Itzel Ruvalcaba Baroni
PhD
Forskare vid SMHIs oceanografiska forskningsenhet.

Itzel Ruvalcaba Baroni
Kontakt, nätverk och CV
- E-post: itzel.ruvalcababaroni@smhi.se
- Telefon: 073-765 84 52
- Research Gate ID: I. Ruvalcaba Baroni
- ORCID: orcid.org/0000-0002-1187-9239
Länk till annan webbplats.
- Itzel Ruvalcaba Baroni, CV Pdf, 71.2 kB.
Publikationer
Verksamhetsområden
Fysisk oceanografi och marin biogeokemi.
Forskningsintressen
Jag är en fysisk oceanograf och marin biogeokemiker som arbetar med att förbättra, optimera och validera havsmodeller på en regional (främst i Östersjön och Nordsjön) och i global skala. Mitt huvudsakliga intresse är att förstå näringscykeln i havet, såsom kväve, fosfor, syre och kol, i både vattenpelaren och sedimenten för att förutsäga eventuella framtida förändringar i jordsystemet på grund av klimatförändringar.
Särskild kompetens
Djup kunskap om jordens tidigare klimat och hur näringsämnen omvandlas under extrema förhållanden. Stor erfarenhet av modellering av näringscykeln i marin miljö.
Myndigheters arbete med klimatanpassning 2024
Trine Haugset, Linda Gren, Caroline Rydholm, AnnaKarin Unger
I: Klimatologi
2025
Sammanfattning
Denna rapport utgör Sveriges meteorologiska och hydrologiska instituts (SMHI) sammanfattande analys av 51 myndigheters arbete med klimatanpassning under 2024. Enligt förordning (2018:1428) om myndigheters klimatanpassningsarbete (förordningen) ska dessa myndigheter, inom sina ansvarsområden, initiera, stödja och utvärdera arbetet med klimatanpassning. Arbetet ska årligen redovisas till SMHI, vilket sker i webbverktyget Klira. SMHI ska lämna en sammanfattande analys till regeringen senast den 15 april varje år. Denna rapport baseras på de redovisningar myndigheterna har lämnat in till SMHI för verksamhetsåret 2024.
De flesta myndigheter har genomfört sina uppdrag enligt förordningen, men det finns stora variationer i genomförandet.
Fler myndigheter än något tidigare år svarar nekande på frågorna om de har en aktuell klimat- och sårbarhetsanalys eller handlingsplan. Många myndigheter är i ett skede där de behöver uppdatera sina klimat- och sårbarhetsanalyser och handlingsplaner men flera uttrycker brist på resurser för att genomföra detta arbete.
Länsstyrelsernas arbete har påverkats av de sedan 1 januari 2024 avvecklade ekonomiska medlen till klimatanpassning. Konsekvenserna varierar mellan olika länsstyrelser, där flera påverkats i hög grad medan andra har prioriterat att bibehålla klimatanpassningsarbetet.
Fler nationella myndigheter och länsstyrelser samarbetar med aktörer inom EU i klimatanpassningsarbetet och har fått extern finansiering till projekt, exempelvis genom EU-medel.
För att stärka arbetet framåt finns behov av ökad samverkan, långsiktig finansiering, tillgång till uppdaterade och anpassade kunskapsunderlag samt bättre integrering av klimatanpassning i myndigheternas verksamheter. Både nationella myndigheter och länsstyrelser uttrycker behov av ytterligare ekonomiska och personella resurser för att kunna arbeta mer långsiktigt med klimatanpassning och för att kunna genomföra uppdragen i klimatanpassningsförordningen.
Utifrån vad som framkommit i årets analys har SMHI tagit fram fyra rekommendationer till regeringen. Motiveringar finns i kapitel 8.
Regeringen bör överväga att
revidera klimatanpassningsförordningense över den långsiktiga finansieringen av klimatanpassningsarbetet till länsstyrelserna och till de nationella myndigheter som berörs av klimatanpassningsförordningen ge förordningsmyndigheter i uppdrag att samverka med andra nationella myndigheter och länsstyrelser kring framtagande och spridning av anpassade kunskapsunderlagge förordningsmyndigheter i uppdrag att samordna klimatanpassningsarbetet i regionala samverkansgrupper kring stora utmaningar.
Hypsographic Control on the Diapycnal Flow in the Eastern Gotland Basin of the Baltic Sea
Magnus Hieronymus, Per Pemberton, Robinson Hordoir, Erik Mulder
Cost-efficient allocation of ship measures and harvest of aquatic invasive species - An application to invasive crabs on the west coast of Sweden
Ing-Marie Gren, Lars Arneborg, Sandra-Esther Brunnabend, Sam Fredriksson, Lena Granhag, Bjorn Kallstrom