Ny atmosfärisk flod över Jämtland, orkan i Lapplandsfjällen

Jag har i ett par tidigare inlägg skrivit om atmosfäriska floder. I samband med de senaste dagarnas mycket kraftiga västvindar över Norrlandsfjällen har vi nu haft ett nytt tillfälle då uttrycket atmosfärisk flod kan vara berättigat.

Blogginlägg från januari 2022 - Atmosfärisk flod över Jämtland

Blogginlägg från mars 2022 - Mäktigt högtyck i söder, atmosfärisk flod i Lapplandsfjällen

Om vi börjar med att titta på en väderanalys från söndagen den 12 februari 2023 så ser vi att huvudaktörerna är ett djupt lågtryck på Norra Ishavet och ett mäktigt högtryck med centrum över Västeuropa. Ett annat djupt lågtryck söder om Grönland hjälper till att pumpa upp mild och fuktig luft.

Bilden visar en karta med en analys av väderläget över Nordeuropa den 12 februari 2023.
Analys av väderläget klockan 13 svensk tid söndagen den 12 februari 2023. Illustration SMHI Förstora Bild

I den norra delen av fjällkedjan har nederbörden fallit mestadels som snö och den mycket vindutsatta fjällstationen Stekenjokk hade västlig orkan 35,6 m/s på söndagsmorgonen. Orkan var det också vid Stora Sjöfallet med 32,7 m/s.

Orange varning för vind i kombination med snöfall har varit utfärdad för kalfjället i Lappland norr om Hemavan.

Längre söderut i fjällen har det helt eller delvis varit fråga om regn. Från söndagsmorgonen till måndagsmorgonen uppmätte Digernäset (på västra stranden av Kallsjön i Jämtland) 43,2 mm i nederbörd. Samtidigt sjönk snödjupet från 53 till 46 cm.

Bilden visar en karta med prognoserad nederbörd gällande den 13 februari 2023.
Prognoserad nederbörd gällande klockan 03 UTC den 13 februari 2023. Källa: ECMWF Förstora Bild

En prognoskarta över nederbörden visar ett band med kraftig nederbörd från sydöstra Grönland ner mot Jämtland. Det ser nästan ut som en flod och därav namnet. Man ser också av prognoskartan att nederbörden förstärkts vid mötet med fjällkedjan.

Öster om fjällkedjan försvagades nederbörden och möjligen var det en genom föhneffekter bidragande orsak till mycket höga temperaturer vid Norrlandskusten under söndagen. Sundsvall-Timrå flygplats hade 9,7°.

Sverker Hellström