Temperatur
Under augusti har perioder med ett par dagars temperaturöverskott varvats med ett par dagars underskott jämfört med normalt (referensperiod 1991-2020). Längst i norr fanns dock ett överskott under första halvan av månaden, vilket sedan följdes av mer föränderliga temperaturer. Medeltemperaturen har således under månaden legat över normalt i norra Norrland, och söder därom omkring normal eller lokalt något över.
Generellt så räcker det att gå tillbaka till 2022 för en varmare augusti, men på flera platser i Norrland får man gå tillbaka till 2006. Detta i bland annat Kiruna, Jokkmokk, Haparanda, Sundsvall, Junsele och Gävle. Arvidsjaur noterade den varmaste augusti sedan 2002, Abisko sedan 1950 och Karesuando sedan 1937, nästan 90 år. För två stationer blev augusti 2024 rekordvarm sett till månadstemperaturen:
- Katterjåkk 13,0° (Lappland, startår 1904). Tidigare augustirekord 12,7° år 1950
- Naimakka 13,3° (Lappland, startår 1944). Tidigare augustirekord 12,7° år 1951
Den allra högsta temperaturen uppmättes så sent i månaden som den 29 augusti då Lund noterade 31,0°.
Den 16 inträdde hösten till ett par kalfjällsstationer, vilket är senare än normal ankomsttid. Under augustis andra halva följde sedan ytterligare ett par stationer i fjällvärlden som kunde notera höst.
Nattfrost rapporterades vid ett par tillfällen, den 2, 19, 20 och 27 i Härjedals- och Jämtlandsfjällen samt i norra Lappland och Tornedalen. Månadens lägsta temperatur blev -1,2° som uppmättes i Latnivaara den 20 augusti.
Fler avvikelsekartor med normalperiod 1991-2020 och referensnormalperiod 1961-1990
Jämförelse med tidigare augustimånader i Sverige och globalt
Nederbörd
Augusti blev torrare än normalt i Götaland, utom den nordvästra delen, Svealand, södra Norrland samt allra nordligaste Norrland. I övrigt nära normal nederbördsmängd, eller i Lapplands- och norra Jämtlandsfjällen något över. Generellt har månaden präglats av regnområden som har rört sig in västerifrån men som inte riktigt har tagit sig hela vägen över till den östra landshalvan. Vid ett par tillfällen har även kraftiga skurar förekommit på flera håll i landet.
På de flesta håll går det att hitta en torrare augusti de senaste 5 åren. Ett par stationer sticker dock ut, bland annat Norrköping och Gladhammar som senast år 2002 rapporterade mindre nederbörd under augusti månad. Trots detta blev sommaren i sin helhet rekordblöt i Norrköping. I Karesuando, Ölands norra udde och Falsterbo får man gå tillbaka till 2013 för en torrare augusti.
Månadens största dygnsnederbörd var 85,1 mm i Åby i södra Småland den 4 augusti.
Temperatur och nederbörd vid 10 mätstationer i augusti 2024 (680 kB, pdf)
Detaljerad tabell över temperatur och nederbörd vid 15 stationer i augusti 2024 (24 kB, pdf)
Vind
Djupa lågtryck passerade under augusti på Norska havet och Nordsjön och vid ett par tillfällen även över landet, vilket gav en medelbyvind över det normala. Stundtals sträckte sig dock högtryck in söderifrån, vilket gjorde att det längst i söder blev aningen mindre blåsigt än normalt.
Det är vid lågtryckspassager över Sverige som det har blivit som blåsigast. Den 23-24 passerade lågtrycket Lilian över landet och i samband med det uppmättes den högsta medelvinden vid Stora Sjöfallet i norra Lapplandsfjällen med 24,4 m/s den 24. Dagen innan blåste det främst i södra delarna av landet, och ett flertal stationer slog augustirekord. Bland annat noterade Pålgrunden i Vänern 23,6 m/s i medelvind och Måseskär vid Bohuskusten 30,9 m/s i byvinden.
Några dagar senare passerade ytterligare ett lågtryck i norr, som i Tarfala i norra Lapplandsfjällen gav månadens högsta byvind på 36,4 m/s den 27.
Snö
Inget snötäcke har rapporterats från någon av SMHI:s stationer under augusti månad.
Solskenstid
Det varierande vädret resulterade i en övervägande normal mängd soltimmar. Främst på många håll i fjälltrakterna dock färre soltimmar än normalt och i Östersjölandskapen blev det soligare än normalt för årstiden. Flest soltimmar totalt fick Hoburg på södra Gotland .
Den 6 blev det soligaste dygnet i landet i samband med ett högtryck, även om moln täckte stora delar av mellersta Norrland under inledningen av dagen.
Åska
Kraftig åska förekom främst i början och i slutet av augusti. Den 29-30 passerade en front över landet och det blev månadens två mest åskrika dygn, med drygt 7000 registrerade blixturladdningar den 29 och knappa 2400 den 30.
Ungefär hälften av dagarna i augusti förekom ingen eller bara någon enstaka blixtregistrering i Sverige.
Vädret dag för dag
Högtryck i söder, tidvis regn i norr
Månaden inleddes med en högtrycksrygg som sträckte sig in söderifrån över landet och gav mest uppehåll och soligt väder. I norra Norrland låg en väderfront med mycket moln, regn och skurar fastklämd mellan högtrycket i söder och ett lågtryck öster om landet.
Natten till den 2 augusti sjönk temperaturen och i Ljusnedal rapporterades frost när den gick ner till -0,3°. Frampå dagen bredde molnen ut sig även över södra Norrland, men skurarna blev mest lokala. I Ångermanland noterade Västmarkum som mest 16,3 mm. Söder därom dominerade fortsatt solen.
Lördagen den 3 intensifierades skurarna, främst vid Norrlandskusten där de mellersta delarna också fick en del åska. Vindeln-Sunnansjönäs i Västerbotten rapporterade 53,3 mm. Molnhimmeln över landet pryddes främst av stackmoln där solen skymtades mellan varven, eller i söder sol som varvades med något moln. Till kvällen minskade molnigheten allmänt.
Kallfront från sydväst
Uppehållsvädret i Götaland fick ett avbrott den 4 när en kallfront kopplad till ett djupt lågtryck på Norska havet rörde sig in. I samband med fronten förekom tidvis kraftiga skurar och åska. Åby i södra Småland fick 85,1 mm, Häggårda i Västergötland 56,9 mm och Kroppefjäll-Granan i Dalsland 51,6 mm. Vidare upp över landet varvades solen med moln eller skurar och soligast blev det allra längst i norr.
Högtryck
Lagom till att kallfronten nådde upp till Svealand tappade den fart och en högtrycksrygg som växte in söderifrån dominerade istället väderläget den 5. Under morgonen bredde dis eller dimma ut sig på många håll men brändes snart bort av solen som frampå dagen varvades med moln i större delen av landet. Lokalt även skurar, i norra Norrlands kustland med en del åska.
Natten mot det 6 bildades åter dis och dimma på spridda håll. I övrigt blev det återigen en mestadels solig morgon och dag, men över mellersta Norrland fanns ett molnflak som sakta luckrades upp under dagen. På eftermiddagen bildades skurar främst i östra Götaland och Svealand samt inre Norrland.
Försvagat högtryck i öster och lågtryck i väster
Den högtrycksrygg som låg över landet tidigare dagar försköts den 7 österut, samtidigt som ett lågtryck närmade sig västerifrån. Under dagen förekom tidvis kraftiga skurar i Svealand, södra Norrland och på Gotland. Norr och söder därom mestadels soligt.
Lågtrycket närmade sig alltmer den 8, och en kallfront rörde sig åt nordost över landet med ökad molnighet. Skurar i samband med fronten passerade relativt snabbt på de flesta håll. Men i Avasjö-Borgafjäll i sydligaste Lapplandsfjällen uppmättes 47,0 mm. Bakom fronten klarnade det upp vilket gav en solig avslutning på dagen i söder.
Till den 9 berörde kallfronten endast landets nordligaste delar med moln och skurar. Vidare söderut var det dags för nästa omgång när en ny kallfront drog in västerifrån. Denna gång var regnet mer utbrett och passerade i något makligare fart. Kärna i Bohuslän rapporterade 53,0 mm. I de östra delarna av Götaland och Svealand samt södra och mellersta Norrland hann det bli en del sol innan molnen och skurarna nådde dit.
Blåsig lågtryckspassage
Den 10 augusti fortsatte föregående dags regnområde sakta upp över norra Norrland med tidvis kraftiga skurar. I Sadjem i norra Lappland uppmättes 57,3 mm. I övrigt över landet varierade molnigheten med en del skurar och åska. På Norska havet kom ett lågtryck allt närmre, vilket resulterade i en blåsig dag med hårda vindbyar främst i landets västra delar.
Lågtrycket fortsatte österut den 11 och rörde sig då in över Jämtlandsfjällen. Dagen blev återigen blåsig med generellt friska till hårda vindbyar, blåsigast blev det vid Stekenjokk som uppmätte stormbyar med 26,8 m/s. I övrigt en mestadels solig dag, i Norrland mer moln och längst i norr skurar som var tidvis kraftiga.
Lågtrycket försvagades under sin färd österut och till den 12 avtog vinden efterhand. Särskilt i söder kunde morgonen upplevas lite kylig men frampå dagen växte en högtrycksrygg in söderifrån med varmare luft. Över Norrland och Uppland låg molnen ganska täta med en del skurar, men molntäcket luckrades upp allt mer under dagen. Söder därom en solig dag.
Åter högtryck
Natten mot den 13 blev klar i större delen av landet och man kunde då se både meteorregnet Perseiderna liksom norrsken över landet. Högtrycket i söder förstärktes och under dagen varvades solen med moln och lokala skurar.
Till den 14 försvagades högtrycket något, vilket gav utrymme för mer moln i Götaland och Svealand. En kallfront över Västerhavet gav en del skurar in över västkusten och även i Uppland och södra Norrland noterades skurar.
Kallfront från väster
Den kallfront som fanns på Västerhavet rörde sig den 15 in över landets västra halva med regn och lokalt åska som under förmiddagen minskade alltmer i intensitet. I främst Götaland kom dock solen fram en hel del under dagen, och temperaturen steg till som högst 29,1° i Norrköping innan kallfronten nådde dit.
Frontzonen fortsatte österut den 16, med skurar främst i bägge landsändar. Däremellan klarnade det upp en hel del i den aningen kyligare luftmassan till en ganska så solig dag. I främst fjälltrakterna också blåsigt. På ett par högfjällstationer markerade den sjunkande temperaturen även övergången från sommar till höst.
Sol varvat med moln och passerande skurar
Lördagen den 17 stabiliserades vädret av ett högtryck söder om landet, men över norra Norrland fanns ännu en front med lokala skurar och allmänt mycket moln. Annars blev det en mestadels solig dag med temperatur omkring 20°.
På söndagen den 18 fanns det fortfarande lågtryck på Norska havet. Detta medförde en ökad molnighet västerifrån när en kallfront närmade sig, som på eftermiddagen följdes av ett regnområde.
Veckan därpå inleddes med övervägande soligt väder den 19, men i Norrbottens län passerade först det sista av regnet från dagen innan, lokalt med åska. Till eftermiddagen lämnade det sista av regnet Tornedalen, och solen dominerade även där.
Natten mot den 20 sjönk temperaturen i norra Lappland och Latnivaara noterade som lägst -1,2°. Frampå dagen blev det mycket moln, men i Tornedalen och Östersjölandskapen dominerade solen. Längs norska gränsen förekom även lokala skurar.
Kraftigt regn
Ett område med tidvis kraftigt splittrat regn och skurar rörde sig den 21 åt nordost över landet, främst under morgonen med åska. Framför och bakom regnet varvades solen med moln.
Natten mot den 22 fortsatte regnet upp över Norrland och lämnade sakta landet under förmiddagen. På morgonen bildades också dimma på många håll där regnet hade passerat, men lättade frampå dagen då det blev mest soligt. Till eftermiddagen rörde sig nya skurar in över västkusten.
Lilian drar in över landet
Den 23 blev en övervägande molnig dag med skurar i större delen av landet. Frampå dagen närmade sig lågtrycket Lilian i söder och vinden tilltog. Över Danmark blåste det storm i medelvinden, men över Sverige avtog vinden något och blåsigast blev det vid Pålgrunden i Vänern med 23,6 m/s i medelvinden. Blåsigast i byarna blev det vid Måseskär vid Bohuskusten med 30,9 m/s. Vinden ställde till det med fallna träd över elledningar och vägar, och vattenståndet steg vid kusten med översvämningar i bl.a. Uddevalla som följd.
Lilian fortsatte norrut den 24 och i söder klarnade det upp till en ganska så solig dag. Längst i norr gav lågtrycket dock kraftiga skurar och blåsigt väder, främst i de nordligaste fjällen. I Tarfala uppmättes under kvällen orkanbyar på 35,0 m/s och Stora Sjöfallet söder därom nådde nästan upp till storm i medelvinden med 24,4 m/s.
Under sena kvällen och natten mot den 25 drog kraftiga åskskurar in västerifrån över västkusten och på morgonen hade Heden i Bohuslän rapporterat in 45,7 mm. I övrigt så passerade skurarna under försvagning österut och bakom varvades solen med moln, men längst i norr fanns ett splittrat regnområde med tätare moln.
Blåsigt i norr och högtryck i söder
Måndagen den 26 hade Lilian fortsatt norrut bort från landet, men ytterligare ett lågtryck tog plats ute vid Lofoten och gav blåsigt väder i norr. I söder avtog dock helgens vind och framåt kvällen hade en högtrycksrygg börjat växa in från sydost. Generellt över landet låg molnen ganska täta med en del skurar här och där.
Vidare den 27 blåste det fortsatt främst i norra Lapplandsfjällen, där vinden kulminerade med 36,4 m/s i vindbyarna i Tarfala. Regnskurar drev också in över fjällen. I övriga landet tog högtrycket alltmer plats och solen varvades med en del moln.
Högsommarvärme och åskoväder
Den 28 dominerades vädret i söder av högtryck med varm och fuktig luft. Över nordvästra Svealand och Norrland fanns moln som sakta lättade under dagen, och över mellersta Norrland passerade lätt regn under dagen.
Dagen efter, den 29, inleddes med liknande väder där högsommarvärme uppmättes på många håll i söder. Framåt eftermiddagen bildades en del värmeåskväder och när kvällen närmade sig hade en kallfront letat sig in västerifrån. I samband med fronten förekom kraftig åska och under dygnet rapporterades dryga 7000 blixtar, främst omkring och strax söder om Vättern samt över Svealand. Under dagen uppmättes 31,0° i Lund, vilket blev månadens högsta temperatur i landet.
Fronten med regn och åskskurar rörde sig österut och berörde under morgonen den 30 landets ostligaste delar. Väster därom följde en hel del sol och något svalare luft. Längst i norr låg dock molnen täta.
Augusti avslutades den 31 med soligt väder när ett högtryck sträckte sig in från sydväst. I östra Svealand och sydöstra Norrland blev det även lokala skurar.
Norrland | +26,3° den 14 Gävle (Gästrikland) |
---|---|
Svealand | +27,1° den 15 Stockholm (Uppland) |
Götaland | +31,0° den 29 Lund (Skåne) |
Norrland | -1,2° den 20 Latnivaara (Lappland) |
---|---|
Svealand | +1,8° den 12 Gustavsfors A (Värmland) |
Götaland | +1,9° den 20 Hagshult (Småland) |
Norrland | 186,1 mm Korsvattnet A (Jämtland) |
---|---|
Svealand | 121,5 mm Blomskog A (Värmland) |
Götaland | 152,6 mm Fotskäl (Västergötland) |
Norrland | 14,9 mm Kilafors (Hälsingland) |
---|---|
Svealand | 7,6 mm Söderby-Karlsäng (Uppland) |
Götaland | 14,5 mm Fårösund-Ar A (Gotland) |
Norrland | 1030,5 hPa den 31 Storlien-Storvallen (Jämtland) |
---|---|
Svealand | 1028,8 hPa den 31 Blomskog (Värmland) |
Götaland | 1028,5 hPa den 31 Rångedala (Västergötland) |
Norrland | 983,1 hPa den 24 Nikkaluokta (Lappland) |
---|---|
Svealand | 985,9 hPa den 23 Älvdalen (Dalarna) |
Götaland | 986,5 hPa den 23 Nordkoster (Bohuslän) |
Norrland | - |
---|---|
Svealand | - |
Götaland | - |
Dygnsnederbörd på minst 40 mm augusti 2024 (5 kB, pdf)
Medelvindhastighet vid kuststationer på minst 21 m/s i augusti 2024 (5 kB, pdf)