Varje år drabbas Etiopien, med sina 126 miljoner invånare, av översvämmande vattendrag. Vattenmassorna drar med sig både jord, vägar, byggnader och skördar såväl djur- som människoliv. Inte sällan är det landsbygden som drabbas värst.
Sedan 2018 pågår därför ett utvecklingssamarbete mellan SMHI och dess tre systermyndigheter i Etiopien för att utveckla kapaciteten inom landets hydrologi, meteorologi och katastrofriskreduktion.
Läs den tidigare nyheten ”Fortsatt satsning ska hjälpa Etiopien att ta fram bättre tjänster inom väder, vatten och katastrofhantering”
Modellen testas under regnsäsongen
– Tillsammans med etiopiska Ministry of Water and Energy (MoWE), Ethiopian Meteorological Institute (EMI) och Ethiopian Disaster Risk Management Commission (EDRMC) har vi nu arbetat fram ett nytt arbetssätt som går ut på att MoWE varje dag gör hydrologiska prognoser som sträcker sig tre dagar framåt och rapporterar dessa till EDRMC. Det är första gången någonsin som de arbetar tillsammans på det här sättet, säger Richard Alpfjord Wylde, projektledare på SMHI.
EDRMC är Etiopiens motsvarighet till svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och det är de som ansvarar för att nå ut med varningar till befolkningen.
Det nya arbetssättet kallas ”Hydromet Alert”. Det testas under regnsäsongen från juni till och med september ut, i fyra olika områden i närheten av huvudstaden Addis Abeba.
En bra början på något större
En av deltagarna från EDRMC är Lemlem Abrah, som är nöjd med projektet så här långt:
– Jag tycker att testperioden har fungerat bra. Alla tre inblandade organisationer hade en tydlig och gemensam bild av hur vi skulle genomföra testet innan det påbörjades, säger Lemlem Abraha, expert på GIS och fjärranalys, på EDRMC.
– Det är ett viktigt projekt och vi är på rätt väg. Eftersom det är vi på EDRMC som varnar samhället vid olika nationella, klimatrelaterade faror är det viktigt att vi får rätt data i god tid. Med den här modellen kan vi se precis var det kommer att hända något och hur det kommer att påverka området. Det hjälper oss att producera olika varningsprodukter till olika målgrupper i samhället. När arbetssättet väl är testat, utvärderat och förbättrat kan vi förhoppningsvis skala upp den till nationell nivå, säger Lemlem Abraha.
Alla parter deltar aktivt
Projektet bygger på aktivt deltagande och interaktivitet från alla parter. Under träffarna diskuterar representanterna hur processen kan förbättras ytterligare. Det tas beslut som genomförs och följs upp.
– Förutom att SMHI bland annat har bidragit med utvecklandet av själva arbetssättet, så har de genom att dela med sig av sina erfarenheter inspirerat oss till hur vi kan arbeta. SMHI har också hjälpt oss – EDRMC, MoWE och EMI – att hitta ett sätt att arbeta dedikerat tillsammans och att även att följa upp det som gjorts.
Historiskt samarbetsavtal underskrivet
Ytterligare ett stort steg framåt för projektet som skett under sommaren är att alla parter nu har skrivit på ett avtal om att dela data med varandra, något som inte är lika lätt i Etiopien som till exempel i europeiska länder.
– Det är en förutsättning för ett hållbart och långsiktigt samarbete framöver, menar Richard Alpfjord Wylde.
Projektet WACCA-E går nu vidare med att bland annat göra en teknisk kalibrering av den hydrologiska beräkningsmodellen Et-HYPE för att göra det möjligt med en landsomfattande tillämpning. Den nu pågående testfasen avslutas den 1 oktober.