–SMHI är en expertmyndighet inom väder, vatten och klimat. Det blir förstås extra tydligt i en övning som den vi nu medverkat i - våra prognoser och varningar är viktiga underlag för att olika aktörer i samhället ska kunna fatta bra och kloka beslut i akuta situationer, säger Berit Arheimer, professor i hydrologi på SMHI och en av flera SMHI-medarbetare som var delaktiga i planeringen och genomförandet av övningen.
Översvämningsscenarier
Under övningen presenterades översvämningsscenarier som SMHI tagit fram, baserade på tidigare händelser i närområdet. Under vårvintern 2024 drabbades till exempel Motala ström av höga flöden med en återkomsttid på cirka 50 år. Det orsakade översvämningar på många platser.
Övningsdeltagarna fick i uppgift att fatta gemensamma beslut om åtgärder för att minska påverkan på samhället i de olika scenarierna. Efter hand presenterades nya förutsättningar och konsekvenser som krävde nya åtgärder. Fredrik Schück, doktorand inom hydrologi på SMHI, förklarar:
–En möjlighet för att motverka översvämning längs ett vattendrag är att justera hur dammar regleras. SMHI gör beräkningar för hur vatten rör sig i landskapet och hur mycket olika ytor översvämmas - med hjälp av dem kan vi göra prognoser för konsekvenser uppströms och nedströms, när dammar regleras på ett visst sätt.
Förutom att ta fram scenarierna medverkade kollegor från SMHIs varningstjänst som deltagare i övningen, och reagerade på förhållandena tillsammans med övriga aktörer.
Positiva reaktioner
Reaktionerna från övningen var positiva.
–Övning ger ju färdighet och det märktes under övningens gång att det blev lättare för deltagarna att fatta svåra beslut. Det var fantastiskt att se all denna samlade kompetens och engagemang kring översvämningsproblematiken, säger Berit.
Nina Bosshard från SMHIs hydrologiska varningstjänst var en av de som medverkade i övningen som deltagare.
–Övningen var jättebra tyckte jag. Det var verkligen en "lärande övning" på så sätt att man förändrade sitt synsätt under övningens gång. Den belyste saker som fungerar bra i samverkansarbetet, men också vad som behöver förbättras.
Risken för extremväder ökar
Klimatet förändras och risken för extremväder som orsakar översvämningar likaså.
–I ett varmare klimat med mer extremväder blir SMHIs kunskap och information ännu viktigare för att få en gemensam problembild, vilket underlättar beslut om åtgärder och effektiv samverkan för att minska skadorna, avslutar Berit.
Du kan läsa mer om övningen på Länsstyrelsen Östergötlands webbplats:
Översvämningsövning ger effektivare krishantering | Länsstyrelsen Östergötland