Oktober 2012 - Tropiska cykloner dominerade väderhändelserna

Även i oktober var det de tropiska cyklonerna som stod för den största väderdramatiken runtom i världen. Mest omtalad blev orkanen Sandy som i slutet av månaden drog in över USAs ostkust. Inte heller denna månad blev den globala medeltemperaturen under den normala. Senast detta inträffade var i februari 1985 enligt amerikanska NOAA.

Global temperaturanomali i oktober 2012.
Avvikelse från normal månadsmedeltemperatur i oktober 2012. Förstora Bild

Europa

I början av månaden strömmade mycket varm luft från Nordafrika upp över bland annat Italien och Serbien där temperaturerna på flera håll steg över 30°. Ymniga regn gav i månadens inledning översvämningar i både Sverige och Finland.

Månaden var mycket varm i de sydöstra delarna av Europa med temperaturöverskott på omkring 5 grader. Varmast var det i området kring Svarta Havet. En del av denna värme fördes tidvis ända upp till bland annat Tyskland och Liechtenstein där det lokalt sattes nya värmerekord för oktober, till exempel i Liechtensteins huvudstad Vaduz där man den 19 oktober uppmätte 29,0°. I slutet av månaden puttades värmen undan och temperaturerna blev då mer normala.

I nordvästra Europa blev månaden sammantaget lite kyligare än normalt.

Lufttryck Europa 201210
Medellufttryck över Europa i oktober 2012.

Nordamerika

Den tropiska cyklonen Nadine som bildades i september försvann den 4 oktober och blev med 21,75 dygn som tropisk cyklon en av de mest långlivade tropiska cykloner som observerats på Atlanten sedan man började föra statistik där 1851.

Under oktober bildades fem tropiska cykloner på Atlanten vilket var klart över genomsnittet. Kraftigast blev orkanen Sandy vilket även blev månadens största väderhändelse och som sammanlagt krävde mer än 150 direkta dödsoffer. De flesta av offren kom från USA.

Efter att ha rört sig över bland annat Jamaica, Kuba och Haiti nådde Sandy den 29 oktober nordöstra USA med omfattande materiell förstörelse som följd. Den nordvästliga bana som Sandy tog in över nordöstra USA var mycket ovanlig. Månadens största nederbördsmängd, 318 mm, föll på Dominikanska republiken den 24 i samband med Sandys framfart.

Sandy gav även upphov till stora mängder nysnö i de höglänta delarna av Appalacherna. Lokalt föll närmare en meter nysnö. När orkanen nådde land i delstaten New Jersey uppmättes ett lufttryck på 946 hPa vilket tangerade det tidigare oktoberrekordet från 1938 över lägsta lufttryck så långt norrut i USA. Dessutom satte flera stationer med mer än 100-åriga mätserier, däribland Philadelphia, nya rekord för lägsta lufttryck när Sandy passerade.

När orkanen väl nådde land följde en flera meter hög stormflod som i kombination med högt tidvatten i samband med den astronomiska fullmånen förstärkte denna stormflod. I New York City som grundades 1624 har så höga vattennivåer aldrig uppmätts. På nedre Manhattan var stormfloden 4,2 m hög vilket överträffade det tidigare rekordet på 3,4 m från 1821 då en annan orkan passerade staden.

Sandy
Orkanen Sandy över Kuba den 25 oktober 2012. Foto NOAA/NASA Förstora Bild

Temperaturen höll sig kring den normala i större delen av Nordamerika. I sydvästra USA och delar av Mexiko var temperaturerna dock omkring 2 grader över det normala. I västra Kanada blev det en kall oktober och lokalt hade man temperaturunderskott på drygt 5 grader där.

På östra Stilla havet utanför Nordamerikas västkust bildades tre tropiska cykloner. Där blev Paul kraftigast och nådde kategori 3 på Saffir-Simpsonskalan. Paul berörde delar av Baja California på Mexikos västkust men orsakade inga dödsfall och endast mindre materiell förstörelse.

Arktis

Månaden blev överlag mycket mild med temperaturöverskott som över ryska Arktis lokalt var 10 grader beroende på de stora isfria områdena. På södra Grönland rapporterades den 25 hela 17,9° från Narsarsuaq vilket var endast 0,8 grader från det grönländska värmerekordet för oktober från 1994.

Isen i Arktis växte till sig men isutbredningen var i slutet av oktober fortfarande den lägsta som observerats. Den 22 oktober sjönk temperaturen för första gången den här säsongen under -50° på det högt belägna Summit i det inre av Grönland.

Asien

Avkylningen av Sibirien gick långsamt och det var först under månadens avslutande dygn som temperaturen sjönk under -30° där. Medan temperaturen höll sig nära den normala i det inre av Sibirien var det däremot mycket milt i ostligaste Sibirien liksom i området kring Uralbergen.

Flera tropiska cykloner bildades under månaden. Den 10 oktober drog ett tropiskt lågtryck, som till viss del bestod av resterna från en tropisk cyklon, Gaemi på Stilla Havet, in över Bangladesh med regn och blåst. Lågtrycket som blev kraftigare än befarat krävde flera dödsoffer och svåra skador på de i områdena klent byggda husen.

Månadens kraftigaste tropiska cyklon på västra Stilla havet blev Son-Tinh som den 28 drog in över norra Vietnam. Dessförinnan hade ovädret krävt minst 27 dödsoffer när det passerade Filippinerna. Där föll på sina håll mer än 200 mm regn i samband med Son-Tinhs framfart den 25 och senare fick kinesiska Sanya fick 287 mm på 24 timmar. Det finns även obekräftade uppgifter om nederbördsmängder på över 600 mm på den kinesiska ön Hainan.

På oktober månads sista dag, den 31, drog den tropiska stormen Nilam in över sydöstra Indien. Yercaud i delstaten Tamil Nadu fick då 240 mm regn. Minst 40 människor skall ha omkommit till följd av ovädret.

Afrika

Varmt väder dominerade i Nordafrika med temperaturöverskott på 2-4 grader.

Över sydvästra Indiska Oceanen bildades en för årstiden extremt kraftfull tropisk orkan (kategori 3 på Saffir-Simpsonskalan), Anais. Detta var första gången som en tropisk cyklon i dessa farvatten utvecklats till en ”major hurricane” (kategori 3-5) i oktober. Det bör dock poängteras att tillförlitliga data endast finns att tillgå från omkring 1980 i detta område. Anais höll sig ute till havs och påverkade inga landområden.

I slutet av månaden drog den tropiska stormen Murjan in över Somalia. Sedan 1980 finns det bara fyra kända fall där en tropisk cyklon nått Somalia. Senaste gången detta hände var i november 1997.

Australien/Oceanien

Västra Australien fick en varm men torr eller i sydost mycket torr vårmånad, lokalt rekordtorr i södra Australien, med temperaturer på omkring 2 grader över det normala. Längs ostkusten var månaden något kyligare än normalt. I nordvästra Australien blev det dock en ordentligt blöt månad. Blött var det även i nordöstra Australien där det i nordligaste Queensland blev en rekordblöt oktober.

På Nya Zeeland blev det en kylig eller mycket kylig månad. Lake Tekapo hade sin fjärde kyligaste oktober sedan mätningarna började där under andra halvan av 1920-talet. Där sattes den 14 även nytt köldrekord för oktober. Det var dessutom blött, främst på Sydön och Invercargill hade sin allra blötaste månad sedan nederbörden började mätas där 1939.

Sydamerika

Den 29-30 drabbades Buenos Aires i Argentina av kraftigt skyfall vilket orsakade översvämningar och vattenfyllda tunnlar. I de östra delarna av Sydamerika var vårmånaden oktober varm eller på sina håll mycket varm. På sina håll i Brasilien var temperaturen hela 5 grader högre än normalt.

Antarktis

Det antarktiska ozonhålet fortsatte att minska under oktober månad och var det minsta som observerats på många år.

Isutbredningen utanför Antarktis fortsatte vara hög även under oktober men var nu lägre än under rekordåret 2006.

Månadens högsta och lägsta temperaturer samt största nederbörd under 24 timmar

Europa

 • 35,4° den 1 i Gevgelija, Makedonien
 • -25,2° den 26 Salla Naruska, Finland
 • 202 mm den 27 Nova Gorica, Slovenien

Asien

 • 45,6° den 12 Sulaibiya, Kuwait
 • -35,0° den 26 Suhana, Sibirien
 • 307 mm den 17 Hyuga, Japan

Arktis

 • 17,9° den 25 Narsarsuaq, Grönland
 • -51,1° den 31 Neem (2450 möh), Grönland
 • -34,5° den 31 Eureka, Kanada (lägsta temperatur för stationer under 1000 möh)

Nordamerika

 • 45,0° den 1 Death Valley, Kalifornien
 • -30,5° den 31 Teepee Creek, Kanada
 • 318 mm den 24 La Victoria, Dominikanska republiken

Sydamerika

 • 45,1° den 27 Villamontes, Bolivia
 • -6,4° den 7 Balmaceda, Chile
 • 175 mm den 12 San Alberto, Colombia

Antarktis

 • 8,5° den 10 Base Marambio och den 12 Base Esperanza
 • -70,9° den 13 Dome A (4100 möh)

Afrika

 • 44,0° den 5 Dongola, Sudan och den 7 Nouakchott, Mauretanien
 • -3,5° den 5 Sutherland (1450 möh), Sydafrika
 • 170 mm den 31 Mwanza, Tanzania

Australien/Oceanien

 • 45,2° den 21 Roeburne Aero, Australien
 • -8,3° den 14 Lake Tekapo, Nya Zeeland
 • 233 mm den 11 Ulladulla, Australien
Globala temperaturextremer oktober 2012
Högsta och lägsta temperaturer samt största nederbördsmängder under 24 timmar i oktober 2012. Förstora Bild

Källor:

Analyser och observationer från de nationella meteorologiska institutens webbsidor samt från det ordinarie globala observationsutbytet.