Skydda din verksamhet under åsksäsongen

Blixtar och dunder! Nu är åsksäsongen igång, och med abonnemangstjänsten SMHI Väderlarm hinner du förbereda dig och planera förebyggande åtgärder för att minimera den påverkan ett blixtnedslag kan ha för din verksamhet.  Väderlarmspaketet för åska och blixt är uppdaterat för att ge dig ännu större trygghet i din planering.

Åska

− Åsksäsongen har startat på SMHI och vi har faktiskt redan haft några dagar med enstaka blixturladdningar. Det dröjer troligtvis bara några veckor innan vi får upp tillräckligt varm och fuktig luft för att få ordentligt med åska, säger Hanna Rönnberg, meteorolog på SMHI.

SMHIs Väderlarm är kundanpassade och du väljer själv vilket område och vilka parametrar du vill larmas för. Tjänsten fungerar lika bra att använda i datorn som i mobilen. Gränssnittet är användarvänligt och anpassat för att enkelt kunna se vad som är viktigt just nu.

Nya funktioner i blixtarkivet 

I väderlarmspaketet för åska och blixt finns ett blixtarkiv som nu har fått en ny funktion som gör det möjligt för dig att mäta avståndet från blixturladdningen till din verksamhet. Uppdateringen möjliggör också snabbare hämtning av information om blixturladdningar som numera är kopplade till kundernas larmområden.

Erik Ernerudh


− Vi har även inkluderat möjligheten att välja olika nivåer för sannolikhetsellipser, som visar det området där blixten kan ha slagit ner, säger Erik Ernerudh, produktchef på SMHI.  

Ytterligare en nyhet i tjänsten är att du kan beställa en automatrapport för blixtnedslag som skickas via mejl och innehåller föregående dygns alla blixtnedslag som kan ha träffat dina intressepunkter, exempelvis vindkraftverk.

− Automatrapporten för blixtnedslag ger dig en snabb överblick om vilka vindkraftverk som bör besiktas och du har samtidigt ett bra underlag att nyttja i skaderapport och eventuell kommunikation med turbintillverkare eller försäkringsbolag, förklarar Erik Ernerudh.