Huvudinnehåll

Februari 2025 - Den tredje varmaste globalt

Uppdaterad

Publicerad

Februari 2025 hade en global månadsmedeltemperatur 1,59° över den förindustriella referensperioden 1850-1900 enligt Copernicus Climate Change Service. Därmed var det den tredje varmaste februarimånaden globalt efter 2024 och 2016. I bland annat Arktis var månaden mycket varmare än normalt med en för årstiden rekordlåg utbredning av havsisen. Men det fanns också områden med ovanligt kallt väder som exempelvis centrala delarna av Nordamerika. På södra halvklotet var det en hög tropisk cyklonaktivitet.

Temperatur

Kartor temperaturanomalier för februari 2025 globalt respektive för Europa.

Global temperaturanomali (vänster bild) i februari 2025 samt för Europa (höger bild). Avvikelserna avser normalperioden 1991-2020. Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Februari 2025 var 1,59° varmare än den förindustriella referensperioden 1850-1900 enligt Copernicus Climate Change Service. Den var dock 0,18° svalare än den allra varmaste februarimånaden 2024. Den var även 0,06° svalare än februari 2016 som var 2010-talets förhållandevis varmaste månad relativt referensperioden 1850-1900.

Den globala medeltemperaturen dämpades bland annat av kalla områden över centrala Nordamerika och södra Asien.

Kall månad kring Svarta havet

I Europa återfanns de största temperaturöverskotten i norra Skandinavien och norra Ryssland. I de här områdena var det dock temperaturer ner mot 40 minusgrader vid några tillfällen. Nishnaya Pesha nära den ryska Ishavskusten hade -40,2° den 17 februari och Kittilä Savukoski i norra Finland -39,6° den 4 februari.

Även Island, Brittiska öarna och sydvästra Europa hade varmare än normalt (referensperiod 1991-2020) under februari. Rincón de la Frontera i Spanien rapporterade 27,5° den 16 februari.

I sydöstra Europa var det däremot kallare än normalt. Under en kall period i slutet av månaden hade exempelvis Intorsura Buzaului i Rumänien -22,5° den 22 februari.

Lokalt under -40° i norra USA i mitten av månaden

I stora delar av centrala och norra USA samt västra Kanada var februari 2025 en kall eller mycket kall månad. Delstaten Montana hade enligt den amerikanska vädertjänsten sin trettonde kallaste februari i en mätserie som går tillbaka till 1895.

Kall luft svepte söderut vid flera tillfällen och det allra kraftigaste kalluftsutbrottet skedde i mitten av månaden.

Karta över Nordamerika som visar avvikelsen från normal temperatur den 19 februari 2025.

Avvikelse från normal temperatur (referensperiod 1991-2020) i Nordamerika den 19 februari 2025. Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Den lägsta temperaturen rapporterades från Key Lake i den kanadensiska provinsen Saskatchewan med -48,8° den 17 februari. De följande dagarna rapporterades -44,4° (-48°F) från Huntington Experimental Station i delstaten Montana och -42,8° (-45°F) från bland anat Antelope Creek och Hettinger i den amerikanska delstaten North Dakota.

Det fanns även varma områden i Nordamerika som exempelvis Alaska, sydvästra USA och Mexiko. Den amerikanska delstaten Arizona hade sin näst varmaste februari.

I Mexiko förekom vid flera tillfällen mycket höga temperaturer för årstiden. Gallinas i delstaten San Luis Potosí hade 43,5° den 12 februari och Ciudad Altamirano i delstaten Guerrero 42,9° den 24 februari.

Blandat mönster i Asien

Medan centrala och västra Sibirien hade förhållandevis milt februariväder, så fanns det områden i östra Sibirien där månaden var kallare än normalt. Där hade stationen Ilirnej vid två tillfällen den 7 och 9 februari -56,2°.

I ett band från sydvästra Asien, över stora delar av Kina och bort till Japan var det också lite kallare än normalt. Från mycket snörika delar av de japanska bergen rapporterades lokalt snödjup över fem meter.

I Indien och angränsande delar var februari 2025 varm och stationen Kannur i den indiska delstaten Kerala hade 40,4° den 24 februari.

Kalluftsutbrott över östra Medelhavet

I Afrika var det på båda sidor om ekvatorn varmt väder som dominerade under februari. Exempelvis hade stationen Mango i västafrikanska Togo 43,4° den 18 februari.

I nordöstra Afrika och angränsande regioner fanns ett rätt stort område med temperaturunderskott. Det hängde till stor del samman med ett kraftigt kalluftsutbrott under den avslutande februariveckan över områdena kring Svarta havet och östra Medelhavet. Till exempel sjönk temperaturen till -3,6° den 25 februari i Nekhel på Sinaihalvön.

Karta över östra delen av Medelhavsområdet och angränsande regioner som visar avvikelsen från normal temperatur den 25 februari 2025.

Avvikelse från normal temperatur (referensperiod 1991-2020) den 25 februari 2025. Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Övervägande varm avslutning av sommaren på södra halvklotet

I de mellersta delarna av Sydamerika var det en varm eller mycket varm avslutning av sommaren i februari. Den värmeexponerade stationen Rivadavia i norra Argentina hade 46,5° den 4 februari och den 10 februari var det 45,0° i La Rioja i Argentina.

Även i Australien var det en mycket varm månad, framför allt i de inre och västra delarna. För landet som helhet var det den femte varmaste februarimånaden i en statistik som enligt den australiensiska vädertjänsten sträcker sig tillbaka till 1910.

Varmast var det i Gascoyne Junction i delstaten Western Australia med 49,2° den 3 februari. En temperatur som hamnar på delad femte plats bland de högsta observerade temperaturerna i Australien i februari månad.

Kallast i Australien var det den 16 februari med -4,2° i Thredbo i delstaten New South Wales.

Även Nya Zeeland hade en övervägande varm februari med en nationell medeltemperatur på trettonde plats bland de varmaste februarimånaderna.

 

Nederbörd

Högtrycksbetonat i Europa

Över stora delar av Europa dominerades februari av högt lufttryck, vilket resulterade i en övervägande torr februarimånad.

Längre västerut var det tidvis mer lågtrycksbetonat med blötare väder än normalt i bland annat delar av Irland och Portugal. Den 27 februari rapporterades en dygnsmängd på 193 mm i Oliveira de Frades i Portugal.

Karta över Europa som visar medellufttrycket i februari 2025.

Medelluftryck i Europa i februari 2025.

I Nordamerika var det en blandning mellan torra och nederbördsrika områden. Nederbördsmönstret påverkades även av lokalt mycket kraftiga områden med regn och skurar. Exempelvis föll 410 mm över Agua Dulce i den mexikanska delstaten Veracruz den 20 februari.

Kraftiga regn i Colombia

I de norra delarna av Sydamerika föll stora regnmängder på många håll. Det gäller både vid kusten mot Atlanten och kusten mot Stilla havet. Den även normalt mycket nederbördsrika stationen Istmina i den colombianska provinsen Choco fick vid flera tillfällen ta emot regnmängder över 200 mm på ett dygn. Allra mest föll den 27 februari med 310 mm.

I stora delar av östra Brasilien var det däremot en torr eller mycket torr februarimånad.

Världskarta med nederbördens avvikelse från det normala i februari 2025.

Preliminär global nederbördsanomali i februari 2025. Källa: DWD (GPCC).

Över 700 mm på ett dygn i Australien

Även om Australien som helhet hade en torr eller mycket torr februari, så skapade tropiska oväder och monsunregn undantag från detta i norra delen av landet. Det gäller inte minst i delstaten Queensland i nordost i början av månaden. Där fick flera stationer nya rekord för dygnsnederbörd, inte bara för februari utan för hela året oavsett månad. Allra mest fick Paluma Ivy Cottage med 745 mm den 3 februari efter att dygnet innan fått 722 mm. Det vill säga totalt 1467 mm på två dygn.

Över 500 mm på Réunion i samband med Garance

Tropiska cykloner modifierade även nederbördsmönstret på andra håll. På den franska ön Réunion i Indiska oceanen föll på månadens sista dag 597 mm över stationen Plaine de Chicots i samband med den tropiska cyklonen Garance. Stationen Commerson fick 190 mm på en timme, vilket är rekord för stationen.

Tropiska cykloner

Det var en ovanligt hög tropisk cyklonaktivitet på södra halvklotet under februari 2025. Under första halvan av månaden rörde sig Taliah och Vince ner åt sydväst på östra delen av Indiska oceanen. Zelia rörde sig in över nordvästra Australien.

Karta som visar sex tropiska cykloner samtidigt på södra halvklotet den 25 februari 2025

Sex tropiska cykloner samtidigt på södra halvklotet den 25 februari 2025. Källa: Joint Typhoon Warning Center

I slutet av februari var hela sex tropiska cykloner aktiva. På östra delen av Indiska oceanen fanns Bianca. Mellan Madagaskar och Afrikas fastland utvecklades Honde.

Garance gick rakt in över den franska ön Réunion med regnmängder över 500 mm och mycket kraftiga vindar. Stationen Gros-Piton-Saint-Rose registrerade vindbyar på 65 m/s. Vid Gillots flygplats registrerades 59 m/s, vilket enligt den franska vädertjänsten är den kraftigaste byvinden vid den stationen sedan passagen av den intensiva tropiska cyklonen Jenny år 1962.

Öster om Australien fanns Rae, Seru och Alfred. Alfred rörde sig söderut och fortsatte i början av mars in över nordöstra Australien (mer om detta i marskrönikan).

Arktis och Antarktis

I Arktis var det på de flesta håll varmare än normalt med de största temperaturöverskotten från Svalbard upp mot Nordpolen.

Enligt den norska vädertjänsten var februari 2025 den näst varmaste efter februari 2014 för Svalbard lufthavn, Ny-Ålesund och Björnön. Av dessa stationer har Björnön den längsta mätserien med start 1920.

Utbredningen av havsisen var rekordlåg för att vara i februari. I början av månaden var det till och med en tillfällig minskning av isutbredningen. Det är annars en tid på året när havsisen i Arktis normalt är under tillväxt.

För delar av Grönland var månaden normal eller något kallare än normalt. På det inre av Grönland hade Geosummit (3200 möh) -60,3° den 8 februari. I lägre nivåer var det den 3 februari -41,7° vid Kigilyah på Nysibiriska öarna norr om östra Sibirien.

Varmast var det den 15 februari med 10,8° i den grönländska huvudstaden Nuuk.

Kartor över Arktis respektive Antarktis som visar medeltemperaturens avvikelse från det normala i februari 2025.

Temperaturavvikelse i februari 2025 för Arktis (vänster bild) och Antarktis (höger bild) relativt normalperioden 1991-2020. Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

I Antarktis fanns både varma och kalla områden med en viss övervikt för de varma. Kallast var det vid Dome Fuji (3810 möh) med -60,2° den 20 februari.

Precis som de senaste åren var isutbredningen mycket mindre än normalt. Avsmältningen till säsongens minimiutbredning fortsatte någon dag in i mars månad.

En rekordlåg isutbredning i Arktis och en mycket låg utbredning kring Antarktis fick som resultat att den sammanlagda globala havsisutbredningen var rekordlåg. Enligt Copernicus Climate Change Service var den som allra lägst den 7 februari.

Världshavet

Världshaven var fortsatt mycket varma och av februarimånader är det bara 2024 som varit varmare. Vissa områden av världshaven var fortfarande rekordvarma, till exempel i Mexikanska golfen och Karibiska havet samt delar av vattnen kring Australien.

Karta som visar temperaturavvikelser i världshaven i februari 2025.

Percentiler över ytvattentemperaturen i världshaven i februari 2025. Den rödaste färgen markerar havsområden som haft rekordvarmt i förhållande till perioden 1979-2025. Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

I slutet av 2024 såg det ut att utvecklas en La Niña med kallt ytvatten i den ekvatorsnära delen av östra Stilla havet. Men den kom av sig och under februari 2025 var förhållandena snarare neutrala med åter rätt varmt ytvatten.

- De extremvärden som angetts för olika världsdelar är preliminära och har i allmänhet inte hunnit slutgranskas av de nationella vädertjänsterna.

Källor:

- Analyser och observationer från nationella meteorologiska instituts och forskningsinstitutioners webbsidor och sociala medier samt från det ordinarie globala observationsutbytet.

Månadsöversikter Argentina Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Belarus Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Brasilien Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Colombia Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Costa Rica Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Danmark Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter El Salvador Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Etiopen Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Finland Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Frankrike Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Irland Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter (Tíðarfar) Island Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Japan Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Kina Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Nederländerna Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Norge Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Polen Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Portugal Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Schweiz Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Serbien Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Spanien Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Storbritannien Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Slovenien Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Sydafrika Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Taiwan Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Tyskland Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Österrike Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Ukraina Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter USA Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Mexiko Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Pakistan Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Perus Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Indien Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Réunion Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Rumänien Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Uruguay Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Australien Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter Nya Zeeland Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter globalt (NOAA) Länk till annan webbplats.

Månadsöversikter globalt (Copernicus) Länk till annan webbplats.

Dagliga avvikelser, polarisar, extremväder med mera

Dagliga avvikelser (Copernicus Climate Pulse) Länk till annan webbplats.

Arctic sea ice news and analysis - NSIDC Länk till annan webbplats.

FloodList (Copernicus) Länk till annan webbplats.

European Severe Weather Database Länk till annan webbplats.

World Meteorological Organization (WMO) Länk till annan webbplats.

Concordia Research Station Länk till annan webbplats.