Ovanligt kall juninatt lokalt i Lapplandsfjällen

Den gångna natten bjöd återigen på låga nattemperaturer i fjällkedjan. Lokalt var det även osedvanligt kallt för att vara juni. Allra kallast var det vid högfjällsstationen Tarfala (1150 möh) där man uppmätte -9,2° som lägst. Detta var resultatet av ett kortvarigt temperaturfall på morgonkvisten.

Diagrammet visar temperaturvariationen vid Tarfala den 1 samt 2 juni 2017
Diagrammet visar temperaturens variation vid Tarfala den 1 samt 2 juni 2017. Temperaturen sjönk kortvarigt på morgonen den 2 juni ner till en för årstiden osedvanligt låg nivå. Vid observationstillfället klockan 6 uppmättes -8,2° Illustration SMHI Förstora Bild

Genom årens lopp har förekomsten av högfjällsstationer i Sverige varierat men generellt har de varit få eller under vissa perioder saknats helt. Med det sagt får vi gå tillbaka ända till 1907 för att finna ett lägre värde för en högfjällsstation. Den 2 juni 1907 uppmätte Vassitjåkko på 1372 möh i Riksgränsfjällen hela -12,9°. Den 4 juni 1907 uppmätte man -12,0° där.

Det officiellasvenska junirekordetär -9,8° och uppmättes den 2 juni 1907 i Vassijaure som ligger på en betydligt lägre höjd.

Kallt även på andra håll i Norrland, stormbyar vid Bjuröklubb

Även utanför fjällen förekom lokalt mycket låga junitemperaturer. Vid Sundsvalls flygplats (startår 1943) uppmätte man -1,1° vilket är den lägsta temperaturen sedan 1958 då gällande junirekordet på -2,0° registrerades.

Ute vid Bjuröklubb (startår 1879) i Västerbotten hade man 2,0°. Ett lika lågt junivärde uppmättes 1982. Köldrekordet på -0,5° härrör från 1942. Året innan hade regelbundna mätningar med mintemperatur inletts där. Noterbart är att nattens låga värde noterades samtidigt som det blåste stormstyrka i vindbyarna. Den maximala byvinden blev 25,7 m/s. Upp till dethögsta byvindsvärdetför juni på 32,4 m/s från 2011 är det en bit upp.

I Kvikkjokk-Årrenjarka i Lappland uppmätte man under fredagsnatten -3,6° som lägst. Värdet kan låta ovanligt lågt men faktum är att det var kallare där så sent som i fjol då det var -3,7°. Köldrekordet från 1981 är dock på -6,6°. Även i bland annat Sveg i Härjedalen räcker det med att gå tillbaka till 2016 för att finna ett lägre junivärde.

Mycket kallt nattetid även kommande helg

De för årstiden mycket låga temperaturer som noterats i främst fjällvärlden väntas fortsätta även under helgen innan mildare och ostadigare väderlek tar över från måndag och framåt. Det är därför inte omöjligt att temperaturer ner mot 7-9 minusgrader kan komma att noteras även de kommande två nätterna vid någon av våra högfjällsstationer Tarfala, Stekenjokk och Hemavan-Giertevarto i Lappland.