Nya kartor gör det enklare att förstå hur väder och klimat har förändrats

Nu finns nya månads-, årstids- och årskartor över temperatur och nederbörd publicerade på SMHIs webbplats. Bland annat har funktionaliteten setts över, så det är enklare att både hitta och förstå informationen.

Skärmdump på de olika sökfunktionerna i karttjänsten.
Det finns många olika parametrar att söka efter bland de nya kartorna. Förstora Bild

Kartorna baseras på SMHIs insamlade väderdata och ger information och överblick för flera olika parametrar. Några exempel är temperatur, nederbörd och vegetationsperiod. Genom att jämföra kartorna kan man till exempel se hur se hur klimatet har förändrats genom åren eller hur många blixturladdningar det var en viss månad.

– Att visualisera meteorologiska värden i kartor är ett bra och pedagogiskt sätt att göra komplex information enklare att förstå, säger Erik Engström, klimatolog, SMHI.

Flera nya funktioner 

Erik Engström
Erik Engström

I den nya kartvisaren är det med fler typer av kartor än tidigare och även valmöjligheterna är fler. De olika parametrarna förklaras med en kort text och det är möjligt att förstora bilden för att se detaljerna tydligare.

– Ytterligare en nyhet är att det går att ladda ner högupplösta bilder av kartorna – något som har varit efterfrågat framför allt från olika mediahus. Vi vill förstås göra det enkelt för andra aktörer i samhället att använda vår information och våra kartor i sin verksamhet. Samtidigt tror jag att det kan vara väldigt intressant även för allmänheten att utforska kartorna, säger Erik Engström.

Skärmdump på några av kartorna med temperatur.
En nyhet är att kartorna nu är nedladdningsbara i högupplöst format - något som varit efterfrågat framför allt av olika mediahus. Förstora Bild