Midsommarvärmen satte fart på cyanobakterierna

Midsommarhelgens sol och värme har satt fart på cyanobakterierna i Östersjön. Det som började försiktigt under förra helgen har nu utvecklats till omfattande ytansamlingar i norra halvan av Egentliga Östersjön. Däremot är det ännu förhållandevis sparsamt med cyanobakterier i södra Östersjön, där vi annars brukar se de tidigaste cyanobakterieblomningarna.

Gröngula blomningar runt Gotland syns tydligt på satellitbild.
Satellitdata från 14:00 den 26 juni visar tydliga blomningar i norra Egentliga Östersjön. Foto NASA, satellitdata processad av SMHI. Förstora Bild

Cyanobakterierna är en del av sommaren i Östersjön, de mikroskopiska cellerna växer snabbt när vattentemperaturen nått över 17 grader och näringstillgången är god. Är vädret dessutom lugnt och stilla, samlas cellerna vid ytan och klumpar ihop sig till de ytansamlingar som kan få en simtur att te sig mindre lockande.

Högsäsongen för cyanobakterier i Östersjön är vanligtvis från midsommar fram till början av augusti, men vilka delar som får de rikligaste blomningarna varierar mellan åren.

Start i mitten av juni

På SMHIs expedition med forskningsfartyget R/V Svea den 13-19 juni noterade forskarna små förekomster med cyanobakterier i vattnet öster om Gotska Sandön i norra Östersjön. Det skulle dock dröja en dryg vecka innan de hade nått en sådan mängd att det började bildas ytansamlingar. Under midsommarhelgen har dessa brett ut sig till havs både väster, norr och öster om Gotland.

Än så länge har det inte visat sig några mer omfattande förekomster i andra delar av Östersjön. Det är lite oväntat, oftast startar blomningen i sydöstra Östersjön någon gång i mitten av juni, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI.

Vädret styr hur blomningen utvecklas

Så länge det stilla och varma vädret fortsätter så kommer troligen ytansamlingarna med cyanobakterier också att finnas kvar där de finns nu. Hur blomningen kommer att utveckla sig längre fram beror till stor del på vädret.

Fortsatt högsommarvärme kan innebära tillväxt också i andra havsområden, blåsigt väder med vågor rör däremot om i ytvattnet och ytansamlingarna löses upp eller blandas ner i vattenmassan, avslutar Jörgen.

Algsituationen - dagliga kartor över blomningsläget

SMHI följer förekomsten av cyanobakterier i Östersjön sommartid och publicerar dagligen kartor över blomningsläget i tjänsten Algsituationen. 

Förutom de analyserade kartorna i tjänsten går det också att se den satellitdata vi använder. Antingen i en fotografisk vy som visar Östersjöområdet ungefär som det skulle te sig för blotta ögat, eller en vy baserad på ytvattentemperatur som anger temperaturen via infraröd data från satellit.

Tjänsten Algsituationen