November 2009 - Många nyanser av grått

Det gråmulna vädret i slutet av oktober kom även att prägla större delen av november. Det fick som följd att antalet soltimmar blev färre än normalt i hela landet. I Götaland och östra Svealand förekom bara lokalt och kortvarigt snötäcke under månaden. Däremot ökade snödjupen gradvis i främst norra Norrlands inland. Månadens mest dramatiska väderhändelse var ett oväder som passerade Sydsverige den 18 med en hel del störningar i kommunikationerna. Förhållandevis mildast var det under andra halvan av månaden med stora temperaturöverskott nästan varje dygn fram till ett kalluftsutbrott i norr den 28.

Snö i Sydsverige

November inleddes med mulet och disigt väder då en högtrycksrygg österifrån sträckte sig in över landet. Väster om oss fanns lågtryck varav ett djupt och intensivt sådant rörde sig från Brittiska öarna upp över Norska havet den 2. I västra Sverige föll då regn i söder och snö från norra Värmland och norrut den 2-3.

Ostkustlandskapen fick en del regn- och snöbyar den 4 då kall luft med sydostvind strömmade in. Detta gjorde också att ett kraftigare regnområde, som på kvällen kom in från sydväst, övergick i snö eller snöblandat regn från inre Skåne då det drog norrut under natten. I södra Sverige bildades därmed ett kortvarigt snötäcke på flera håll. Mest nederbörd föll i Blekinge och Skåne där Knopparp fick 24 mm.

På morgonen den 5 uppmättes där ett snödjup på 3 cm, samtidigt hade Orrefors i Småland och Bengtsfors i Dalsland 4 cm. Allteftersom varmare luft strömmade upp över landet under dagen föll också regn främst vid ostkusten.

Även de följande dagarna, den 6-7, föll en del regn i söder och snö i norr. Mest snö fick Åsarna i Jämtland där snödjupet ökade från 2 till 18 cm till morgonen den 6. I norra Norrland ökade också snötäcket med någon decimeter de följande dagarna.

Snödjupskarta för 15 november 2009
Snödjup 15 november 2009 Förstora Bild
Snödjupskarta för 30 november 2009
Snödjup 30 november 2009 Förstora Bild

Högtryck med moln och dimma

Den 8 bredde ett högtryck ut sig från nordost och kom att ligga över landet fram till den 13. Molnigt väder dominerade inom högtrycksområdet och dimma förekom på många håll.

Det blev dock tillfälligt klart över Norrland den 9 då en kallfront drog ner. Samma dag kom ett nederbördsområde in från sydost och stannade upp över Götaland den 10. Mest regn fick Brösarp på Österlen med 23 mm den 9.

De följande dagarna förekom lätt nederbörd, mest som regn i söder och som snö i kalluften i norr.

Karta med soltimmar under november 2009
Antal soltimmar i november 2009 Förstora Bild
Medelmolninghet under november 2009
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under november 2009 Förstora Bild

Mycket milt och oväder över Skåne

På eftermiddagen den 13 nådde ett regnområde från Brittiska öarna västkusten, där vinden ökade kraftigt. Kall luft över Sverige gjorde att nederbörden även denna gång till en början föll som snö.

Bakom nederbördsområdet strömmade mild fuktig luft upp över landet med sydlig vind. Vid västkusten steg temperaturen upp emot 13° den 14. I norr däremot var det då som kallast med -24° i Naimakka, den lägsta temperaturen dittills för säsongen.
 
Flera nederbördsområden passerade sedan de följande dagarna och gav mest regn men även en del snö i norr. Den 18 fördjupades ett lågtryck på sin väg över Nordsjön och drabbade främst Skåne med regn och blåst på kvällen. Då uppmättes en högsta medelvind på 24 m/s på Hanö och byvindar på upp till 34 m/s på Hallands Väderö.

Bilar och tåg körde in i nedfallna träd och tusentals hushåll blev utan el. Flygtrafiken stördes och Öresundsbron var avstängd i över fyra timmar. I Malmö fångades ett tjugotal barn under en tältduk som säckade ihop över en simbassäng.

Mest nederbörd uppmättes i inre Halland, där Havraryd fick 40 mm den 18, och i västra Småland och Västergötland med över 30 mm på många håll.

Extremt milt

Solen visade sig för ovanlighetens skull i Götaland den 20 och dagen efter i nästan hela landet. Längst i norr snöade det dock och i Lapplandsfjällen förekom regn och snöbyar varvid Hemavan fick 24 mm i smält form. Det ena lågtrycket efter det andra förde dock snart in nya nederbördsområden från sydväst.

Det blev mycket milt i hela landet och i södra Sverige höll sig mildluften kvar under resten av månaden. Den högsta temperaturen för november, 13.0°, noterades i Kristianstad den 20 och fram t o m den 26 uppmättes maximitemperaturer på ca 10° varje dag i södra Sverige.
 
Nederbördsområden som passerade gav riklig nederbörd, exempelvis kom drygt 25 mm regn den 22 i västra Götaland och i norra Västerbotten ökade snödjupet med ett par decimeter. Den 25 fick Hattsjöbäcken i Ångermanland 27 mm regn och Kittelfjäll i Lapplandsfjällen 26 mm och ett nysnötäcke på 8 cm.

Kall avslutning i norr

Den 28 kom kall luft från nordväst in över Norrland. Där noterades månadens lägsta temperatur -33.6° i Nikkaluokta den 30. I gränszonen till mildluften i söder föll i nordöstra Norrland samma dag 25-30 mm, som regn närmast kusten och som snö i inlandet där snödjupen ökade med 1-2 dm.