April 2022 - Varmt i Asien, kallt i Kanada

Ett område med extremt varm luft sträckte sig från nordöstra Afrika till centrala och södra Asien under april. Högst temperaturer uppmättes i Pakistan och Indien. Betydligt kallare för årstiden var det i västra och centrala Kanada samt östra Antarktis. Mycket stora regnmängder drabbade bland annat Sydafrika, Réunion och Brasilien, medan torkan i sydvästra USA och östra Afrika fortsatte.

Bilden visar en världskarta med temperaturens avvikelse från det normala i april 2022
Global temperaturanomali (vänster bild) i april 2022 samt för Europa (höger bild). Avvikelserna avser normalperioden 1991-2020. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Enligt Copernicus Climate Change Service var april 2022 den sjätte varmaste aprilmånaden globalt. Det skiljde 0,2° till de varmaste aprilmånaderna 2016 och 2020 samt 0,28° till medelvärdet för april perioden 1991-2020.

Bilden visar ett stapeldiagram med temperaturens avvikelse från det normala månad för månad sedan 1979.
Månadsvis temperaturavvikelse globalt och i Europa från januari 1979 till april 2022 jämfört med medelvärdet för 1991-2020. De svarta staplarna visar avvikelsen för respektive aprilmånad. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Europa - Kall första vecka på många håll

Årets april var i genomsnitt för Europa 0,42° kallare än normalt enligt Copernicus Climate Change Service. Kalla områden fanns främst i centrala och östra Europa, medan det var varmare i sydostligaste Europa och på Island. Reykjavík och Stykkishólmur på Island, med mätserier på 152 respektive 177 år, uppmätte båda sin tionde varmaste april.

Kall polarluft berörde en stor del av Europa i början av månaden och flera stationer i Frankrike, Spanien, Tyskland, Österrike samt på Korsika och Sardinien noterade nya köldrekord för april. Frankrikes medelvärde av minimitemperaturen natten till den 4 var -1,5°. Det var det kallaste som landet observerat i april sedan den typen av mätningar började 1947. Det tidigare rekordet var -1,4° den 12 april 1986.

Den 5 noterades månadens lägsta temperaturer i Europa med -28,5° i Izhma, Ryssland och -27,9° i Mierkenis, Sverige.

Sydöstra Europa berördes däremot i början av månaden av varmluft från Afrika och stoft från Saharaöknen. På Kreta i Grekland steg temperaturen den 1 till 32,6° vid stationen Sisi Lasithi.

Den 15-17 rådde för årstiden höga temperaturer runt västra delen av Medelhavet. Spanien uppmätte den 17 april månadens högsta temperatur på 33,1° vid flygplatsen i Málaga.

Högtrycksväder dominerade över nordvästra Europa. Det bidrog till att Island uppmätte sin minst blåsigaste april sedan 1989. Det medförde även torrt väder på Brittiska öarna och Irland. I landsdelen Østlandet i Norge var det den nionde torraste april som uppmätts på 122 år. 

Bilden visar en karta med medellufttrycket över Europa i april 2022.
Medellufttryck i Europa i april 2022. Illustration SMHI Förstora Bild

I norra Europa registrerade flera länder fler solskenstimmar än normalt. I Danmark blev det den sjunde soligaste april sedan mätningarna började 1920 och i Estland den sjätte soligaste sedan 1961.

De största dygnsnederbördsmängderna rapporterades från centrala och södra Europa. Exempelvis mot slutet av månaden gav lågtrycksystem mer än 100 mm i Piemonte i Italien den 20, omkring 80-100 mm på Korsika den 21, upp till 120 mm på spanska Balearerna den 21 och lokalt mer än 100 mm i Schweiz den 23.

Nordamerika - Kallt i Kanada, varmt i Mexiko och södra USA

April blev mycket kallare än normalt i västra och centrala Kanada samt angränsande delstater i norra USA. För delstaten Washington i USA var det den tredje kallaste april sedan mätserien började 1895 och för Montana den femte kallaste. Nordvästra delen av provinsen Ontario i Kanada hade temperaturer under de normala för fjärde månaden i rad. Kallast var det i Whati i territoriet Northwest Territories den 2 april då temperaturen sjönk till -39,9°.

Kontrasterna mellan temperaturerna i nordvästra USA samt södra och sydvästra USA var stora. Texas och New Mexico noterade båda sin elfte varmaste april sedan 1895. Högst temperaturer uppmättes i Mexiko där Ciudad Valles i delstaten San Luis Potosí nådde upp i 46,3° den 5.

Bilden visar ranking av medeltemperatur i april 2022 delstatsvis i USA
Ranking av medeltemperatur i april 2022 delstatsvis i USA. 3 innebär att april 2022 var den tredje kallaste i en 128-årig serie sedan 1895. Källa: NOAA (NCEI) Förstora Bild

Torkan i sydvästra USA och nordvästra Mexiko fortsatte. April 2022 rankades i New Mexico som den näst torraste april sedan 1895 och i Kansas hamnade den på tredje plats. Värmen och torkan i kombination med tidvis blåsigt väder medförde svåra problem med skogsbränder.

Sydöstra Mexiko fick däremot mer nederbörd än normalt. I samband med åskoväder och hagel föll det 398,0 mm den 7 i Oxolotán i delstaten Tabasco.

Andra nederbördsrika områden var nordvästra Ontario i Kanada samt North Dakota och nordvästra Minnesota i USA, där det kom upp till fyra gånger den normala nederbörden för april. North Dakota uppmätte sin näst största aprilnederbörd sedan 1895, medan det för Minnesota och Oregon blev den sjunde nederbördsrikaste april.

Ett kraftfullt lågtrycksystem som rörde sig österut från norra Klippiga bergen påverkade en stor del av USA och delar av södra Kanada vid mitten av månaden. Det medförde bland annat snöoväder följt av mycket låga temperaturer för årstiden i North Dakota, Montana och Manitoba. Söder om lågtrycket förekom kraftiga vindar.

Den 18 rörde sig ett intensivt lågtryck, en så kallad nor’easter, uppför USAs östkust, vilket var sent på säsongen. Den medförde mycket snö eller blötsnö i delstaten New York.

I slutet av månaden förekom åskoväder och virvelstormar i centrala USA. I Kansas orsakade en virvelstorm stora skador.

I Guadeloupe gav åska och kraftiga regnskurar kvällen den 29 upp till 300 mm på 12 timmar. Flygplatsen Pointe-à-Pitre i Raizet (start 1951) uppmätte 312,4 mm på 24 timmar. Det överstiger stationsrekordet från den 7 maj 2012 då 237,9 mm uppmättes.

Asien - Långvarig värmebölja i Pakistan och Indien

April blev en varm månad i stora delar av Asien. Medeltemperaturen för Indien var den näst högsta som uppmätts i april sedan mätserien började 1901. I nordvästra och centrala Indien var årets april den varmaste. Högsta temperaturerna uppmättes i slutet av månaden då Banda i delstaten Uttar Pradesh observerade 47,4° den 29-30.

I Pakistan var det ännu varmare. Jacobabad nådde upp i 49,0° den 30. För Pakistan som helhet blev det den varmaste april som uppmätts sedan mätserien där började 1961. Det tidigare aprilrekordet från 2010 slogs med nästan en hel grad.

Det var även varmt i Mellanöstern. Israel uppmätte sin tredje varmaste april sedan mätserien började 1950 och det föll nästan inget regn alls i landet.

För flera stationer med långa mätserier i Japan blev årets april en av de varmaste som uppmätts. Exempelvis Nemuro (start 1880) och Obihiro (start 1892) på Hokkaido slog sina aprilrekord för månadsmedeltemperatur. Enligt klimatologen Maximiliano Herrera var det den femte varmaste april i Japan.

Sydostasien och områden i östra Sibirien fick däremot en kyligare månad än vanligt. Delyankir i Sibirien stod för månadens lägsta temperatur med -41,2° den 1 och 2.

Delar av Thailand drabbades av kraftigt regn och översvämningar från den 3 april. Nakhonsi Thammarat uppmätte störst dygnsmängd med 239,9 mm den 5. Samma dygn rapporterade nederbördsrika Cherrapunjee i nordöstra Indien 434,2 mm. Både nordöstra Indien, där ett par stationer slog sina dygnsnederbördsrekord för april, och södra Indien fick mer regn än normalt för månaden.

Bilden visar en världskarta med nederbördens avvikelse från det normala i april 2022.
Preliminär global nederbördsanomali i april 2022. Källa: DWD (GPCC) Förstora Bild

I nordvästra Indien var det däremot den tredje torraste april sedan 1901. Månaden var även nederbördsfattig i Pakistan, som uppmätte sin näst torraste april sedan 1961.

Hong Kong (start 1884) fick bara 3,5 mm regn under april jämfört med normala 153,0 mm. Det innebar nytt aprilrekord för lägsta nederbörd. Stationens tidigare rekord var 6,0 mm från april 1994.

Den första namngivna tropiska stormen på den norra hemisfären för säsongen bildades den 8 april och fick namnet Malakas. Den motsvarade som mest en kategori 2 på Saffir-Simpsonskalan och höll sig ute över havet öster om Filippinerna samt Japan.

Det gjorde inte den tropiska stormen Megi som den 10 april gick in över land vid Guiuan i provinsen Östra Samar i Filippinerna. Enligt FloodList fick Guiuan 236,0 mm regn på 24 timmar och Maasin i provinsen Södra Leyte 254,0 mm.

Arktis - Milt på Grönland

Stora delar av Grönland fick en mildare april än normalt, medan det över västra delen av kanadensiska Arktis och områden med havsis var kallare jämfört med referensperioden 1991-2020. Varmast hade Narsarsuaq på Grönland med 14,3° den 30 april och kallast Geosummit (ca 3200 möh) uppe på inlandsisen med -52,5° den 10. Bland stationer på lägre höjd hade Eureka på Ellesmere Island i Kanada lägst temperatur med -38,3° den 19.

Havsisens utbredning i Arktis var den elfte lägsta för april sedan satellitmätningarna började för 44 år sedan. Minskningen av havsisens utbredning gick långsammare än vanligt de tio första dygnen av april, men övergick sedan till normal takt för årstiden. Utbredningen minskade framförallt i Berings hav och Ochotska havet. Starka vindar från havet in över nordvästra Alaska ledde till så kallade polynjor, områden med öppet vatten som omges av havsis.

Bilden visar en karta med temperaturens avvikelse från det normala i polartrakterna i april 2022.
Temperaturavvikelse i april 2022 för Arktis (vänster bild) och Antarktis (höger bild) relativt normalperioden 1991-2020. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Antarktis - Kallt på östra Antarktis

Östra Antarktis och områden vid Weddellhavet fick en kall april. I Concordia på östra Antarktis sjönk temperaturen varje dygn den 16-23 april under -75°. Kallast var det den 17 med -79,4°. Enligt forskaren Stefano Di Battista, var det den lägsta apriltemperaturen i Antarktis sedan den 23 april 2010 i Vostok.

Högst uppmätt temperatur hade Base Esperanza på Antarktiska halvön med 7,8° den 9 april.

Havsisens utbredning i Antarktis var fortsatt låg för säsongen, men rankades högre än 1980, 2017, 2018 och 2019. Utbredningen var under den normala i Weddellhavet, östra Rosshavet samt i de västra regionerna av Amundsen- och Bellingshausenhavet, men nära den normala längs resten av kontinenten.

Sydamerika - Både varmt och kallt

Lägre temperaturer än normalt över sydöstra Stilla havet visade att La Niña fortfarande var aktiv.

Det rådde höga temperaturer i Paraguay i början och slutet av månaden. Stationen Cooperativa Chortitzer Ltda i Las Palmas rapporterade 40,4° den 6-7 april och 40,1° den 27. Det var i slutet av månaden även varmt i exempelvis Las Lomitas i norra Argentina som hade 39,0° den 26. Samtidigt förekom intensivt snöande och kallt väder i västra och norra Patagonien. Patagonien ligger i södra Argentina.

Natten till den 18 var extremt kall för årstiden i Peru. Den normalt ganska varma stationen Jesús María i närheten av Lima noterade med 15,2° sin lägsta apriltemperatur sedan 1974. Kallast var det vid bergsstationen Patahuasi som hade -16,1°.

Flera områden i Colombia drabbades av kraftig nederbörd och översvämningar efter att regnsäsongen dragit igång i mars. Medio San Juan slog sitt aprilrekord tre gånger om. Mest kom den 15 då det föll 278,0 mm.

Den brasilianska delstaten Rio de Janeiro fick extrema mängder regn i början av april. Där föll under 48 timmar fram till den 2 april 899 mm i Araçatiba på ön Ilha Grande och 737 mm i Monsuaba på fastlandet i närheten, enligt kommunen Angra dos Reis hemsida.

Afrika - Mycket regn i Sydafrika och på Réunion

Nordöstra Afrika fick en mycket varm månad medan det var kyligare i nordvästligaste och sydligaste Afrika. Matam i Senegal rapporterade månadens högsta temperatur på 47,0° den 9 april. I Tchad uppmättes 46,3° i Faya den 27. Desto kallare var det på Kanarieöarna den 5 april då temperaturen i Izaña (2371 möh) sjönk till -5,9°. I Sydafrika hade Sutherland -4,9° den 26.

Kraftigt regn den 1-3 april gav på stora delar av Réunion mer nederbörd än vad som normalt kommer under hela månaden. Regnet intensifierades på inre delen av ön natten till den 3. De högsta rapporterade mängderna var 896 mm på tre dygn i Bellecombe, 697 mm på 24 timmar och 576 mm på 12 timmar i Mare à Vieille Place, 353 mm på 6 timmar i Bélouve och 83 mm på 1 timme i Bras-Pistolet.

Réunion uppmätte sin nederbördsrikaste april sedan landets mätserie började 1972. Stationen Hauts de Sainte-Rose fick mest med sammanlagt 2700 mm. Menciol noterade 1039 mm, den största för april i en mätserie på 69 år.

Åska och regnskurar drabbade även Mauritius den 1-3. Mon Bois fick sammanlagt 405 mm, varav 152 mm föll på 12 timmar fram till förmiddagen den 2.

Den 9-10 började det regna kraftigt i provinsen KwaZulu-Natal i Sydafrika med översvämningar som följd. Regnet tilltog i intensitet den 11 och den 12 utvecklades systemet till ett subtropiskt lågtryck strax utanför Sydafrikas kust, söder om Durban. Det fick namnet Issa. Omkring 300 mm föll på 24 timmar i en del områden den 11-12. Margate uppmätte 311 mm. Mer än 440 personer omkom till följd av ovädret enligt Weather Underground.

Flera stationer i östra Sydafrika hade 2-4 gånger den normala nederbörden för april. I Västra Kapprovinsen fick däremot en del stationer mindre än 10% av den normala nederbörden.

Den tropiska stormen Jasmine, som bildades nordväst om Madagaskar den 21 april, blev den 26 den första tropiska stormen som någonsin observerats gå in över land i sydvästra Madagaskar i april. Jasmine var det sjätte tropiska lågtryckssystemet som på tre månader gått in över Madagaskar, vilket var nytt säsongsrekord enligt meteorologen Etienne Kapikian. Det tidigare rekordet var 4-5 stycken säsongen 1993-1994.

Den tropiska cyklonen Jasmine den 26 april 2022.
Den tropiska cyklonen Jasmine utanför Madagaskar den 26 april 2022. Källa: Joint Typhoon Warning Center (JTWC) Förstora Bild

Den 28 kom det mycket regn på Azorerna. I Pico föll det 338,3 mm.

Australien/Oceanien - Regnigt i östra Australien, torrt på Nya Zeeland

Årets april blev i Australien den sjunde varmaste sedan mätserien började 1910. För territoriet Northern Territory var det den tredje varmaste, för delstaten Queensland den fjärde och för Tasmanien den femte varmaste.

Mandora i Western Australien noterade månadens högsta temperatur med 42,1° den 14. Kallast hade Perisher Valley i New South Wales med -4,2° den 25.

Australien fick 27 procent mer nederbörd än normalt. Större delen av östra Australien fick mer regn än vanligt. För Queensland och New South Wales var aprilnederbörden den nionde högsta sedan mätserien började 1900. Största dygnsederbörd uppmätte Russell River i Queensland med 334,0 mm den 22.

Den 7 drabbades Sydney av översvämningar då det lokalt kom mer än 200 mm regn.

På västra Tasmanien var månadsnederbörden däremot bland de 10 procent lägsta för april sedan 1900.

Stora delar av Nya Zeeland fick återigen en varm och torr månad med mycket solsken. Landet noterade sin nionde varmaste april. Aucklands flygplats (start 1966) uppmätte 26,5° den 20 och slog då sitt värmerekord för april på 26,0° från den 1 april 1998.

I allmänhet fick Nordön samt norra och östra delen av Sydön mindre månadsnederbörd än vanligt. På södra och västra Nordön hade flera stationer en rekordtorr eller nära rekordtorr april. En del av udden East Cape på Nordön fick dock mer regn än normalt på grund av den tropiska cyklonen Fili.

Fili passerade som tropisk storm strax väster om Nya Kaledonien den 6-7 april och som djupt lågtryckssystem i närheten av East Cape i Nya Zeeland den 13. I Nya Kaledonien gav Fili på många håll sammanlagt 100-400 mm nederbörd från klockan 12 den 4 april till klockan 8 den 8 april. Stationen Méa i Kouaoua uppmätte 430 mm. En del platser på Nya Kaledonien fick tre gånger så mycket nederbörd som de normalt får under hela april.

Extremvärden:

- De extremvärden som angetts för olika världsdelar är preliminära och har i allmänhet inte hunnit slutgranskas av de nationella vädertjänsterna.

Källor:

- Analyser och observationer från nationella meteorologiska instituts och forskningsinstitutioners webbsidor och sociala medier samt från det ordinarie globala observationsutbytet.