Huvudinnehåll

Varmaste mars i Europa och historiskt lite havsis i Arktis

Uppdaterad

Publicerad

Enligt Copernicus Climate Change Service (C3S) var mars 2025 den varmaste marsmånad som någonsin uppmätts i Europa. Det rapporteras även om historiskt lite havsis i Arktis och globala temperaturer som var över genomsnittet.

C3S:s bulletin sammanfattar förändringar i det globala klimatet i luft- och havstemperaturer, havsisens utbredning samt hydrologiska variabler. Dessa data baseras på den globala återanalysen ERA5 med mätningar från satelliter, skepp, flygplan och väderstationer världen över.

I bulletinen konstaterats det att:

  • Mars 2025 var den hittills näst varmaste marsmånaden globalt, med en genomsnittlig lufttemperatur två meter över marken på 14,06°C enligt den globala återanalysen ERA5. Detta var 0,65°C över genomsnittet för perioden 1991–2020 och 1,60°C över den förindustriella nivån.
  • Mars 2025 var den 20:e månaden på 21 månader där den globala genomsnittstemperaturen var mer än 1,5°C över den förindustriella nivån.
  • Under 12-månadersperioden från april 2024 till mars 2025 var temperaturen 0,71°C högre än genomsnittet för 1991–2020, och 1,59°C över den förindustriella nivån.

– Ännu en månad med mycket höga temperaturer är inte förvånande givet fortsatta stora utsläpp av växthusgaser till atmosfären, säger Erik Kjellström professor i klimatologi vid SMHI.

Copernicus Climate Change Service bulletin Länk till annan webbplats.

Ett varmare och på sina håll blötare Europa

I Europa var mars 2025 både varmare och på flera platser blötare än vanligt:

  • Medeltemperaturen över hela Europa var 6,03°C, vilket var 2,41°C högre än genomsnittet för mars 1991–2020. Detta gör mars 2025 till den varmaste marsmånad som uppmätts i Europa.
  • I mars 2025 var nederbörden högre än normalt i stora delar av södra Europa, särskilt på Iberiska halvön, som drabbades av flera stormar och omfattande översvämningar. Andra regioner med högre än genomsnittlig nederbörd var Norge, delar av Island och nordvästra Ryssland.
Karta som visar värme och nederbörd över Europa mars 2025.

Anomalier i lufttemperatur och nederbörd för mars 2025 jämfört med medelvärdena för mars 1991–2020 visas ovan. Nederbördsavvikelserna representerar den totala nederbörden för månaden uttryckt som en procentandel av genomsnittet för perioden. Källa för data: ERA5. Skapad av C3S/ECMWF.

Mycket varmt i haven och rekordlåg havsisutbredning i Arktis

Stora delar av jordens hav har fortsatt mycket höga temperaturer. Den genomsnittliga havsytetemperaturen för mars 2025 över området mellan 60°S och 60°N var 20,96°C. Detta var det näst högsta värdet som någonsin registrerats för månaden, bara 0,12°C under noteringen från mars 2024.

Samtidigt som mars var exceptionellt varm, noterades den lägsta utbredningen av havsis i Arktis för månaden, baserat på 47 års satellitmätningar. Havsisen var 6% under det långsiktiga genomsnittet.

  • Detta markerade den fjärde månaden i rad där havsisen hade en rekordlåg utbredning för årstiden.
  • Eftersom den arktiska havsisen även nådde sin årliga maximala utbredning i mars, blev det den lägsta årliga maximala utbredningen som någonsin registrerats för regionen.
  • Havsisen i Antarktis nådde sin fjärde lägsta månatliga utbredning i mars, 24% under det långsiktiga genomsnittet
Daglig utbredning av havsis.

Daglig utbredning av havsis i Arktis från oktober 1978 till 1 april 2025. År 2025 visas med en mörkblå linje, 2024 med en blågrön linje och 2012 (året med den lägsta dagliga havsisutbredningen vid tiden för årsminima) med en laxrosalinje. Källa för data: EUMETSAT OSI SAF Sea Ice Index v2.2. Skapad av: C3S/ECMWF/EUMETSAT.

Milt i Sverige

Vädret i Sverige under mars sammanfattas av SMHI:s klimatologer i Månadens väder och vatten i Sverige och Månadens världsväder. Det var både milt och mycket milt på sina håll. I större delen av landet utom i fjällkedjan var nederbörden under det normala. I stora delar av landet var månaden blåsig, och snödjupet var på de flesta platser under det normala.

– Att det var så milt i Sverige beror på att lågtrycken gick på en nordlig bana och att mild luft täckte stora delar av centrala och norra Europa. Det allt varmare klimatet bidrar också, till exempel var stora delar av Nordatlantens yta mycket varm under mars, säger Erik Kjellström professor i klimatologi vid SMHI.

Nästa vecka den 15 april släpper Copernicus Klimattjänst och Meteorologiska världsorganisationen (WMO) rapporten The European State of the Climate 2024.

Relaterade sidor

  • Klimat

    Månadens väder och vatten i Sverige

    Varje månad presenteras en översiktlig återblick på den gångna månadens väder, läget i sjöar och vattendrag samt tillståndet i havet. Översikter äl...

  • Klimat

    Månadens väder i världen

    Varje månad presenteras en översiktlig återblick på den gångna månadens väder i olika världsdelar. Översikterna basseras till stor del på resultat ...

  • Kunskapsbanken

    Historiskt klimat

    Hur har temperatur och nederbörd i Sverige förändrats under lång tid? Kan man se någon förändring av salthalten i Östersjön? För att svara på de fr...