Huvudinnehåll

Skyfallskartering – ett viktigt verktyg för Länsstyrelsen i Dalarna

Uppdaterad

Publicerad

När stora regnmängder faller på kort tid ökar risken för översvämning. Men vilka områden kommer översvämmas vid skyfall? I vilken omfattning? Nu har SMHI, på uppdrag av Länsstyrelsen i Dalarnas län, utfört en skyfallskartering över tre tätorter i länet.

En gata i Gävle som är översvämmad av vatten.

Översvämningarna i Gävle i augusti 2021 låg till grund för en av simuleringarna.

SMHI har utfört en skyfallskartering över tätorterna Falun, Smedjebacken och Ludvika för att beskriva vilka områden i respektive tätort som riskerar att översvämmas när stora regnmängder faller på kort tid. Bakom uppdraget står Länsstyrelsen i Dalarnas län, och skyfallskarteringen är en del i Länsstyrelsens arbete med krisberedskap och klimatanpassning.

För varje tätort har tre scenarion simulerats genom en hydraulisk modell. Två scenarier visar resultatet av ett 100-års regn i dagens och i ett framtida klimat, och ett scenario visar resultatet av ett extremregn liknande det som inträffade i Gävle 2021.

Resultaten från simuleringarna har levererats i form av kartor och digitalt gis-material som visar vattenhastigheter, vattendjup, avrinning och vattenutredning.

Undvik översvämningar med hjälp av kartering Länk till annan webbplats.

Detta material kan användas i kommunernas egna digitala system som ett komplement i deras arbete med att klimatanpassa tätorten för skyfall. Skyfallskarteringen blir också ett viktigt verktyg i kommunens planeringsarbete för exempelvis ny bebyggelse, säger Karin Dyrestam, konsult inom hydraulik på SMHI.

Om uppdraget

Den typ av översvämning som ingått i uppdraget är den så kallade marköversvämningen. I uppdraget har SMHI studerat hur marken översvämmas av ytlig avrinning i tätorten, och inte sådan översvämning som orsakas av baktryckning i ledningssystemet.

Modellen har simulerat tre olika nederbördsscenarion:

  • 100-årsregn i dagens klimat med varaktighet under sex timmar. Total nederbördsmängd är 60,3 mm.
  • 100-årsregn i ett framtida klimat år 2100 med framtida utsläpp av växthusgaser enligt RCP8,5 och varaktighet under sex timmar. Total nederbördsmängd är 84,5 mm.
  • De sex mest intensiva timmarna av det regn som föll över Gävle den 17-18 augusti 2021. Regnet var extremt kraftigt med en återkomsttid motsvarande cirka en gång per 1000 år. Total nederbördsmängd är 136,2 mm.