Tropisk stormvarning i Mexiko för rekordtidig Cristobal

Under tisdagen bildades säsongens tredje tropiska storm, namngiven Cristobal, i sydvästra delen av Mexikanska Golfen precis utanför Mexikos kust. Enligt amerikanska National Hurricane Center (NHC) kan stormen komma att dröja sig kvar vid Mexikos kustområde ända fram till på fredag då den börjar röra sig norrut över Mexikanska Golfen. På längre sikt ser södra USA ut att kunna hotas av Cristobal.

Prognoserad bana för den tropiska stormen Cristobal.
Prognoserad bana för den tropiska stormen Cristobal. Källa: National Hurricane Center. Förstora Bild

Även om Cristobal inledningsvis kan komma att öka lite i styrka kommer det primära hotet att vara de stora mängder regn som väntas falla över regionen de kommande dygnen. Regnet kan ge upphov till livshotande översvämningar och jordskred. Enligt NHC kan det komma att falla 250-500 mm, lokalt närmare 650 mm de kommande dygnen i de berörda delstaterna i Mexiko. 

Cristobal utvecklades från resterna av den tropiska stormen Amanda som drog in över Guatemala, El Salvador, Belize och Mexiko där det fallit stora mängder regn. Volcan de San Miguel i El Salvador rapporterade totalt 417 mm den 30-31 maj. Drygt ett tjog människor i regionen har rapporterats omkomna till följd av ovädret. NHC bedömer att ytterligare 250-400 mm regn kan komma att falla i Guatemalas och El Salvadors kustområden.

Cristobal rekordtidig

Att säsongens tredje tropiska storm bildas redan den 2 juni på Atlanten är rekordtidigt. Det tidigare rekordet var från 2016 då säsongens tredje storm, namngiven Colin, bildades den 5 juni. Statistik över tropiska stormar och orkaner på Atlanten finns från 1851 och framåt.

Två tropiska stormar i maj är extremt ovanligt

I maj bildades två tropiska stormar, Arthur och Bertha, på Atlanten. Delstaten South Carolina drabbades av Berthas framfart, mer om detta i majkrönikan i nästa vecka. Att två tropiska stormar bildas under maj månad är extremt ovanligt. Detta har endast inträffat två gånger sedan 1851, nämligen 2012 och 1887. 

För ytterligare tre säsonger, 2016, 1951 och 1908, har det inträffat att två tropiska stormar bildats före maj månads utgång. De minnesgoda läsarna minns nog orkanen Alex som i januari 2016 drabbade Azorerna vilket följdes av en storm i maj. År 1951 handlade det om en storm i februari och en orkan i maj medan det 1908 rörde sig om en orkan i mars följt av ytterligare en i maj.

De kommande namnen på den förutbestämda namnlistan över tropiska stormar och orkaner på Atlanten är Dolly, Edouard, Fay och Gonzalo.