Klass 3-varning för besvärligt väder med snö och blåst - nu nedgraderad

Uppdatering 12 januari kl. 16.30: Just nu berörs mellersta Norrland av ett intensivt lågtryck som under måndagen tog sig in från sydväst. En klass 3-varning har varit utfärdad i Västernorrlands län. Den berörde östra Ångermanland.  Klass 3-varningen är nu nedgraderad till en klass 2-varning. Det rikliga snöfallet väntas mattas av under tisdagskvällen och -natten.

Riktigt besvärligt väder med kraftigt snöfall väntas under närmaste dygnet över Västernorrlands län, norra delen av Jämtlands län samt Västerbottens läns kustland i kombination med blåst och risk för drivbildning.

I Lapplandsfjällen är det varning för mycket hårt väder till ikväll.
Det blir även blåsigt till havs med kuling utfärdad på många farvatten.

Snöstorm i Lappland
Arkivbild - snöstorm. Foto Bertil Bernhardsson/Mostphotos

SMHI har just nu även hydrologiska varningar för höga flöden i Byälven och Upperudsälven. Dessa varningar bedöms inte påverkas av pågående snöfall. 

Stora ökningar av snödjup 11-12 januari

SMHIs snödjupsobservationer den 12 januari visar att följande tio stationer haft störst ökning av snödjup senaste dygnet:

Ökning i cm snödjup      

Station

+60 cm                               Forse (Ångermanland)
+44 cm 

Åkroken (Ångermanland)

+34 cm                              

Aspeå (Ångermanland)

+30 cm                              

Mälgåsen (Jämtland)

+29 cm                              

Slättån (Medelpad)

+27 cm                              

Svedjelandet (Jämtland)

+26 cm                               Ulvsjön (Medelpad)
+24 cm                               Bredbyn (Ångermanland)
+23 cm                               Frostviken (Jämtland)
+23 cm                              

Norderön (Jämtland)

 

Ovanligt med klass 3-varning

– Det är mycket ovanligt med klass 3-varning som i dagens varningssystem är den allvarligaste vädervarningen. Nu gjorde vi bedömningen i måndags att det skulle bli besvärligt med kombinationen snöfall och vind med risk för drivbildning och mycket besvärligt väglag, berättar Niklas Einevik, meteorolog vid SMHI och fortsätter:

– Statistik sedan 2010 visar att detta första gången som SMHI har en klass 3-varning för snöfall. Vi har haft några meteorologiska klass 3-varningar tidigare under den senaste 10-årsperioden, men då för byvind i samband med stormar. Senast hände det 2013.

Följ varningsläget

Det är viktigt att följa det aktuella varningsläget på smhi.se och i SMHIs app. Varningar uppdateras kontinuerligt allt eftersom SMHI får och analyserar prognosunderlag. Det är ett arbete som pågår dygnet runt.