Nederbörd ny parameter i "Hur var vädret?"

Hur var vädret julen 2010? Eller midsommaren 1992? Var det varmt eller kallt? Hur har temperaturen förändrats sedan dess? Det kunde du ta reda på redan när SMHI lanserade tjänsten "Hur var vädret?" för ett drygt år sedan. Nu lanseras parametern nederbörd så att du även kan ta del av nederbördsmängd.

Bild på person med utfällt färglatt parably

SMHIs interaktiva webbtjänst visar hur vädret har varit en viss dag, månad eller år samt om temperaturen eller nederbörden har förändrats över tid på den utvalda platsen. Tjänsten uppdateras dagligen, vilket håller sidan uppdaterad med senaste temperatur- och nederbördsmätningen.

– Vi vill med webbtjänsten Hur var vädret? väcka nyfikenhet för väderhistorik och klimat. Med ökat intresse och förståelse för den pågående klimatförändringen kommer fler personer ta allt mer klimatsmarta beslut i sin vardag, säger Erik Engström, klimatolog och chef för SMHIs grupp för klimatinformation och statistik på SMHI.

Väderdata för ett åttiotal orter

I tjänsten ingår ett åttiotal orter, som kan väljas via en Sverigekarta eller en listmeny. Det finns nu två parametrar att välja mellan; Temperatur och Nederbörd.

  • Parametern Temperatur visar ett antal klickbara temperaturkort med temperaturrekord, medeltemperatur, årsmedeltemperatur och tempereraturförändring för vald ort.
  • Parametern Nederbörd visar ett antal klickbara nederbördskort med nederbördsrekord för dygn, årsnederbörd, årsnederbördsrekord och nederbördsförändring.  

Intressanta fördjupningar

I webbtjänsten går det även att djupdyka kalendermässigt bakåt i tiden och ta reda på hur vädret har varit vissa högtider som julafton, eller undersöka om det om det förekommit nederbörd på bröllops- eller födelsedagen. Det går även att välja att se nederbörd för olika årstider samt ta reda på när det varit dagar eller perioder med mycket eller lite nederbörd.

– Precis som i den första versionen av tjänsten finns även nu en interaktiv meny med ett urval av olika högtider och händelser som vi tror kan vara extra intressanta att kika på utifrån ett nederbördsperspektiv. Här kan du exempelvis ta reda på om känslan av att det alltid regnar på sillbordet under midsommarafton stämmer! säger Susanne Carmblad, projektledare för tjänsten Hur var vädret.

Så här gör du:

  • Gå in på www.smhi.se och välj ”Till Hur var vädret” under rubriken ”Fler vädertjänster och väderkartor”.
  • Välj ort på kartan eller i rullisten.
  • Välj den parameter du vill undersöka – Temperatur eller Nederbörd.
  • Undersök hur vädret har varit en viss tidsperiod eller scrolla ner till nästa sektion, där du exempelvis kan undersöka om det var rikligare nederbörd på julafton förr om åren.