Huvudinnehåll

Mars 2025 — Milt, torrt och blåsigt

Uppdaterad

Publicerad

Vädret i mars hade två ansikten. Både början och slutet av månaden präglades av lågtryck på nordliga banor vilket gav milt och blåsigt väder, med nederbörd som till största delen fastnade i fjällen. Däremellan blev vädret mer högtrycksbetonat med klarare och kallare förhållanden. Totalt sett blev mars månad mild eller mycket mild. Jämfört med tidigare år var mars den tredje varmaste marsmånaden som observerats. Den var även torr, bortsett från fjällen där det föll något mer nederbörd än normalt.

Detta är den första preliminära sammanställning av marsvädret

Temperatur — Vår med ett bakslag

Det blev en mild, för att inte säga varm, första vecka av marsmånaden 2025, med temperaturer över eller mycket över det normala för säsongen. Redan den 7 observerades 18,6 ° i Oskarshamn vilket är den högsta temperatur som observerats så tidigt på året i Sverige. Från den 10 började kallare luft från nordväst ersätta den milda luftmassan och kommande vecka var kallare än normalt i hela landet, då dessutom högtryck dominerade väderläget. Den 13 observerades −33,8 ° i Naimakka, vilket var den allra lägsta temperaturen under månaden i hela Europa. Runt den 15 bröt lågtryck åter igenom i norr med mildare temperaturer här. Högtrycken gled undan under dagarna runt den 17 och mildluften återkom med mer lågtrycksdominerat väder. Resterande del av månaden höll sig temperaturerna över det normala. Särskilt de allra sista dagarna, då det observerades 19,0 ° i Oskarshamn den 28, vilket var månades högsta.

Totalt sett var marsmånaden varmare än normalt, inte minst i mellersta Norrland där Hoting i Ångermanland var den stationen som hade en medeltemperatur högst över det normala med en medeltemperatur på 4,7 ° i avvikelse. Ölands södra udde och Utklippan hade de lägsta månadsmedeltemperaturerna relativt det normala med 1,5 ° i avvikelse. Den absolut högsta medeltemperaturen återfanns i Göteborg med 5,5 ° och den lägsta i Tarfala i Lapplandsfjällen med −7,2 °. Utanför fjällområdena var temperaturen lägst i Naimakka i nordligaste Lappland med −7,1 °.

För ett halvdussin stationer överträffades det tidigare rekordet för högsta medeltemperatur i mars, bland annat Stockholm-Observatoriekullen, där observationerna startade 1756. Den nya rekordet lyder 4,9 °. Även Uppsala, med sin långa observationsserie, registrerade en uppseendeväckande varm marsmånad. En medeltemperatur på 4,4 ° utgör den varmaste marsmånaden i Uppsala sedan 1779.

Månadsmedeltemperaturen under mars 2025.Förstora bilden

Månadsmedeltemperaturen under mars 2025.

Medeltemperaturens avvikelse från normalperioden 1991-2020 för mars 2025.Förstora bilden

Medeltemperaturens avvikelse från normalperioden 1991-2020 för mars 2025.

Jämförelse med tidigare marsmånader i Sverige och globalt

Stapeldiagrammet visar avvikelsen från ett referensvärde 1860-1900 för Sverigemedeltemperaturen i mars.Förstora bilden

Stapeldiagrammet visar avvikelsen från ett referensvärde 1860-1900 för Sverigemedeltemperaturen i mars (baserat på 35 stationer med mycket långa mätserier). Den svarta kurvan visar ett utjämnat förlopp ungefär motsvarande tio-åriga medelvärden. Linjen med prickar visar motsvarande utjämnade förlopp för den globala medeltemperaturen i mars (data från CRU).

Nederbörd — Blött i fjällen, i övrigt torrt

Första veckan i mars dominerades av lågtryck på nordliga banor som dels gav nederbörd i samband med frontpassager och dels nederbörd i fjällen och strax öster därom i västvinden. Digernäset i Jämtland observerade 36,2 mm (smält form) den 2, vilket var månadens största nederbördssumma för hela landet. Andra veckan blev mer högtrycksdominerad. Polarfronten, alltså skiljelinjen på norra halvklotet mellan den kalla luften på de högre breddgraderna och varma luften i de lägre breddgraderna, sträcktes då över Götaland och gav en del nederbörd där. Resten av månaden var övervägande torr, med periodvis snöbyar i fjällen, då nordliga lågtryck passerade.

Totalt sett var marsmånaden ovanligt torr, särskilt i östra Svealand och Gästrikland, där Uppsala totalt observerade blygsamma knappt 1,2 mm. Av våra stationer med långa observationsserier registrerades en rekordtorr marsmånad i Gävle-Åbyggeby med 2,1 mm. Av våra stationer föll mest nederbörd, både vad gäller den absoluta summan och summan relativt vad som är normalt för mars, i Digernäset i Jämtland med dryga 160,7 mm. Detta är nästan 2,5 gånger den normala nederbördssumman för mars.

Nederbördssumma under mars 2025.Förstora bilden

Nederbördssumma under mars 2025.

Nederbörden i procent av normalperioden 1991-2020 för mars 2025.Förstora bilden

Nederbörden i procent av normalperioden 1991-2020 för mars 2025.

Vind — Rekord i Norra Norrland

Ett antal lågtryck på nordlig bana gav periodvis blåsigt väder främst i fjälltrakterna, men även öster därom. Ett snabbt fördjupande lågtryck på Norska havet den 8 gav orkanbyar på 50,7 m/s i Stekenjokk, vilket var den högsta byvindshastighet som observerades under månaden. Det var även den högsta byvindshastigheten som uppmätts där under en marsmånad. Även den högsta medelvinds- och byvindshastigheten på våra kuststationer observerades den här dagen på Bjuröklubb med halv storm 23,5 m/s respektive stormbyar 30,5 m/s.

Ett lågtryck som passerade norr om Skandinavien den 18 gav blåsigt väder i stora delar av Norrland, där det i Stekenjokk observerades den högsta medelvinden för månaden med orkan 43,2 m/s. I Arvidsjaur observerades både den högsta byvindshastigheten med stormbyar 29,5 m/s och medelvindshastigheten hård vind 18,6 m/s utanför fjäll- och kustområdena. Arvidsjaur fick därmed ett nytt marsrekord för högsta byvindhastighet i likhet med Arjeplog där det observerades mycket hårda vindbyar med 23,8 m/s.

Med avseende på byvindens hastighet blev mars månad blåsigare än normalt för stora delar av landet, i synnerhet mellersta Norrland.

Byvindens avvikelse från det normala (1996-2015) under mars 2025.Förstora bilden

Byvindens avvikelse från det normala (1996-2015) under mars 2025.

Snö — Allmänt snöfattigt

I början av månaden gick gränsen för snötäcket ungefär igenom Värmland, Närke och Gästrikland. Den första uppmättes också det största snödjupet i Svealand med 38 cm i Malungsfors. Snötäcket kröp sedan sakta norrut. Kallare väder och en frontpassage gav dock tillfälligt en del ny snö i delar av Götaland i mitten av månaden. I Bengtfors och Krakstad, båda i Dalsland, uppmättes i samband med detta Götalands största snödjup den 13 med 16 cm. Som längst hängde snön kvar en knapp vecka i Götaland. Däremot fick delar av Södra Norrland viss påfyllning på snötäcket även under den tredje veckan där bland annat Ankarvattnet rapporterade 105 cm, vilket var mest i Södra Norrland under månaden. Snöbyar drog in över fjällen stora delar av månaden och programenligt var det därför Katterjåkk som rapporterade månadens allra största snödjup med 188 cm vid den manuella stationen, den 25. Gränsen för snötäcket vid månadens slut gick igenom Dalarna och Hälsingland.

Det maximala snödjupet var under det normala för säsongen för de allra flesta platser i landet. Många stationer i Västerbotten och Norrbotten, däribland Piteå, Luleå-Kallax och Umeå hade ett maximalt snödjup i mars som var under hälften av det normala maximala snödjupet.

Snödjup den 15 mars 2025.Förstora bilden

Snödjup den 15 mars 2025.

Snödjup den 31 mars 2025.Förstora bilden

Snödjup den 31 mars 2025.

Solskenstid

De flesta solskenstimmarna, 202, registrerades i Karlstad. Flest antal relativt normalt antal soltimmar registrerades i Falsterbo med 190 timmar. Detta är 45 % mer än normalt. Minst antal solskenstimmar, 77, registrerades i Tarfala, medan det i Östersund registrerades minst antal soltimmar relativt det normala med 109 timmar. Detta är 77 % av det normala antalet.

Antal soltimmar i mars 2025.Förstora bilden

Antal soltimmar i mars 2025.

Åska

En enda urladdning registrerades under mars månad, i Padjelantaområdet i Lapplandsfjällen den 18.

Antal åskdagar under mars 2025.Förstora bilden

Antal åskdagar under mars 2025.

Totalt antal blixtar under mars 2025.Förstora bilden

Totalt antal blixtar under mars 2025.

Vädret dag för dag

Ett lågtrycksområde över Norska havet förde in mild luft över Södra och Norra Norrland den 1. Luftmassan förde med sig snöfallsområde över Norra Norrland, i de södra delarna gick snön så småningom över i regn. Molnen dominerade i allmänhet. I Skåne och Blekinge blåste hårda byvindar. Oscarshamn registrerade säsongshögstatemperatur i Sverige med 11,3 °. För ett antal stationer i Dalarna och Södra Norrland exempelvis Leksand, Mora, Falun, Härnösand och Örnsköldsviks flygplats konstaterades att den meteorologiska våren anlänt. Detta är tidigare än normalt, för bland annat Örnsköldsviks flygplats mycket tidigare än normalt. För övrigt uppmättes Svealands djupaste snödjup denna morgon i Malungsfors med 38 cm.

Även den 2 drog snöfall och regn in över Norra och Södra Norrland, vilket följdes av uppsprickande molntäcke. I Jämtlandsfjällen föll rikliga nederbördsmängder. Även i Götaland sprack molnen upp något under eftermiddagen. Det var varmt över det normala i hela landet med temperatur under noll på eftermiddagen bara i fjällen och allra längst i norr. De skidhjältar som gav sig ut i Vasaloppsspåren denna söndag fick därmed riktigt varma förhållanden, men åtmistone bitvis medvind. I Gladhammar observerades landets säsongshögstatemperatur med 11,6 °. För ytterligare ett antal stationer i Dalarna och runtom i Södra Norrland, bland annat Sveg och Sundsvall-Timrå flygplats kunde meteorologisk vår konstateras, vilket är tidigt eller mycket tidigt.

Vädret förändrades inte nämnvärt den 3, utöver att vinden tilltog något, främst i Götaland. För tredje dagen i rad överträffades säsongshögsta, denna dag i Östmark-Åsarna med 11,9 °.

Även den 4 dominerade västvinden med milt väder och mycket moln. En del regn- och snöbyar drog in över fjällen.

Det blev fortsatt blåsigt väder den 5 med friska, upp till hårda vindbyar i Götaland. Både Karlshamn och Östmark-Åsarna observerade 12,4 ° vilket alltså var säsongshögsta. Både i Jämtlandsfjällen och Lapplandsfjällen observerades rikliga nederbördsmängder i form av snö och snöbyar.

Den 6 började mestadels mulen och blåsig. Ett lågtryck med centrum vid Trøndelag i Norge gav snö och regn i mellersta Norrland. Fram emot eftermiddagen sprack molnen upp i samband med att en högtrycksrygg växte in. Temperaturerna ökade markant över landet: både Ronneby-Bredåkra och Östmark-Åsarna observerade 16,1 °, vilket återigen var säsongshögsta.

Ett nytt nederbördsområde fördes norrut över Norra Norrland under den 7. Då temperaturerna på eftermiddagen var ett par grader runt nollan var formen på nederbörden blandad. I söder började dagen med dis eller dimma, men vädret klarnade upp frampå eftermiddagen. I Oskarshamn observerades 18,6 °, vilket är den högsta temperatur som observerats i Sverige så här tidigt på året.

Tillhörande lågtryck passerade den 8 över Norra Norrland vilket fick vinden att tillta här. Bland annat registrerades orkanbyar 50,7 m/s i Stekenjokk, vilket är den högsta byvindshastigheten som uppmätts där under en marsmånad och även den högsta byvindshastigheten för hela Sverige denna månad. Även öster om fjällen blåste hårda och mycket hårda vindbyar. Från Bjuröklubb inrapporterades halv storm 23,5 m/s och stormbyar 30,5 m/s, vilka var de högsta medel- och byvindshastigheterna bland alla våra kuststationer denna månad. I den nordvästliga vinden kom också snöbyar att genereras, främst i fjällen. Väder som onekligen inspirerade en och annan schlagersångare till bastubad således. I söder hade en högtrycksrygg etablerats, med mestadels klart och lugnt väder.

Under den 9 förflyttades högtrycksryggen norrut, vilket spred lugnet över våra nordliga landskap. In över Dalarna och Södra Norrland tog sig ett nederbördsområde från väst, mestadels med snö. Rikliga nederbördsmängder rapporterades från ett antal stationer i samband med detta. Falsterbo observerade 13,5 ° vilket är den näst högsta mars-temperaturen som uppmätts där.

Kallare luft började dra in över Norra Norrland från väst under den 10, medan den milda och fuktiga luften låg kvar i söder. Däremellan, låg polarfronten (vilken på norra halvklotet skiljer den kalla luften i norr och den milda i söder åt) med nederbörd, vilken långsamt förflyttades söderut. Samtidigt etablerades ett högtryck med centrum över Norra Norrland, med mestadels klart och lugnt väder. Ett lågtryck på Ishavet gav dock snöbyar i nordvästlig vind i norra Lapplandfjällen.

Göta Kanal under låga ljusgrå startusmoln, med sin karaktäristiska trädallé på var kanalbank. De nakna träden speglas i den blanka vattenytan. I mitten av bilden syns Malforsbron. Sikten är begränsad av dis.

Göta Kanal i dis, den 10 mars 2025, foto: Magnus Joelsson

Den kallare luften avancerade söderut den 11 och täckte snart hela Sverige. Ett lågtryck på väg söderut på Norska havet förde in nederbörd över södra landshalvan västerifrån. Samtidigt ute på Nordsjön fördjupades ett lågtryck utmed polarfronten. Längs västkusten och i södra Götaland föll nederbörden mestadels som regn, i övrigt snö. Både i Dalsland och på Gotland kom drygt 10 centimeter snö under dygnet på ett par stationer vardera. Mars månads dittills lägsta temperatur, −28,7 ° grader, inrapporterades från Gielas i södra Lapplandsfjällen.

Högtrycket försköts åt nordost den 12 vilket gav plats för snöbyar och tätare molnighet i Södra Norrland och Svealand, medan Norra Norrland hade fortsatt mest klart väder. I Götaland dominerades vädret av polarfronten, med nederbörd i norra Götaland och i övrigt mycket moln. Bland annat fick Uddevalla en sjödjupsökning på 10 centimeter. Det var dock fortsatt kallt, på morgonen registrerades minusgrader i hela landet, förutom längs Götalandskusterna.

Högtrycket som den 13 lämnat landet åt nordost sköt ändå in en rygg över Sverige som åter gav mestadels klart och lugnt väder i stora delar av landet. I Götaland och i östra Svealand dominerades dock vädret fortfarande av lågtrycket som nu hade sitt centrum över södra Danmark, med molnighet och blandad nederbörd. Bland annat kunde dryga 10 centimeterna nysnö rapporteras från södra Småland och norra Skåne. De största snödjupen under mars månad i Götaland observerades denna dag med 16 cm i Bengtsfors och Krakstad, båda i Dalsland.

I nordligaste Lappland rådde sträng kyla, med bland annat −33,8 ° i Naimakka, vilket var den lägsta temperaturen observerad under denna marsmånad för hela landet. Framåt kvällen passerade ett litet lågtryck ganska snabbt och gav en del snö här.

Snö över ett villkvarter under en gråvit stratustäckt himmel, ett trädgårdshörn i förgrunden omgivet av staket. Bortom staketet en gatukorsning och i bakgrunden ett antal villor

Snö i Ljungsbro, Östergötland, den 13 mars 2025, foto: Magnus Joelsson

I den kalla luftmassan noterades som lägst natten till den 14 runt −10 ° på flera håll i Västergötland och Östergötland. Även i Falun observerades en lägsta temperatur under det normala med −19,9 °. Lågtrycket i söder fylldes ut och det klara vädret härskade på de flesta håll. Nordvästliga vindar tilltog något över främst Södra Norrland, vilket genererade en del snöbyar längs fjällkedjan.

Ytterligare en kall natt till den 15 gav lägsta temperaturen i mars i Götaland med −11,5 ° i Hagshult i Småland. Den nordvästiga vinden drog in fuktigare och betydligt mildare luft från Norska havet och fick därmed molnen att tätna i hela Norrland, samt en del snöbyar. Vindbyarna ökade till mycket hårda. I söder fortsatt mestades klart.

Den tilltagande vinden vred till nordlig över Sverige den 16 vilket gav något kallare och torrare förhållanden.

I samband med att ett litet lågtryck rörde sig över Norska havet åt sydost den 17 vred vinden tillbaka till västlig vilket gav åter mildare luft över hela Norrland och snöbyar i fjällen. Framförallt i Härjedalsfjällen blåste hård till mycket hård vind. Ett högtryck hade förflyttats in på Nordsjön, vilket gav mestadels klart och lugnt väder i söder. Månadens största snödjup i Södra Norrland, 105 cm, observerades i Ankarvattnet denna morgon.

Vinden tilltog ytterligare i norr den 18 i samband med ett nytt lågtryck. Medelvinden i Arvidsjaur kulminerade med en hastighet på 18,6 m/s, vilket är en ny rekordnotering här. Den högsta uppmätta byvindshastigheten i Arvidsjaur med 29,5 m/s och i Arjeplog med 23,8 m/s utgjorde båda rekord för högsta byvindshastighet i mars. Byvindshastigheten 29,5 m/s var den högsta som observerades utanför fjäll- och kustområdena denna månad. Allra mest blåste dock, som så många gånger förr, i Stekenjokk med orkanvindar på 43,2 m/s. Detta var landets högsta medelvindshastighet denna månad. I söder fortsatt lugnt och mestadels klart. Temperaturerna var åter över det normala för hela landet. Meteorologisk vår konstaterades ha anlänt denna dag till delar av Jämtland och Härjedalen, bland annat Östersund.

Lågtrycket fortsatte sin bana österut den 19, vilket betydde att vinden över norra Sverige kulminerat för den här gången. Det var dock fortsatt blåsigt. I söder även denna dag mestadels klart och lugnt efter en disig morgon, allteftersom ett högtryck med centrum nere på kontinenten gled förbi.

Över landets mellersta delar passerade ett mindre lågtryck Vårdagjämningen den 20 med mycket moln och lokalt någon by av snö eller regn. Molnen luckrades dock upp under dagen. Vinden avtog i norr ytterligare och det blev en övervägande lugn och klar dag i hela landet.

Vädret förblev högtrycksbetonat den 21, med sydliga, milda vindar. Norrsken rapporterades från så långt söderut som Linköping.

Den 22 inleddes med en del dis och dimma över främst de östra delarna av landet. Vinden tilltog med i söder ostliga och i norr sydliga vindar. De sydliga gav relativt höga temperaturer i norr, däribland 8,3 ° i Nikkaluokta. Den meteorologiska våren tog också därmed mer en ny bit av landet i besittning, bland annat fick stationerna flygplatserna i Umeå, Skellefteå, Luleå och Jokkmokk samt Piteå och Boden konstaterad vår.

Även Världsmeteorologidagen den 23 blev mestadels klar, med inledningsvis en del dimma. I Norra Norrland uppmättes höga temperaturer för årstiden, bland annat 10,9 ° i Muodoslompolo.

Intensivt grönt norrsken, med karaktäristiska flammiga stråk över stora delar av den stjärnklara himlen, mörka siluetter av granar syns på avstånd i nedre vänstra delen av bilden.

Norrsken över Södra Sunderbyn i Norrbotten, natt mot den 23:e mars 2025, foto: Sondre Bernhardsen

Mars fjärde och sista hela arbetsvecka började den 24 som de föregående dagarna med i stort sett klart väder. Ett lågtryck på Norska havet bröt dock till slut högtryckets hegemoni för den här gången och kom molnen att tätna över främst mellersta och de nordligaste delarna av landet. Till kvällen snö och snöbyar på många håll i hela Norrland. En liten del av högtrycket höll vädret klart till halvklart i Götaland.

Ett dellågtryck fördjupades över Norska huvudet den 25 vilket gav lätt regn över Götaland. Huvudlågtrycket i norr bromsade in något och fick vinden att tillta med snöbyar i Norra Norrlands fjälltrakter. I övrigt runt halvklart.

Det blev halvklart till molnigt i landet den 26. Återigen morgontid disigt i östra Götaland och snöfall främst i Jämtland. Över västra Svealand sken dock tidvis solen.

Ett frontsystem kom molnen att tätna mer allmänt den 27, med regn- och snöbyar främst under morgontimmarna i mellersta och södra Norrland. Det var mycket milt i hela Norrland, bland annat observerades 9,1 ° i Stora Sjöfallet.

Sydvästlig vind drog över landet den 28, vilket gav övervägande molnigt, men samtidigt höga temperaturer för årstiden. Molnigheten sprack dock upp under eftermiddagen i östra Götaland och den högsta temperaturen för månaden för hela Sverige, 19,0 °, observerades då här, nämligen i Oskarshamn.

En svag högtrycksrygg passerade landet den 29 och gav halvklart och ganska lugnt väder i vår södra landshalva. Ett lågtrycksområde över nordligaste landsdelarna gav något mer blåsigt och en del nedebörd här.

Ett lågtryck tog sig in över Götaland den 30, med ökad molnighet och lättare regn, medan en svag högtrycksrygg passerade Norrland, med något mer stabilt väder.

Ett högtryck med centrum över Brittiska öarna sträckte upp en ny rygg över Sverige den 31 med mestadels lugnt och klart väder. Samtidigt fördjupades ett lågtryck på väg upp över Finland vilket gav snö och regn i Norrbotten, främst i Tornedalen.

Månadens extremvärden är än så länge preliminära

Högsta temperatur, mars 2025

Norrland

+14,5 ° den 6 Gävle (Gästrikland)

Svealand

+16,5 ° den 28 Adelsö (Uppland)

Götaland

+19,0 ° den 28 Oskarshamn (Småland)

 

Lägsta temperatur, mars 2025

Norrland

−33,8 ° den 13 Naimakka (Lappland)

Svealand

−22,1 ° den 14 Särna (Dalarna)

Götaland

−11,5 ° den 15 Hagshult (Småland)

 

Högsta lufttryck, mars 2025

Norrland

1032,5 hPa den 22 Gävle (Gästrikland)

Svealand

1033,9 hPa den 22 Uppsala (Uppland)

Götaland

1033,2 hPa den 22 Gotska Sandön (Gotland)

 

Lägsta lufttryck, mars 2025

Norrland

974,2 hPa den 5 Ritsem (Lappland)

Svealand

987,9 hPa den 6 Hamra (Dalarna)

Götaland

996,7 hPa den 13 Hoburg (Gotland)


Största snödjup, mars 2025

Norrland

188 cm den 25 Katterjåkk (Lappland)

Svealand

38 cm den 1 Malungsfors (Dalarna)

Götaland

16 cm den 13 Bengtsfors och Krakstad (Dalsland)

 

Medelvindhastighet vid kuststationer på minst 21 m/s i mars 2025. Pdf, 3.9 kB.