20-årsjubileum för samarbetet mellan SMHI och Montel firas med nya produkter

Sedan 2001 har SMHI och norska Montel samarbetat för att erbjuda skräddarsydda väderprognostjänster för intressenter inom den europeiska kraftindustrin. Nu firar samarbetet 20 år och med det lyfter vi fram nya produkter som ska underlätta för kraftmarknaden. 

Väder har alltid varit en viktig drivkraft på kraftmarknaderna. Temperaturen påverkar efterfrågan, nederbörd påverkar vattenkraftproduktionen och extremväder kan ge stora effekter på marknaden. 

Vindkraft - vinter

Men relevansen av tillförlitliga väderdata, direktkontakt med erfarna meteorologer och klimattrender på längre sikt har blivit ännu viktigare när Europa och världen förflyttar sig från fossila bränslen och övergångar till förnybara energikällor.

Ett kraftfullt samarbete

Under samarbetet har SMHI levererat pålitliga och lättillgängliga vädertjänster till Montels analysplattform, vilken presenterar data om Europas energimarknader. 2016 bildade Montel en ny division för att utveckla smarta lösningar för kraftbranschen med hjälp av maskininlärning, en gren inom artificiell intelligens (AI).
 

Erik Ernerudh
Erik Ernerudh

Här föddes Montel AI, och samarbetet med SMHI möjliggjorde en spännande produktutveckling med global potential.
– SMHI och Montel har samarbetat långt innan jag började arbeta på SMHI och vi hoppas på en gemensam framtid minst lika många år till, säger Erik Ernerudh, produktchef på SMHI. 

Samarbetet med SMHI har gjort det möjligt för Montel AI att nyttja klimatdata, samt historiska och kontinuerliga väderprognoser innan de kompletteras med historiska anläggningsspecifika data och skapat kontinuerliga produktionsprognoser för vatten-, vind- och solkraftverk upp till sju dagar framåt.

När ett förnybart kraftverk väl är igång har produktionsprognoserna från Montel AI och SMHI redan visat sig sänka felmarginalen för operatörerna, skapa lönsammare anläggningar och bidra till ytterligare investeringar i förnybara energikällor.

Investera för framtiden 

Montel och SMHI har nu utvecklat nya produkter för kraftmarknaden. Eftersom vädret spelar en så viktig roll har samarbetet varit avgörande för att skapa ett brett utbud av tjänster som nu är tillgängliga via Montel Group:

•  

•    

•     

•     
 

Samarbetet mellan SMHI och Montel Energy Quantified

2017 lanserade Montel en ny tjänst: Energy Quantified by Montel (EQ) som erbjuder ett analysverktyg med prognoser på grundläggande energikällor för professionella aktörer inom kraftmarknaden. EQ använder SMHIs data för att kunna erbjuda till exempel spotpris-prognoser upp till 45 dagar framåt.

I marknadsprognoserna nyttjas hydrologiska data från SMHI.
Med hjälp av hydrologiska data från SMHI Hydro GWh gör EQ en fördjupad modellering och analys som ger prognoser på framtida nivåer av vattenkraftproduktion i Europa. Dessa presenteras som en del av EQs hydrologiska realtidsprognoser tillsammans med vädermodelldata från SMHI. 

Eftersom vädret påverkar så många delar av kraftmarknaden så kommer samarbetet mellan SMHI och Montel Group generera fler tjänster framöver som blir vara tillgängliga via montelgroup.com