AR6: Klimat i förändring 2022 - Effekter, anpassning och sårbarhet (delrapport)
Rapporten behandlar effekterna av klimatförändringar på mänskliga och naturliga system inklusive sårbarheter, samt vilken kapacitet dessa har att anpassa sig till klimatförändringarna. Rapporten visar också på alternativ för att skapa en hållbar framtid för alla genom ett rättvist och integrerat tillvägagångssätt gällande anpassningsinsatser i alla skalor.
Rapporten publicerades i februari 2022 och är Arbetsgrupps 2 bidrag till Sixth Assessment Report (AR6).

Filmer om rapporten
Mer information och länkar
- Sammanfattning för beslutsfattare av Klimat i förändring 2022 - Effekter anpassning och sårbarhet ger en mycket kort sammanfattning av rapporten på svenska. På många ställen i sammanfattningen ges hänvisningar till avsnitt, figurer, tabeller och faktarutor i den underliggande rapporten.
Klimat i förändring 2022 - Effekter, anpassning och sårbarhetLänk till annan webbplats.
- Huvudslutsatser i IPCC:s rapport "Klimat i förändring 2022 - Effekter, anpassning och sårbarhet"
Länk till annan webbplats.
- I SMHIs webbsända seminarieserie delar forskare och experter med sig av sin kunskap inom olika klimatrelaterade områden.
SMHIs seminarieserie om klimatLänk till annan webbplats.
- IPCC:s websida för rapporten Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability. Här finns hela den underliggande rapporten på engelska.
AR6 Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability (IPCC:s webbplats, på engelska)Länk till annan webbplats.
- IPCC: Vårt klimat är vår framtid
Länk till annan webbplats.
- SMHIs seminarieserie om klimat
Länk till annan webbplats.
- Huvudslutsatser i IPCC:s rapport Klimat i förändring 2022: Effekter, anpassning och sårbarhet
Länk till annan webbplats.
Svenska författare
Martina Angela Caretta
Organisation: Lunds universitet
Bidrag i denna rapport: Samordnande huvudförfattare till kapitel 4: Vatten
Martina Angela Caretta är lektor vid Lunds universitet, Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi. Martina är feministisk geograf som fokuserar på klimatanpassning, genus och landskap, speciellt hur vatten utformar landskap. Hon använder kvalitativa, deltagande och dekoloniala metoder.
Martina har vidare arbetat som konsult åt Världsbanken där hon författat en rapport om Tchadsjön uttorkning och hur den har lett till emigration och framväxten av Boko Haram. Hon är en av huvudförfattarna till den nyligen publicerade UNESCO-rapporten med speciellt fokus på vattenbrist, genus och migration. Denna rapport är skapad genom ett internationellt samarbete som syntetiserar befintlig kunskap om hur vattenbrist påverkar könen på olika sätt och hur kvinnor och män anpassar sig igenom att flytta.
Emily Boyd
Organisation: Lunds universitet
Bidrag i denna rapport: Huvudförfattare till kapitel 8: Fattigdom, försörjning och hållbar utveckling
Emily Boyd är professor i hållbarhetsstudier och samhällsvetare med fokus på miljö och klimatförändring. Hennes unika fokus har varit på det tvärvetenskapliga samhället mellan fattigdom, försörjning och resiliens i förhållande till global miljöförändring, med fokus på frågor som rör städer, hållbar markanvändning, vatten och avskogning. Hon fokuserar alltmera på frågor om förlust och skada från klimat konsekvenser och specifikt på icke ekonomiska aspekter och klimaträttvisa.
Hennes arbete har publicerats inom samhälls- och hållbarhetsvetenskaperna med anmärkningsvärda publikationer om resiliens, anpassning och politik samt praxis för samhällsdeltagande i klimatfrågor.
Lisa Schipper
Organisation: Oxford
Bidrag i denna rapport: Samordnande huvudförfattare till kapitel 18: Klimatresilienta utvecklingsvägar
Lisa Schipper är forskare vid Environmental Change Institute vid Oxfords universitet i Storbritannien och expert på frågor som rör utveckling, fattigdom och anpassning till klimatets förändring. Hon forskar om socio-kulturella aspekter av sårbarhet inför klimathändelser och naturkatastrofer. Andra expertområden rör sambanden mellan anpassning och hållbar utveckling, kopplingen mellan anpassning och riskreduktion liksom vattenresurshantering och anpassning till en klimatförändring.
Lisa Schipper är också bidragande författare till Kapitel 5 i IPCCs specialrapport 1,5 grader och var medförfattare till IPCC AR5, samt IPCCs “Special Report on Managing the Risks of Extreme Events and Disasters to Advance Climate Change Adaptation” (2012).