50 år sedan den svåra septemberorkanen

På söndag är det precis 50 år sedan orkanen den 22 september 1969. Det var ett av 1900-talets allra värsta oväder och drabbade Götaland, inte minst de västra delarna, mycket hårt.

Det började med ett lågtryck som natten till den 22 september låg vid Skottland. Det såg inledningsvis inte speciellt dramatiskt ut. Men bland annat stora temperaturkontraster mellan norr och söder ledde till en mycket hastig väderutveckling. På förmiddagen rådde orkanartade vindar över Götaland.

Lufttryck stormen 1969
1969 Förstora Bild

Dagens prognosmodeller hade sannolikt klarat den här väderutvecklingen mycket bättre, men 1969 verkar meteorologerna ha tagits mer eller mindre på sängen.

Enligt väderbulletinen som utfärdats dagen innan, söndagen den 21 september, gällde följande utsikter för Västkustområdet och Vänerområdet fram till nästa dag: "Måndag morgon tilltagande sydvästlig vind, mulnande och efterhand regn". Man kan ju försvara sig med att i alla fall man nämnt tilltagande vind, men det hade nog kunnat vara tydligare!

Det tillhör sannerligen inte vanligheterna att Sverige drabbas av vindar av den här kalibern redan i september månad. Tre av de fem högsta medelvindhastigheterna utanför fjällen i september är från det här tillfället. Även byvindsrekordet på 37 m/s vid Säve flygplats är från den 22 september 1969.

Här hittar du de högsta vindhastigheterna i september

1969 orkanernas höst

En vecka senare var det dags för ytterligare en svår storm. Med tanke på det som nyligen hänt var meteorologernas nerver säkert på helspänn, men det ovädret blev aningen lindrigare.

Vid allhelgona den 1 november följde sedan ännu en av våra svåraste orkaner. Den gången var det bland annat östra Svealand som drabbades värst.

Orkanernas höst 1969

Jämförelse av stormarna 1902, 1969 och 2005

Sverker Hellström