Översvämningsvarningarna har hittills utfärdats enbart på orange och röd nivå och som ett komplement till varningen för höga flöden. Anledningen till att gula varningar inte togs med var att det på förhand var svårt att sätta kriterierna för en hel ny varningstyp, och det fanns en risk att systemet skulle larma för ofta på den gula varningsnivån.
En lägre varningsnivå behövs
Efter att ha utvärderat hur dessa varningar har tagits emot av samhällsaktörer och allmänheten, har SMHI nu dragit slutsatsen att det ändå behövs en lägre varningsnivå. Översvämningar är ofta lokalt avgränsade, vilket gör att orange och röd nivå ibland har upplevts som för extrema.
Kriterierna har anpassats
Kriterierna har även anpassats för översvämningsvarningarnas två högre varningsnivåer. Det ska framöver vara svårare att komma upp i orange eller röd nivå och de motsvarar därmed den övergripande definitionen för SMHIs varningsnivåer bättre. I samråd med en referensgrupp bestående av personer från länsstyrelser och räddningstjänster har SMHI under våren 2024 testat olika scenarier av anpassade kriterier innan man har landat i ändringarna.
Integrerad samverkan
Översvämningsvarningar är en varningstyp som i mån av tid samverkas med berörda länsstyrelser innan publicering. Vinsten med samverkan innan en varning börjar gälla är att aktörerna kan börja sin planering i god tid och varningarna blir mer relevanta för allmänheten om lokalkännedom tas med i bedömningen.