Klimatvisningar för gymnasieelever i Östergötland

SMHI har precis avslutat en geodomturné med klimatvisningar i Östergötland. I en mobil visualiseringsdom visades filmen ”En varmare värld” för gymnasieelever med syfte att öka elevernas kunskap, medvetenhet och engagemang.

skolelever på väg in i geodomen
Geodomen på Bergska gymnasiet i Finspång.

Klimatfrågor är komplicerade. Genom tydliga visualiseringar av fakta bidrar filmen ”En varmare värld” till en ökad förståelse kring hur klimatförändringen har uppstått och på vilka sätt vi kan hantera den.

– Det känns kul att äntligen få visa filmen i geodomen. Filmen lanserades 2020 men på grund av pandemin blev alla filmvisningar i geodomen inställda säger Madeleine Tuomi, kommunikatör på SMHI.

Turné i Östergötland

SMHI har besökt fyra kommuner i Östergötland och i fredags avslutades turnén i Finspång på Bergska gymnasiet. Tidigare har Mjölby, Åtvidaberg och Motala fått besök.

– Filmen var toppen och jättebra med ett sånt här arrangemang att SMHI och kommunen kommer ut till skolan, säger Natalia Herma, elev på Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång.

Flera aktörer arrangerar tillsammans

Turnén arrangerades av SMHI, Länsstyrelsen i Östergötlands län, Visualiseringscenter C i Norrköping och kommunerna, och vände sig främst till gymnasieelever. I några av kommunerna var även tjänstepersoner inbjudna.

– Syftet med turnén är att öka elevernas kunskap, medvetenhet och engagemang. Klimatförändringarna är inte bara något som händer globalt. Vi behöver alla göra aktiva val för att minska vår klimatpåverkan, säger Sara Spjuth, energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen Östergötland.