Arlene rivstartar orkansäsongen 2017 på Atlanten

Under onsdagen bildades ett subtropiskt lågtryck över centrala Atlanten. Under torsdagen transformerades lågtrycket oväntat till ett tropiskt lågtryck för att därefter, enligt amerikanska National Hurricane Center, än mer oväntat omvandlas till den namngivna tropiska stormen Arlene. Inga landområden ser ut att beröras av Arlene som av allt att döma kommer att absorberas av en frontzon under fredagen och därigenom förlora sin tropiska karaktär.

Satellitbild över den tropiska stormen Ana den 21 april 2003
Satellitbilden den 21 april 2003 visar den enda andra kända tropiska storm, namngiven Ana, som bildats i april. Källa: NASA. Förstora Bild

Arlene blott andra kända tropiska stormen i april

Tropiska stormar i april månad är sällsynta. Vad man vet har det endast hänt en gång tidigare, nämligen 2003 då Ana bildades. I april 1992 bildades även en icke namngiven subtropisk storm. Enligt National Hurricane Center var den här typen av stormar nära nog omöjliga att upptäcka innan satelliteran. Denna startade under 1970-talet. Tropiska och subtropiska cykloner på Atlanten under månaderna januari-april är ovanliga och med Arlenes ankomst uppgår dessa till endast nio fall totalt (enligt statistik från 1851 och framåt).

Havsvattnets temperatur ovanligt låg i samband med Arlene

Tropiska stormar kräver normalt sett en havsvattentemperatur på minst 26° för att kunna bildas. I Arlenes fall (liksom med fjolårets ovanliga januariorkan Alex) var havsvattentemperaturen bara omkring 20°. Enligt orkanspecialisten Philip Klotzbach vid Colorado State University som twittrat om Arlene är 18,6° den lägsta havsvattentemperatur som en tropisk storm bildats (Alberto i augusti 1988). Detta utifrån de koordinater (latitud och longitud) där den bildades. Under rätt atmosfäriska förhållanden kan en subtropisk cyklon omvandlas till en tropisk storm även om havsvattentemperaturen är lägre än vad som är brukligt. 

Förbestämda namn på tropiska stormar och orkaner på Atlanten

Den officiella orkansäsongen på Atlanten sträcker sig från den 1 juni till den 30 november. Utifrån den förbestämda namnlista för 2017 års säsong som går i alfabetisk ordning och återanvänds vart sjätte år är de kommande namnen Bret, Cindy, Don och Emily. I de fall då en tropisk storm och orkan är alltför destruktiv stryks namnet och återanvänds inte, utan ersätts av ett annat. I sällsynta fall kan namnen strykas av andra skäl såsom politiska orsaker.