WMO:s rapport United in Science 2024: “Vi är långt ifrån målen”

Idag presenterar världsmeteorologiska organisationen WMO sin rapport United in Science. Rapporten är en sammanställning av underlag från flera olika aktörer och belyser både utmaningar och möjligheter. Vetenskapen är tydlig. Vi är långt borta från att uppnå viktiga klimatmål.

Effekterna av klimatförändringar och farligt väder hotar människors och planetens välbefinnande, det konstaterar WMO i dagens rapport.

WMO:s rapport United in Science 2024 på WMO:s webbplats

Brådskande och ambitiösa åtgärder behövs

Huvudbudskapen i rapporten United in Science 2024
Huvudbudskapen i rapporten United in Science 2024 Illustration WMO - World Meteorological Organization Förstora Bild

Rapporten innehåller en summering av aktuell klimatvetenskap och pekar på behovet av åtgärder.

"Vi behöver brådskande och ambitiösa åtgärder nu för att stödja hållbar utveckling, klimatåtgärder och katastrofriskreducering. De beslut vi fattar idag kan vara skillnaden mellan ett sammanbrott eller ett genombrott till en bättre värld”, säger WMO:s generalsekreterare Celeste Saulo i ett pressmeddelande från WMO.

Pressmeddelande om rapporten United in Science 2024, på WMO:s webbplats

När det gäller klimatet konstaterar WMO i rapporten att koncentrationerna av växthusgaser är på rekordnivåer, vilket leder till att temperaturen fortsätter stiga. Året 2023 var med stor marginal det varmaste som hittills uppmätts, med många extremväderhändelser. Denna trend har fortsatt under första halvåret 2024.

Gapet mellan ambition och verklighet för utsläppen av växthusgaser är fortfarande stort. Med dagens politiska beslut i världen finns det två tredjedels sannolikhet för en global uppvärmning på 3 °C detta århundrade, enligt rapporten.

När Parisavtalet antogs beräknades utsläppen av växthusgaser öka med 16 procent till 2030 jämfört med 2015. Nu är den beräknade ökningen 3 procent, vilket visar att framsteg ändå har gjorts. Trots detta är utsläppsgapet för 2030 fortfarande stort. För att begränsa den globala uppvärmningen till under 2 °C och helst 1,5 °C (över förindustriell tid), måste de globala växthusgasutsläppen 2030 minskas med 28 procent och 42 procent, från de nivåer som beräknas från nuvarande politik.

Men United in Science-rapporten talar också om hopp. Den beskriver hur framsteg inom natur- och samhällsvetenskap, ny teknik och innovation förbättrar vår förståelse av jordsystemet och kan vara ”game changers” för klimatanpassning, katastrofriskreducering och hållbar utveckling.

Erik Kjellström
Erik Kjelltström, professor i klimatologi vid SMHI. Foto SMHI/Niclas Kindahl, Fotofabriken
Vikten av såväl observationer som tillförlitliga prognoser för väder och vatten samt en väl fungerande varningstjänst är uppenbart här liksom tillgång till relevant klimatinformation för anpassning av samhället i ett längre tidsperspektiv, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

Behov av tvärvetenskapligt perspektiv

Rapporten lyfter också att det är viktigt med ett tvärvetenskapligt förhållningssätt. Globala utmaningar som klimatförändringar, katastrofriskreducering och hållbar utveckling kan inte hanteras av en enda form av kunskap. De kräver ett tvärvetenskapligt förhållningssätt som förenar aktörer över miljömässiga, sociala och kulturella sammanhang för att gemensamt utveckla och implementera lösningar.

Klimatutmaningen handlar huvudsakligen om att styra bort från användandet av fossilt kol. En viktig bit för att skapa acceptans för nödvändiga åtgärder handlar om att förse politiker, beslutsfattare och allmänhet med ett relevant vetenskapligt underlag. WMO:s rapport bidrar här med uppdaterad information, konstaterar Erik Kjellström.

Om rapporten United in Science 2024

Rapporten United in Science 2024 har sammanställts av Världsmeteorologiska organisationen (WMO) under ledning av FN:s generalsekreterare för att samla de senaste klimatvetenskapliga uppdateringarna från viktiga globala partnerorganisationer. I linje med FN:s toppmöte 2024, ger denna rapport en uppdatering om tillståndet inom klimatvetenskapen och den senaste väder-, klimat-, vatten- och relaterade miljö- och samhällsvetenskapen.

Rapporten United in Science 2024 på WMO:s webbplats

Temasida på smhi.se om klimatet

På vår temasida hittar du information om klimatet – igår, idag och imorgon – och kan ta del av SMHIs statistik, scenariotjänster och öppna data. SMHI bedriver omfattande forskning inom klimatområdet. Här finns också Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning.

Om klimat på smhi.se - statistik, forskning och vägledning