Temperatur
Medan temperaturen i juli 2024 varierade runt det normala i södra och mellersta Sverige så var det varmare än normalt (referensperiod 1991-2020) i norra Norrland. Temperaturöverskotten var som störst längst i norr. Detta temperaturmönster fanns även i juni.
I allmänhet räcker det att gå till någon av de tre senaste åren för att hitta en varmare julimånad. Men längst i norr får man gå tillbaka till juli 2018 eller 2014.
I södra halvan av landet var det på många håll aningen kyligare än normalt, men där var i allmänhet juli 2023 kyligare.
Månadens högsta temperatur blev 28,6° i Östmark-Åsarna i Värmland den 20 juli och i Torup i Halland dagen därpå. Det är en ganska blygsam högsta temperatur för att vara en julimånad i Sverige.
Lätt nattfrost förekom vid ett tillfälle, nämligen -0,1° i Latnivaara i norra Lappland den 10 juli.
Den 24 och 25 juli hade Storön vid Norrbottenskusten tropiska nätter då temperaturen inte sjönk under 20°.
Fler avvikelsekartor med normalperiod 1991-2020 och referensnormalperiod 1961-1990
Jämförelse med tidigare julimånader i Sverige och globalt
Nederbörd
På de allra flesta håll i Sverige föll det mer regn än normalt under juli.
I Östergötland hade Linköping med startår 1858 en rekordregnig juli med 196,8 mm. Även Norrköping (startår 1933) hade sin regnigaste juli med 135,2 mm, och detta efter att också juni var rekordregnig där.
Ljusnedal i Härjedalen fick 174,3 mm, vilket är nytt julirekord sedan stationen startade 1908.
Gällivare i norra Lappland hade sin regnigaste juli sedan 1954 medan Särna och Älvdalen i västra Dalarna hade sin regnigaste julimånad sedan 1970.
Månadens största dygnsnederbörd var 88,8 mm i Gladhammar i östra Småland den 13 juli.
I främst nordvästra Lappland och på Gotland var det torrare än normalt i juli. Men där var det en torrare juli något av de tre senaste åren.
Temperatur och nederbörd vid 10 mätstationer i juli 2024 (684 kB, pdf)
Detaljerad tabell över temperatur och nederbörd vid 15 stationer i juli 2024 (24 kB, pdf)
Vind
Norra Norrland stod tidvis under inflytande av högtryck österifrån, vilket gav en medelbyvind under det normala. I linje med detta så var det för ovanlighetens skull inte fjällstationer utan kuststationer som svarade för de högsta vindhastigheterna under månaden. Den 7 juli hade både Väderöarna och Måseskär i Bohuslän byvindar upp till 27,5 m/s och Väderöarna en högsta medelvind på västsydväst 21,8 m/s.
Snö
Ingen av SMHIs stationer rapporterade något snötäcke under månaden, vilket också är utmärkande för de allra flesta julimånader.
Solskenstid
I samband med det ostadiga och regniga vädret så blev det också färre soltimmar än normalt på de flesta håll. På Gotland, vid sydkusten och längst i norr var det dock fler soltimmar än normalt.
De två soligaste dygnen på nationell basis var i samband med högtrycksryggen under veckoslutet den 20-21 juli.
Åska
Under de flesta av månadens dygn förekom åska på åtminstone några platser i Sverige. Det åskrikaste dygnet var den 10 juli med drygt 10000 blixtregistreringar över framför allt Götaland.
Den 2, 14, 20 och 21 juli var det inga eller bara någon enstaka blixtregistrering i Sverige.
Vädret dag för dag
Till en början regn främst i norr
Under månadens första dag rörde sig ett lågtryck upp över Finland och påverkade vädret även i norra Sverige med regn och skurar. I södra delen av landet uppehåll eller bara lokala skurar.
Regn och skurar fortsatte att beröra norra Norrland den 2 juli medan det bara var spridda skurar längre söderut. I praktiskt taget hela landet låg temperaturen under det normala.
Allmänt ostadigare
Från den 3 juli började skurar uppträda mer allmänt även i södra Sverige och nästa dag tryckte ett lågtryck på Norska havet in mer markanta stråk med skurar över landet. Då fick Kramfors i Ångermanland 42,8 mm.
Den 5 juli försköts lågtrycket från Norska havet in över Skandinavien. Det gav svala sydvästvindar över framför allt södra Sverige. Åtorp i Närke fick 44,8 mm regn under dygnet.
Djupt lågtryck
Lördagen den 6 juli närmade sig ett ganska djupt lågtryck på Nordsjön och framför detta styrdes nya områden med regn och skurar in över landet. Eftra i Halland fick 42,3 mm. Samtidigt kom det också in lite varmare luft över främst södra Götaland, där Lund kom upp i 24,5°.
Det djupa lågtrycket rörde sig upp över Sverige söndagen den 7 juli tillsammans med regn och skurar. Söder om lågtrycket blåste det kraftigt med en medelvind på VSV 21,8 m/s vid Väderöarna och vindbyar upp till 22 m/s vid Uppsala flygplats.
Nästa dag den 8 juli drog lågtrycket upp över nordligaste Skandinavien under försvagning. Men det bildades ändå en hel del skurar i landet.
En svag högtrycksrygg gav något av en mellandag den 9 juli, men i främst mellersta och nordligaste Sverige förekom ändå en del lokala skurar.
Översvämningar i Jönköping
Högtrycksryggen gav en klar och kylig natt i norra Sverige den 10 juli. Månadens enda frostnatt rapporterades från Latnivaara med -0,1°. I söder kom det in högsommarvarm luft med upp till 27,5° i Ljungby och Lund. Den varmaste luften trängdes sedan undan av en kallfront som gav 64,2 mm i Reftele i södra Småland och 62,1 mm i Jönköping, där översvämmade vägar förekom. I Örkelljunga i norra Skåne rapporterades 2 cm stora hagel.
Nästa dag flyttades zonen med det kraftigaste regnet upp till norra Sverige. Men en del kraftigare skurar förekom fortfarande även i söder.
Den 12 juli gav en svag högtrycksrygg tillfälligt uppehåll i en stor del av landet med stigande dagstemperatur. Exempelvis noterades 27,0° i både Stockholm och Uppsala.
Lördagen den 13 juli kom ett lågtryck med sitt regnområde in över Götaland och senare Svealand. 88,8 mm noterades sammanlagt i Gladhammar i östra Småland, vilket blev månadens största dygnsnederbörd. Längre norrut gav högtrycksryggen rätt soligt och varmt väder. 27,4° noterades i Östmark-Åsarna i norra Värmland.
Under söndagen fortsatte lågtrycket och regnet under viss försvagning upp till södra Norrland. Zonen med soligt och högsommarvarmt väder krympte, men Kvikkjokk-Årrenjarka i mellersta Lapplandsfjällen hann komma upp i 26,8°.
Tredubbel skyfallsintensitet i Torpshammar
Medan söndagens regn försköts ytterligare något norrut kom nya områden med delvis mycket kraftiga regn- och åskskurar in den 15 juli. Sådana träffade SMHIs automatstation i Torpshammar i Medelpad, där en maximal intensitet på 3,8 mm/minut noterades under kvällen. Det vill säga drygt tredubbel skyfallsintensitet.
Tisdagen den 16 juli kom ett lågtryck med nya regnområden in över Götaland och Svealand. Bland annat fick Tjällmo i norra Östergötland 49,4 mm. Längre norrut var det något av en mellandag. Över främst Uppland och Gotland kom det tillfälligt in högsommarvarm luft med upp till 27,0° i gotländska Mästerby.
Nästa dag försköts lågtrycket och regnet vidare upp till mellersta Norrland. Bland annat fick Ludvika i Dalarna 56,2 mm, Bollnäs och Simeå i Hälsingland 79,0 respektive 58,0 mm samt Jörn i Västerbotten 54,6 mm. Längst i norr var det högsommartemperaturer med 25,5° i Muodoslompolo och Esrange.
Högtryck närmade sig västerifrån
Den 18 juli försköts lågtrycket in över Finland men medförde fortsatt ostadigt väder från Uppland upp till mellersta Norrland. I söder stabiliserades vädret av en högtrycksrygg som närmade sig västerifrån. Den varmaste luften fanns fortfarande längst i norr, där Muodoslompolo i norra Norrbotten hade 26,5°.
Den 19 juli gjorde sig högtrycksryggen alltmer dominerande i söder där det också blev varmare. Gladhammar i östra Småland kom upp i 26,7°. I norr förekom regn- och åskskurar och en tromb drog fram över Lulsundet i Luleå.
Lördagen den 20 juli bjöd på torrt och varmt högtrycksväder i så gott som hela landet. Bara i nordost fanns enstaka skurar kvar. Östmark-Åsarna i norra Värmland hade som högst 28,6°, vilket även blev månadens högsta temperatur i landet.
Småtromb under Dansbandsveckan i Malung
Även söndagen den 21 juli bjöd på torrt och varmt väder. Torup i Halland tangerade månadens högsta temperatur med 28,6°. Det saknades dock inte väderdramatik. Över solvärmda ytor bildades en småtromb (stoftvirvel) i centrala Malung mitt under Dansbandsveckan. Några personer fick föras till sjukhus.
Nästa dag bröts högtrycksryggen ner när en kallfront med sitt regn drog in i söder. Över norra Norrland orkade högtrycksryggen ge ännu en torr och varm dag med upp till 27,3° i Överkalix-Svartbyn och Övertorneå i Norrbotten.
Den 23 juli avancerade regnet tillsammans med en del åska upp över större delen av landet och följdes i söder av en del skurar. I nordöstra Norrland lyckades dock högsommarvärmen hålla emot och Överkalix-Svartbyn kom upp i 28,3°, vilket blev månadens högsta temperatur i Norrland.
Tropiska nätter vid Norrbottenskusten
Natten till den 24 juli var en tropisk natt i Storön vid Norrbottenskusten med exakt 20,0° i minimitemperatur. Överkalix-Svartbyn hade 27,2° och Övertorneå 27,3° under dagen. Annars spred sig området med regn- och åskskurar upp till nordligaste Sverige. Samtidigt fyllde det på med nya och delvis kraftiga åskskurar i söder. Skillinge nära Simrishamn i Skåne fick 83,7 mm och Björklinge i Uppland 50,3 mm.
Den 25 juli blev ytterligare en tropisk natt för Storöns del med 20,2° som lägsta temperatur under dygnet. Nu var det främst mellersta och nordligaste Sverige som fick ta emot regn- och åskskurar. Exempelvis fick Parkajoki i norra Norrbotten 34,7 mm. I gränsområdet till varm luft över Finland rapporterade Haparanda 27,9°.
Nya delvis kraftiga regn
Det var fortfarande inte slut på regnområden utan den 26 juli kom ytterligare ett sådant in över främst Götaland, västra Svealand och sydvästra Norrland. Bland annat fick Töcksfors i västligaste Värmland 27,3 mm under dygnet.
Lördagen den 27 juli rörde sig regnområdet upp över landet och berörde främst Svealand samt sydligaste och mellersta Norrland. Fågelberget i norra Jämtland rapporterade 47,0 mm. Regnet följdes av en del sol i Götaland.
Under söndagen den 28 juli förekom kraftiga regn- och åskskurar dels i norra Norrland där Lövånger i Västerbotten fick 44,9 mm, dels lokalt i Götaland där E45 vid Lilla Edet fick stängas av efter skyfall.
Högtrycksrygg och intensivt lågtryck i öster
Tryckbilden den 29 juli dominerades av en högtrycksrygg på väg att växa in västerifrån och ett lågtryck som under hastig fördjupning passerade Lettland. Det innebar stabilt men inledningsvis blåsigt väder i södra Sverige. Söderarm vid Upplandskusten hade nordnordvästliga vindbyar 23 m/s. Över norra Norrland fanns fortfarande en del regnskurar, som exempelvis gav 29,4 mm i Vuollerim i mellersta Lappland.
Högtrycksryggen gav nästa dag fortsatt stabilt väder i Götaland och södra Svealand med växlande molnighet och upp till 26° i bland annat Uppsala. Längre norrut förekom fortfarande en del regnskurar. Häggberget i Härjedalen rapporterade 30,6 mm.
På månadens sista dag kom nya områden med regn och skurar in över norra Sverige och ner mot Uppland. I landskapen längre söderut fortsatt mest uppehåll genom högtrycksryggen.
Norrland | +28,3° den 23 Överkalix-Svartbyn (Norrbotten) |
---|---|
Svealand | +28,6° den 20 Östmark-Åsarna (Värmland) |
Götaland | +28,6° den 21 Torup (Halland) |
Norrland | -0,1° den 10 Latnivaara (Lappland) |
---|---|
Svealand | +3,5° den 1 Särna (Dalarna) |
Götaland | +4,6° den 9 Hagshult (Småland) |
Norrland | 216,8 mm Adak (Lappland) |
---|---|
Svealand | 227,2 mm Lesjöfors (Värmland) |
Götaland | 216,8 mm Sjötofta (Västergötland) |
Norrland | 26,4 mm Abisko Aut (Lappland) |
---|---|
Svealand | 28,8 mm Svenska Högarna A (Uppland) |
Götaland | 24,7 mm Gotska Sandön A (Gotland) |
Norrland | 1025,7 hPa den 10 Hemavan flygplats (Lappland) och Tännäs (Härjedalen) |
---|---|
Svealand | 1025,0 hPa den 10 Svenska Högarna (Uppland) |
Götaland | 1024,8 hPa den 10 Gotska Sandön (Gotland) |
Norrland | 988,3 hPa den 7 Tännäs (Härjedalen) |
---|---|
Svealand | 988,6 hPa den 7 Blomskog (Värmland) |
Götaland | 987,1 hPa den 7 Nordkoster (Bohuslän) |
Norrland | - |
---|---|
Svealand | - |
Götaland | - |
Dygnsnederbörd på minst 40 mm juli 2024 (8 kB, pdf)
Medelvindhastighet vid kuststationer på minst 21 m/s i juli 2024 (5 kB, pdf)