Huvudinnehåll

Bättre metoder för information om extrema väderhändelser

Uppdaterad

Publicerad

SMHI deltar i forskningsprojektet ASPECT med partners från runt om i Europa för att tillhandahålla klimatinformation för bland annat klimatanpassning. För att informationen ska vara användbar samproduceras den i ett nära samarbete med intressenter från samhällsviktiga sektorer, så som jordbruk, civilsamhälle, finanssektorn och offentlig sektor.

Sedan 2023 har forskarna arbetat inom ASPECT för att ta fram klimatinformation som sträcker sig över relevanta tid- och rumsskalor, och som är anpassad till flera beslutsfattande nivåer inom Europa. Forskningsprojektet består av flera arbetsgrupper som bland annat utför beräkningar med hjälp av klimatmodeller och arbetar för att förbättra dem, genomför fallstudier, anordnar forum för användare och utvecklar system för leverans av klimatinformation.

– Genom projektet håller SMHI bland annat på att utveckla metoder för att ta fram klimatinformation om nederbörd och extrema väderhändelser. Det ingår även att ta fram kunskap om hur informationen om dessa händelser förändras i ett varmare klimat. Två år in i projektet är vi på god väg mot bättre metoder, säger Ralf Döscher, klimatforskare och gruppchef vid SMHI.

Porträttbild Ralf Döscher

Ralf Döscher, klimatforskare SMHI.

Information om lokala extrema väderhändelser

SMHIs arbete inom projektet fokuserar framförallt på utveckling och testning av nedskalningsmetoder för extrema väderhändelser i olika klimat som både SMHI, andra forskningsprojekt och samhället kommer kunna dra nytta av. Mer specifikt arbetar SMHIs forskare nu med:

  • Nya metoder som använder sig av maskininlärning för att förbättra säsongsprognoser för nederbörd, vilket enligt preliminära resultat ökar träffsäkerheten.
  • Att analysera och förstå hur variationer av havstemperatur i Norra Atlanten påverkar klimatet i Europa.
  • Att utveckla ett system för information om väldig lokala extrema väderhändelser på kilometerskala i olika klimat över Emilia-Romagna, Italien. Ett system som kommer appliceras även på andra områden, i Sverige och i världen.
  • Att analysera användarbehoven inom europeiska organisationer; särskild intressant är vilken typ av klimatinformation för klimatanpassning som är mest relevant just nu.
  • Att bredda tillgången till användbar klimatinformation.

Nästa steg för SMHIs forskare är att slutföra utvecklingen av de nya metoderna för att det ska kunna bli tjänster till samhället. Projektet fortsätter till december 2026.

Relaterade sidor