket blev Europas högsta temperatur denna januari. Drygt 20 mil norr om Murcia, i Valencia, där temperaturmätningar finns från 1869 och framåt skrevs det nya januarirekordet till 26,9°. Där var det tidigare januarirekordet på 26,6° från 2018.
Nära nationellt januarirekord i Ungern den 28:e
Den 28:e januari kom temperaturen på flera håll i Ungern upp över 15°. Varmast var det då i Nagyatád med 19,9° vilket är en tiondel under det nationella januarirekordet från 2002.
Mildluftens centrum flyttade till Ryssland
Under de avslutande två dygnen låg epicentrumet för den milda luften över den europeiska delen av Ryssland och grannländerna där. Den 30:e noterade Uzhhorod (startår 1946) i allra västligaste Ukraina med 14,4° nytt januarirekord.
Kallast kring Kolahalvön i början av månaden
Bland de få områden i Europa som hade temperaturunderskott i januari hörde Brittiska öarna, Island, nordligaste Frankrike samt svensk-finska gränsen. Det var även här som månadens lägsta temperatur i Europa uppmättes.
I samband med ett kalluftsutbrott över Nordkalotten i början av månaden förekom där temperaturer på under -35°. Kallast var det i ryska Apatity på Kolahalvön med -39,5° den 8 januari. Nästan lika kallt, -38,9° var det i finska Savukoski Tulppio. I Schweiz uppmättes -37,8° i dolinen Sägistalsee den 4 januari. Även Brittiska öarna fick ta del av det kalla vädret. Den 11 sjönk temperaturen i Altnaharra i Skottland till -18,9° vilket är den lägsta temperatur som uppmätts i Storbritannien sedan 2010.
Mycket mild månad i norra Nordamerika
I Nordamerika blev månaden som helhet mycket eller extremt mild i Alaska och norra Kanada. I Kuujuaq vid Koksoakfloden i Quebec i nordöstra Kanada några mil från bukten Ungava Bay var månaden rekordvarm. Där var temperaturavvikelsen under januari nästan 11 grader från referensvärdet för 1991-2020.
Kallt i nordväst i början av året
I Alaska inleddes 2025 med kallt väder de fyra första dagarna. Det var också under dessa dygn som månadens lägsta temperatur i Nordamerika uppmättes. Chicken i östra Alaska hade på morgonen den 3 januari månadens lägsta temperatur i Nordamerika med -49,4°. Nästan lika kallt, -49,1°, var det påföljande morgon i Mayo och Pelly Ranch Fort Selkirk, båda belägna i västra Kanada.
Mildluften tog över från trettonhelgen i nordväst
Från trettonhelgen tog mildluften över fullständigt i nordväst ända fram till slutet av månaden då kalluften återvände med temperaturer på lokalt under -45°. Under perioden med mycket milt väder noterades lokalt nya januarirekord i Alaska. Till de mer extrema rekorden hör Tok (startår 1954). Den 26 januari uppmättes en temperatur på 9,4° där. Enligt klimatspecialisten Rick Thoman på Bluesky är värdet det högsta som uppmätts där mellan den 2 november och den 10 mars. För månaden januari var det gamla rekordet 6,7° från 2013 och 1962. Minimitemperaturen på 3,9° från den 26:e januari är den blygsammaste som uppmätts där under perioden 17 oktober och 21 april.
I Fairbanks höll sig temperaturen oavbrutet över 0° i hela 61 timmar den 24-26 januari. Endast en gång tidigare på 120 år av temperaturmätningar har detta skett i januari, nämligen 1981. Ett motsvarande rekord noterades även i Anchorage (startår 1952) där sviten skrevs till 119 timmar enligt klimatologen Brian Brettschneider på Bluesky. Den 28:e januari sjönk temperaturen i Anchorage inte under 3,3° vilket inte bara innebar januarirekord utan enligt Brettschneider även för hela den kalendariska vintern december-februari.
Förutom de norra delarna av Nordamerika hade även länderna i Centralamerika temperaturöverskott i januari.
Kall januarimånad i USA
Ett av få områden på jorden som hade rejäla temperaturunderskott i januari var USA (exklusive Alaska och Hawaii) och norra Mexiko. Månaden dominerades av högtryck som förde ner kall luft söderut över främst östra halvan av USA. Väster om det dominerande högtrycksområdet fördes mild luft norrut.

Medellufttryck i Nordamerika i januari 2025.
I sydöstra delen av USA var årets januarimånad på sina håll en av de 10 kallaste. Exempelvis i Daytona Beach i Florida med temperaturmätningar sedan 1923 och framåt. Där var det den åttonde kallaste januarimånaden som observerats.
Kylan nådde periodvis även ner till norra Mexiko under månaden där Cumbres de Majalca i delstaten Chihuahua uppmätte landets lägsta temperatur på -23,1° den 11 januari.
Samtidigt som det var mycket till extremt milt i nordväst strömmade mycket kall luft söderut över USA och Kanada den 20:e januari. I delstaten Montana noterade två stationer denna morgon som lägst -41,1°.
I främst delstaterna Colorado och Wyoming noterade flera stationer med korta mätserier på omkring 40 år sina hittills lägsta januaritemperaturer den 19-20 januari.
Lokalt absoluta köldrekord i Louisiana den 21-22 januari
Kylan nådde sedan hela vägen ner till Mexikanska Golfen där några stationer noterade rekordlåga temperaturer den 21-22 januari. För några stationer nära eller vid Mexikanska Golfen, främst i delstaten Louisiana, förekom lokalt absoluta köldrekord den 21-22. Stationerna Jennings (startår 1897) och Lafayette (startår 1891), båda belägna i Louisiana, slog sina respektive köldrekord från februari 1899.
Temperaturavvikelse i grader Celsius för den 21 januari 2025 relativt 1991-2020. Medan det var mycket milt i Alaska och nordvästra Kanada var det ordentligt kallt i främst USA.
Kylan gav vika i USA
I USA gav kylan vika i slutet av månaden. Under de två avslutande januaridagarna noterades lokalt nya värmerekord för januari i den södra delen av delstaten Wisconsin, nordöstra Iowa och sydostligaste Minnesota. Exempelvis i La Crosse (startår 1938) i Wisconsin den 30:e.
61 graders temperaturskillnad i Mexiko
På månadens sista dag hade Mexiko en temperaturskillnad på 61 grader. I delstaten Durango uppmätte La Rosilla -20,5° på morgonen samtidigt som Ciudad Altamirano i delstaten Guerrero senare under dagen hade 40,7°. Stationen hade 41,2° den 28:e januari vilket var januari månads högsta temperatur i Nordamerika.
Asien - Kallt nyår i delar av östra Sibirien
Det nya året inleddes med bister kyla i delar av östra Sibirien. Lägst på nyårsdagens morgon var det i Ojmjakon med -56,0°. Ytterligare lite kallare blev det i Volochanka som den 22:a januari uppmätte månadens lägsta temperatur på -56,8°. Ett värde på -58,7° finns inrapporterat från Tegultya den 1 januari men förefaller tveksamt. Ojmjakon, fick liksom större delen av östligaste Sibirien, och området kring Taimyrhalvön som helhet en kall januari. Månaden var kylig även i Sydostasien samt flera av länderna kring Arabiska havet, exempelvis Oman.
Mycket milt i västra Sibirien
Medan det nya året inleddes kallt i delar av östra Sibirien var det istället mycket milt i västra Sibirien, en vädertyp som var förhärskande under hela januari. Mildvädret spred sig kring den 20 även en bit österut. Den 21-25 januari rådde rena rama "vårtemperaturer" i Jakutsk som är en av jordens kallaste bebodda platser. I januari är normal, avser 1991-2020, maximimedeltemperatur där -34,0°. Under de nästan 140 år som temperaturmätningar utförts där hade temperaturen i januari inte någon gång nått över -11°. Inom loppet av fyra dagar skedde det fyra dygn i följd. Den 21 januari uppmättes -9,9° där och än mildare var det både den 23:e och den 24 januari då maximitemperaturen för båda dessa dygn skrevs till -6,8°. Jakutsks tidigare januarirekord på -11,5° var från 2012.
De högsta temperaturerna i Asien uppmäts så här års vanligen i Indien eller Sydostasien. Under månadens varmaste dagar var det som mest 37°-38° i Thailand, Indonesien och Indien.
Nästan hela Afrika hade temperaturöverskott i januari
Jordens näst största kontinent, Afrika, hade en övervägande varm januarimånad. Några få områden med temperaturunderskott återfanns i området kring Senegal i Västafrika, Botswana i södra Afrika och Somalia i Östafrika. Varmast så här års är det oftast i Sydafrika som hade månadens högsta temperatur med 45,7° i Augrabies Falls den 3:e. Nästan lika varmt, 45,4°, var det där den 26:e. Bergen i Nordafrika står ofta för de lägsta temperaturerna så här års och årets januari var inget undantag. Midelt i Marocko hade -4,7° den 19:e januari.
Sean bidrog till extremt höga temperaturer i Australien
När den tropiska orkanen Sean under försvagning rörde sig förhållandevis parallellt med Australiens västkust bidrog dess cirkulation till att extremt höga temperaturer uppmättes i landets sydvästra delar. Varmast var det i Geraldton (startår 1941) beläget vid kusten i delstaten Western Australia där temperaturen den 20:e kom upp i 49,3°. Detta är den sjunde högsta januaritemperatur som uppmätts i delstaten. Det varma vädret stannade kvar några dagar i delstaten och den 24-25 januari sjönk temperaturen i Murchison inte under 36,0°. Detta är den tredje högsta minimitemperatur som uppmätts i Australien oavsett tid på året och nytt delstatsrekord för Western Australia. Det nationella rekordet för högsta minimitemperatur på 36,6° uppmättes i januari 2019.
Australiens näst varmaste januarimånad
Det huvudsakligen varma vädret under januari dominerade och enligt Australiens vädertjänst var detta den näst varmaste januari som observerats de senaste 115 åren. Endast januari 2019 var varmare. På delstatsnivå var detta dock den allra varmaste januarimånaden som uppmätts i Western Australia. Det tidigare delstatsrekordet var från 2008.
För den australiska ögruppen Cocos Island sydväst om Indonesien blev månaden rekordvarm ur flera aspekter. Rekord för januari slogs för högsta maxtemperatur, högsta medelmaximitemperatur, högsta månadsmedeltemperatur och högsta medelminimitemperatur. Temperaturmätningarna på Cocos Island inleddes i februari 1952.
Allmänt kylig eller mycket kylig januari i östra Nya Zeeland
Grannlandet Nya Zeeland erfor en övervägande kylig eller mycket kylig januarimånad i de östra delarna. På Nordöns västsida var det tämligen normala temperaturer. Sydöns västligaste delar hade däremot en varm januari tack vare sydostliga föhnvindar. Föhnen bidrog även till att solskenstiden blev riklig på Sydöns västsida. Hokitika (startår 1912) och Greymouth (startår 1947) hade båda en rekordsolig januarimånad. Sammantaget var detta landets kyligaste januarimånad sedan 2017.
Nederbörd - Överlag blött i Sydvästeuropa
Det föll överlag mer nederbörd än brukligt i Sydvästeuropa under januari. Framför allt gällde detta den västra delen av Iberiska halvön och nordvästra Frankrike. Även kustområdena i Nordnorge, området kring ryska Ladoga och Belgien såg mer nederbörd än normalt i januari. Uccle i Belgien med nederbördsmätningar från 1833 och framåt tangerade med en månadssumma på 153,8 mm sitt januarirekord från 2004.

Preliminär global nederbördsanomali i januari 2025.
Mycket regn på Sicilien och Sardinien
I södra Europa förekom ett par tillfällen med kraftig nederbörd under månaden. Den 16-17 januari drabbades de italienska öarna Sardinien och Sicilien av ett lågtryck som gav stora mängder nederbörd på lokalt över 150 mm. Det mest extrema fallet stod Linguaglossa Etna Nord på Sicilien för där hela 353,2 mm uppmättes den 17 januari. På Sardinien fick Uruzulei Genna Silana 176,0 mm den 16 januari. Nästan lika mycket, 175,6 mm, föll samma dag i Villagrande Bau Mandara.
Stormen Éowyn gav nytt nationellt vindrekord på Irland
Den 23-24 januari rörde sig ett intensivt stormlågtryck namngivet Éowyn av den irländska vädertjänsten över de Brittiska öarna. Éowyn förde med sig nederbördsmängder på över 50 mm i nordvästra Skottland där den 24:e januari var månadens blötaste dygn. Det var dock den kraftiga vinden och det låga lufttrycket som Éowyn skulle bli ihågkommen för. På Irland noterades nytt nationellt rekord för högsta medelvind på 39,4 m/s och byvind på 51,1 m/s, båda värdena vid Mace Head. De tidigare två irländska vindrekorden, 36,4 m/s samt 50,6 m/s, uppmättes i Foynes i januari 1945. På Nordirland uppmätte Magilligan ett lufttryck på 948,1 hPa, enligt brittiska Met Office det lägsta som uppmätts där under en januarimånad. För att finna ett lägre lufttryck på Nordirland får man gå tillbaka till åtminstone 1900. Nordväst om Irland uppmätte en irländsk boj ett lufttryck på 939,2 hPa när Éowyn passerade över den på morgonen den 24 januari. På land var det som lägst 940 hPa i Belmullet.

Analys av väderläget klockan 13 den 24 januari 2025.
Stora mängder regn i Sydvästeuropa i slutet av månaden
Ett annat intensivt lågtryck, namngivet Herminia av den spanska vädertjänsten, gav i slutet av månaden kraftig nederbörd i delar av Västeuropa. Den 26:e fick Beariz i Spanien 170,6 mm. Längs kusten förekom vindbyar av orkanstyrka på över 40 m/s. Valdezcaray i provinsen La Rioja i norra Spanien uppmätte en byvind på 45,8 m/s.
I Ille-et-Vilaine i nordvästra Frankrike drabbades man av översvämningar delvis till följd av Herminia. Floden Vilaine närmade sig sitt historiska rekord från januari 1936. Månaden som helhet var därtill den nederbördsrikaste januarimånaden som observerats i området. Fyra franska departement i landets nordvästra del fick en rekordblöt januari sett över perioden 1959 och framåt. Enligt Meteo France hade Rennes-Saint Jacques fram till morgonen den 30 januari fått 199,7 mm vilket gör månaden till den nederbördsrikaste oavsett tid på året. Det gamla rekordet på 193,6 mm var från oktober 1988. Nederbördsmätningarna i Rennes-Saint Jacques går tillbaka till 1945.

Analys av väderläget klockan 13 den 27 januari 2025.
Nya dygnsnederbördsrekord för januari i Schweiz
Den 27 januari uppmättes för Schweiz del ovanligt stora nederbördsmängder. Sju stationer med mer än 120-åriga mätserier uppmätte 40-60 mm från klockan 06:40 den 27:e till 06:40 den 28:e vilket innebar nya januarirekord för största 24-timmarsmängd. Exempelvis i Belp och Schwarzenburg där nederbördsmätningar finns från 1901 och framåt.
Några nya dygnsnederbördsrekord för januari i USA
I USA upplevde man en av de torraste januarimånader som observerats sedan 1895. Särskilt torrt var det i kustnära områden i de västra delarna av USA, sydvästra Kanada samt längs med ländernas ostkust. Även på Kuba, Haiti, Dominikanska Republiken, Bahamas samt Turks and Caicos Islands var januari torr. Blött eller mycket blött väder var det däremot i Alaska samt delar av Centralamerika där det föll mer nederbörd än normalt. I Alaska blev månaden rekordblöt och slog tidigare januarirekordet från 1949. Nederbördsstatistik för delstaten finns från 1925 och framåt.
Trots allmänt torrt väder förekom nederbördsrika dygn i ett stråk över mellersta USA under januari där flera stationer med långa mätserier noterade nya dygnsnederbördsrekord för månaden. De flesta rekorden noterades den 5-7 och 11 januari. På trettondagsafton den 5:e fick Independence (startår 1893) i delstaten Kansas i centrala USA 94,0 mm vilket slog det tidigare månadsrekordet på 64,5 mm från januari 1975. Den 11 fick en station nära Fairfield i Illinois 152,4 mm vilket slog det tidigare januarirekordet på 85,1 mm från 1917. Den 19 januari förekom kraftig nederbörd över norra Florida. Tre stationer i Jacksonville, bland annat flygplatsen där nederbördsmätningar utförts sedan 1938, noterade en rekordblöt januaridag.
Vinteroväder gav nysnö ända ner till Mexikanska Golfen
När kalluften från Arktis drog söderut över USA mötte den efterhand varm luft varpå ett vinteroväder utvecklades. Detta gav upphov till mycket snö som föll i de sydligaste delarna av USA kring den 20 januari. Lokalt föll rekordmycket snö och på sina håll var det fråga om nya snödjupsrekord oavsett tid på året. I New Orleans uppmättes 20 cm den 21:a januari vilket med bred marginal slog det tidigare rekordet på 5 cm från nyårsdagen 1964. Snödjupsmätningar finns från 1948 och framåt. I närliggande delstaten Alabama hade även Mobile samma morgon 20 cm snö. Där var det gamla snödjupsrekordet på 8 cm från februari 1973. Snödjupsmätningarna i Mobile sträcker sig från 1948 och framåt. Nya absoluta snödjupsrekord noterades den 21-22 januari i östra Texas, södra Louisiana, Alabama, norra Florida och södra Georgia.

Analys av snödjupet i södra USA på morgonen den 22 januari 2025. Ett stråk från Louisiana i väster till South Carolina i öster hade mer än 1 decimeter snö.
Lokalt över 500 mm i Malaysia
En stor del av övärlden i Sydostasien fick en ordentligt regnig januarimånad. Då La Niña råder är detta en klassisk situation under vintermånaderna. I slutet av januari drabbades Malyasia av lokalt mycket stora mängder regn. Bintulu fick under en 24-timmarsperiod den 28-29 januari hela 570,4 mm. För de två dygnen 28-29 januari föll sammanlagt 821,6 mm där.
Bortanför Malaysia hittar vi från Indien en mängd på 235 mm den 19 januari i Oothu. Nästan lika mycket, 188,6 mm, föll den 14 januari i Oddusudan på Sri Lanka.
Kraftigt regn i Queensland i Australien och på Hawaii
I Queensland i Australien uppmätte Mt Sophia totalt 724 mm den 29-30 januari. Mängderna var förhållandevis jämnt fördelade mellan de båda dagarna. Den 29:e föll där 392,0 mm följt av 332,0 mm den 30:e. Dessförinnan hade stora mängder regn fallit i New South Wales den 18:e januari. Mest fick då Careys Peak med 281,0 mm.
Regnmängderna till trots var det en normal eller torr månad i de inre delarna av landet. Mer nederbörd än normalt föll i princip enbart i ett stråk över nordvästra delen av Western Australia samt New South Wales och delvis även Queenslands kustremsa.
Utanför Australien noterades stora mängder nederbörd på månadens sista dag över delar av Hawaii. Under en 24-timmarsperiod den 30-31 januari uppmätte Kula på ön Maui 263,9 mm. Inte fullt lika mycket, 195,0 mm, föll i Vunisea på Fiji den 5:e januari samt 174,0 mm i Rarawai den 30:e.
Tropiska cykloner - Sean och Dikeledi kraftigast
Två tropiska cykloner, Sean och Dikeledi, nådde orkanstyrka av kategori 3 på den femgradiga Saffir-Simpsonskalan under januari månad. Utöver dessa två bildades även tre svaga tropiska stormar i havet mellan Afrika och Australien, namngivna Pita, Elvis och Faida.
Sean bildades i farvattnen utanför nordvästra Australien den 18 januari. Stormen antog därefter en sydvästlig bana parallellt med kusten samtidigt som den intensifierades kvickt. Den 20 januari nådde Sean kategori 3 på den femgradiga Saffir-Simpsonskalan. Cirkulationen i samband med Sean bidrog inte bara till rekordvärme utan även rekordnederbörd. Kuststaden Karratha (startår 1972) i den nordligaste delen av Western Australia fick denna dag 274,4 mm regn. Under de drygt 50 år som nederbördsmätningar pågått där hade det som mest under en januarimånad fallit 263,4 mm. På en enda dag föll alltså mer än den tidigare rekordmängden för en hel januarimånad. Därtill blev den 20 januari det regnigaste dygnet oavsett tid på året. Månaden som helhet blev i Karratha dessutom den regnigaste oavsett tid på året. Det gamla månadsrekordet där var från februari 2011.
Under de efterföljande dagarna försvagades Sean och upplöstes sedan över öppet hav utanför västra Australien.
Fröet till Dikeledi såddes i vattnen söder om Indonesien i slutet av december. Därefter följde en lång färd västerut och det var inte förrän den 9 januari som systemet uppgraderades till en tropisk storm av det USA-baserade Joint Typhoon Warning Center (JTWC). Då hade Dikeledi rört sig så pass långt västerut att stormen befann sig nordost om Mauritius. Stormen intensifierades under de följande dagarna och nådde orkanstyrka innan den sedan gick in över norra Madagaskar den 12 januari. Dikeledi försvagades sedan men kom senare att intensifieras igen över det varma havsvattnet i Mozambique-kanalen. Dagen därpå, den 13 januari, nådde Dikeledi kategori 2 innan den kort därefter gick in över Nampulaprovinsen i Mozambique. Nampula erhöll på tjugondedag Knut 211,0 mm regn. Efter att ha försvagats till en tropisk storm rörde sig Dikeledi åter ut över Mozambique-kanalen. Än en gång bidrog det varma havsvattnet och för tropiska oväder gynnsamma atmosfäriska förhållanden till att stormen kunde växa i styrka. Dikeledi utvecklades än en gång till en orkan och den 16 januari nåddes kortvarigt kategori 3 på den femgradiga skalan ovanligt långt söder om Madagaskar. Kallare havsvatten och kraftig vindskjuvning gjorde sedan att Dikeledis saga var all den 17 januari.
Elvis bildades strax sydväst om Madagaskar den 29 januari och rörde sig därefter på en bana åt sydost utan något större väsen. Det skedde istället i det inledande formativa steget då det lokalt föll mycket stora mängder regn i Toliara-provinsen i sydvästra Madagaskar. Morombe fick på 24 timmar den 25-26 januari hela 534 mm. Regnen från pre-Elvis torde vara en stor förklaring till varför Madagaskar var ett ganska så tudelat land när det gäller nederbördsfördelningen. I landets mellersta och norra del var det mycket torrt medan det i söder var mycket blött.
Arktis och Antarktis
Havsisen i Arktis var på en för årstiden mycket låg nivå under hela januari. Både vid årsskiftet och vid månadens slut var utbredningen den näst lägsta som observerats efter 2018. Den 3-9 januari var utbredningen av havsis rentav rekordlåg. I slutet av månaden avstannade havsisens tillväxt helt och minskade under de sista dygnen och februari kom sedan att inledas med rekordlåg havsisutbredning.
Under -60° uppe på Grönlands inlandsis
Alaska liksom den södra delen av kanadensiska Arktis hade en mycket mild januarimånad. Iqaluit på den kanadensiska ön Baffin Island noterade en rekordmild januari. Temperaturöverskottet där var drygt 10 grader från normalvärdet för 1991-2020. Milt var det även i området mellan norska ögruppen Svalbard och ryska Novaja Zemlja.
Över de centrala delarna av Arktis var det en förhållandevis normal månad. Exempelvis i Alert i allra nordligaste Kanada där månaden var mycket nära normalvärdet. Kallt vinterväder rådde däremot längs ryska Laptevhavet samt ostligaste Grönland.
Grönland stod i blickfånget även när det gällde de absoluta väderextremerna i Arktis. Den 21 januari uppmätte Narsarsuaq i sydväst månadens högsta temperatur i Arktis på 9,1°. Fyra dagar tidigare, den 17:e, sjönk temperaturen högst uppe på den grönländska inlandsisen till -61,0° vid Summit. På lägre höjd blev månadens lägsta temperatur -47,7° uppmätt i Anabar vid Laptevhavet den 18:e januari.

Temperaturavvikelse i januari 2025 för Arktis (vänster bild) och Antarktis (höger bild) relativt normalperioden 1991-2020.
Under -40° i Östantarktis
Januari var kall i området kring Ross shelfis i Rosshavet men bjöd i huvudsak på milt väder över Antarktis. Månadens högsta temperatur uppmättes redan på nyårsdagen då Base Esperanza på Antarktiska halvön uppmätte 14,7°. Enligt klimatologen Maximiliano Herrera är detta endast 0,2° ifrån stationens januarirekord. Nästan lika milt var det den 19:e då ön Possession Island som är beläget i Rosshavet uppmätte 13,4° och därefter den 22:a då Base Marambio på Antarktiska halvön rapporterade 14,1°.
Även om mildluften dominerade vädret under månaden saknades inte kyla. Den 10-11 var det strax under -40° i Vostok. Den 31:a uppmättes månadens lägsta temperatur på södra halvklotet med -44,2° i Concordia på Östantarktis.
Havsisens utbredning kring Antarktis har under de senaste tre årens januarimånader varit extremt låg. Under månadens första halva var utbredningen kring eller strax över medianvärdet för 1981-2010. Under månadens andra halva skedde en snabb avsmältning av havsisen vilket gjorde att utbredningen vid januaris utgång var den tolfte lägsta som observerats. För att finna en större utbredning vid januaris slut får vi gå tillbaka till 2021.
Världshavet - Inte riktigt lika varmt som ifjol
Daglig medeltemperatur för havsvattnet mellan latitud 60°N och 60° för 2023 (ljust orange), 2024 (orange) och 2025 (mörkrött). Övriga år, 1979-2022, i grått. Det dagliga medelvärdet för 1991-2020 i streckad grå färg.
Globalt sett var världshaven inte riktigt lika varma som under motsvarande period 2024. Därmed blev havsvattentemperaturen för årets januari den näst högsta enligt Copernicus Climate Change Service. I reda tal var havsvattnet i år 0,19° lägre än i fjol. Noterbart är att världshaven i år trots en La Niña redan är varmare än den extremt kraftiga El Niño som rådde under 2015/2016.
- De extremvärden som angetts för olika världsdelar är preliminära och har i allmänhet inte hunnit slutgranskas av de nationella vädertjänsterna.
Källor:
- Analyser och observationer från nationella meteorologiska instituts och forskningsinstitutioners webbsidor och sociala medier samt från det ordinarie globala observationsutbytet.
Internationella månadsöversikter
Månadsöversikter Argentina Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Belarus Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Brasilien Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Colombia Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Costa Rica Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Danmark Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter El Salvador Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Etiopen Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Finland Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Frankrike Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Irland Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter (Tíðarfar) Island Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Japan Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Kina Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Nederländerna Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Norge Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Polen Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Portugal Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Schweiz Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Serbien Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Spanien Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Storbritannien Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Slovenien Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Sydafrika Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Taiwan Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Tyskland Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Österrike Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Ukraina Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter USA Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Mexiko Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Pakistan Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Perus Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Indien Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Réunion Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Rumänien Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Uruguay Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Australien Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter Nya Zeeland Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter globalt (NOAA) Länk till annan webbplats.
Månadsöversikter globalt (Copernicus) Länk till annan webbplats.
Dagliga avvikelser, polarisar, extremväder med mera
Dagliga avvikelser (Copernicus Climate Pulse) Länk till annan webbplats.
Arctic sea ice news and analysis - NSIDC Länk till annan webbplats.
FloodList (Copernicus) Länk till annan webbplats.
European Severe Weather Database Länk till annan webbplats.
World Meteorological Organization (WMO) Länk till annan webbplats.