Över en halvmeter nysnö i Ångermanland

Snöovädret över främst Norrlandskusten har ännu inte bedarrat, men det kan vara dags för en första sammanfattning. På tisdagsmorgonen den 12 januari 2021 rapporterade Forse en snödjupsökning på 60 cm och Multrå 53 cm. Båda stationerna ligger i Ångermanland. I Bispgården i östra Jämtland ökade snödjupet med 51 cm.

För att hitta ett likande fall med så stora snödjupsökningar på ett dygn i Sverige får vi gå tillbaka till den 1-2 december 2012. Då ökade snödjupet med 75 cm i Kilagården i Västergötland, och ytterligare några stationer från Gästrikland till Lappland fick dryga halvmetern.

För Ångermanlands del får vi gå tillbaka till den 10 december 2011 då Hattsjöbäcken redovisade en snödjupsökning på 55 cm.

Snödjup i Trehörningsjö efter snöoväder den11 januari 2021
Snödjup i Trehörningsjö efter snöoväder den11 januari 2021 Foto Therese Björkman
Klimatstationen i Forse
Klimatstationen i Forse den 26 september 2019. Foto SMHI Förstora Bild

Bilden visar klimatstationen i Forse någon mil väster om Sollefteå en solig dag i september 2019. Annat är det nu. Under måndagen var det 25 cm snö och under tisdagsmorgonen 85 cm.

Det är inte bara snömängderna som sådana som orsakat problem, utan i minst lika hög grad blåst och drivbildning. Brämön vid Medelpadskusten hade under måndagskvällen vindbyar på 30 m/s och lika kraftiga vindbyar var det under tisdagsmorgonen vid Järnnäsklubb i nordligaste Ångermanland.

Över en meter nysnö i fjällen 1921

När det gäller absoluta rekord för snödjupsökningar så är det lite vanskligt. Det finns många fallgropar när det gäller snödjupsstatistik. En sådan är att alla stationer inte alltid har mätt snödjupet dagligen och då får vi inte heller några dagliga snödjupsökningar.

Det finns dock ett fall från Njuonjesbäck väster om Kvikkjokk i mellersta Lapplandsfjällen, där snödjupet ökade från 6 cm den 31 oktober till 115 cm den 1 november 1921. En följd var att nederbördsmätaren blev helt översnöad.

Sverker Hellström