Klimatförändringarna sker snabbast vid polerna. En viktig orsak är att den vita isen fungerar likt en spegel och reflekterar en stor del av solens strålar tillbaka ut i rymden. Men när isen smälter och ersätts av mörk havsyta, absorberas istället mer värme, vilket påskyndar den globala uppvärmningen – en process som kallas för positiv återkoppling.
Med hjälp av satelliter har isutbredningen observerats kontinuerligt sedan 1980, och bilderna visar tydligt att isen har minskat oroväckande fort sedan dess.
Kan vi i Sverige på något sätt känna av förändringen?
Exempelvis sammanfattar FN:s klimatpanel, IPCC, i rapporten: Den naturvetenskapliga grunden, i den sjätte utvärderingscykeln, hur flera vetenskapliga studier tyder på att uppvärmningen i Arktis kan försvaga jetströmmen. Vilket skulle kunna göra att kall arktisk luft oftare läcker ned till Europa, Asien och Nordamerika.
Isutbredning i Arktis mindre än genomsnittet
Årets septemberutbredning av den arktiska havsisen har varit omkring två miljoner kvadratkilometer mindre än genomsnittet för perioden 1980–2010, en skillnad som motsvarar ungefär fyra till fem gånger Sveriges yta. Trots detta är årets isutbredning fortfarande betydligt större än det rekordlåga året 2012. Utbredningen i år är ungefär en miljon kvadratkilometer större än 2012.
Isutbredningen i september kan skilja sig mycket från år till år. Detta beror på hur mycket is som bildats under vintern, och hur vindar och temperaturer varit under sommaren i Arktis. Dessutom finns svängningar i isutbredningen på tiotals år på grund av variationer i havstransporten av värme till Arktis, säger Torben Koenigk.
De här långvariga svängningarna bidrog till den kraftiga minskningen av Arktis havsis mellan 1995 och 2012, och förstärkte alltså den isminskningen som sker på grund av den globala uppvärmningen. De långvariga svängningarna har även påverkat den tillfälliga stabiliseringen av isens utbredning.
Om dessa långvariga svängningar börjar bidra till isminskning, samtidigt som växthusgasutsläppen fortsätter, kan Arktis vara helt fritt från havsis på somrarna om 15 till 20 år, säger Torben Koenigk.
Isutbredningen i Antarktis näst lägst notering
Isutbredningen i september år 2024 var över 1,5 miljoner kvadratkilometer mindre än genomsnittet för 1980–2010, det motsvarar mer än tre gånger Sveriges yta. Det är den näst lägsta noteringen sedan satellitmätningarna startade. Endast september 2023 hade något mindre is.
- Precis som i Arktis påverkas isutbredningen i Antarktis mycket av vindar och temperaturer, vilket förklarar variationerna mellan olika år. Forskning tyder på att den snabba isminskningen de senaste åren kan vara kopplad till ett varmare hav och förändringar i vindmönstren, säger Torben Koenigk.