ForskarFredag 2020 - En hållbar framtid

På ForskarFredag den 27 november möter du forskare från SMHI och Stockholms universitet i ett livesänt samtal kring vad forskningen säger om jordens klimat, hur forskning går till och på vilket sätt vetenskapen kan bidra till att hitta nya lösningar.

Text i bild: En hållbar framtid - Rymdteknik för klimatet

Klimatförändringarna är en av mänsklighetens största utmaningar, och de val vi människor gör nu har stor betydelse för vår framtid och för kommande generationer. 

Text i bild: Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

I det livesända samtalet fredagen den 27 november
kl. 10.00 -11.45 möter du Magnus Lindskog, Klaus Wyser, Karl-Göran Karlsson och Helena Martins från SMHIs forskningsavdelning. De kommer att berätta om skillnaden mellan väder och klimat, ge exempel på hur SMHI använder sig av satellitdata och förklara hur klimatforskning går till. 

Från Stockholms universitet deltar Linda Megner som är ansvarig för den nya forskningssatelliten MATS och Olle Torpman som är klimatfilosof. 

I pausen visas filmen ”En varmare värld”. Den förklarar vad som leder till klimatförändringar och är samtidigt fylld av hopp och framtidstro. För en sak är säker – när vi människor ställs inför stora utmaningar kan vi uppnå enastående saker.

Eventet är ett samarbete mellan Astronomins dag och natt, Rymdstyrelsen, SMHI, Vetenskap & Allmänhet samt Visualiseringscenter C.